Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
155.77 Кб
Скачать

52.Індивідуальна і суспільна свідомість,їх взаємозумовленість

Свідомість (властиве людині взагалі) характеризується набором властивостей, загальних для усіх людей. Співвідношення свідомості (людини) і матерії аналізується у філософії природи (натурфілософії). Індивідуальна свідомість - ця свідомість, властива індивідові і що включає як загальні властивості свідомості, так і характерні тільки для цього індивіда. Групова (масове) свідомість утворюється з сукупності індивідуальної свідомості індивідів, що входять до соціальної групи. Воно включає загальне для свідомості людини і типове для свідомості індивідів, що входять до групи.

Треба розрізняти свідому сферу суспільства і суспільну свідомість. Свідома сфера суспільства включає: 1) індивідів, інститути, організації, що мають свідомість; 2) пізнавальну діяльність цих суб'єктів; 3) пізнавальні стосунки (спілкування) між ними. Суспільна свідомість - це тільки функція діяльності вищеназваних суб'єктів (їх мозку), свідомість цього суспільства (сім'ї, села, міста, країни, людства). Воно є сукупністю (частина і ціле) і узагальненням (одиничне і загальне) індивідуальної свідомості цього суспільства.

Суспільна свідомість є психічною, свідомою і духовною діяльністю перерахованих суб'єктів, а не світового духу або продуктивних сил, держави і інших несвідомих феноменів.

52.Діалектика як теорія розвитку. Поняття розвитку. Рух, розвиток,

Діалектика - форма категоріального розвитку думки через протиріччя. Вона сприяє стяганню усіх розподілів, зв'язків, переходів, протиріч в єдину систему категорій. Основні етапи розвитку діалектики1.Стихийная діалектика древніх мислителів - Гераклит.2.Диалектика матеріалістів епохи відродження - Джордано Бруна.3.Идеалист діалектика німецької класичної філософії - Гегель.4.Диалектика російських революційних демократів 19 ст. - Белинский, Чернишевський, Герцен.

5.Марксистская матеріалістична діалектика.

Розгляд проблеми історичного прогресу слід почати з виявлення взаємозв'язку прогресу та розвитку.Розвиток не можна вважати простим синонімом зміни або прирівнювати його до прогресу. Розвиток - процес більш складний, ніж зміна або сукупність змін. Сформулювати поняття розвитку можна на основі аналізу різних типів універсальних зв'язків, виражених у законах і категоріях діалектики. Розвиток - це особливий тип зміни.

Розвиток не можна розуміти як лінійний процес. Так, реальний соціально-історичний розвиток відбувається з постійними відхиленнями в бік, з поверненнями тому, нерідкі випадки розщеплення, дивергенції розвивається процесу (еволюція приматів або конвергенції - злиття, синтезу, об'єднання різних ліній розвитку (формування великих націй з різних племен).

Прогрес (від лат. Progress - рух вперед, успіх), тип, напрям розвитку, що характеризується переходом від нижчого до вищого , від менш досконалого до більш досконалого. Про прогрес можна говорити стосовно до системи в цілому, до окремих її елементів, до структури та ін параметрами розвивається об'єкта. Поняття прогресу співвідносні з поняттям регресу.