Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
155.77 Кб
Скачать

57 Закон запереченнязаперечення

Всіявищаприроди та суспільстварозвиваються через заперечення. Процесрозвиткубувбинеможливим без заперечення старого новим. Так, з насіннярозвиваєтьсярослина, а саменасіннязникає, в тваринномусвітігігантськіплазунибулизаміненібільшвисокоорганізованимиорганізмами – ссавцями. Виникнення нового суспільногоустрою є заперечення старого устрою, замінайогоновим. У людськомупізнаннінезнання переходить в знання, помилказамінюєтьсяістиною. Перехідвідпростоїформирухудобільшскладноїтакож є прикладом заперечення. В жоднійсферііснуючоїреальності не можевідбуватисярозвиток, що не заперечувавбисвоїхпопередніх форм існування.

Діалектичномузапереченнювластивітакіриси:

– заперечення – цеподолання старого, щовіджило, заважаєрозвиткові;

– заперечення є збереженнявсього позитивного, здатногорозвиватися. Цейпроцес у філософськійлітературіназивається "зняття". "Зняти" – цеозначаєподолатистаре йодночаснозберегти, утримати те краще, щодосягнуто на попереднійстадії. Без наступництва, спадкоємності не може бути розвитку.

71.Глобалізація( від англ. «Global» - всесвітній ) - термін, який використовується для характеристики сучасних економічних, соціальних, політичних, торгових, фінансових, транспортних, трудових, міграційнх, інформаційних, комунікаційних таі інших процесів всеохоплюючого (всесвітнього) характеру.

Сучасний етап розвитку глобалізації - для сучасної світової економіки є характерним стрімкий розвиток процесів транснаціоналізації, у якому рушійною силою виступаюТНК (транснаціональнікорпорації). За даними ООН нині у світііснуєпонад65 тисячТНК, у якихзайнятопонад 74 млн. осіб. Ядро всесвітньоїгосподарськоїсистемискладають500 ТНК , якімають практично необмеженуекономічнувладу. Провідну роль углобальнихпроцесахвідіграють ТНК США, ЗахідноїЄвропи і Японії. Сьогодні ТНК котролюютьпонад 50% світовогопромисловоговиробництва, 67% міжнародноїторгівлі, понад 80% патентів та ліцензій на новітехнології, майже 90% прямихзакордоннихінвестицій. Як правило, ТНК – цебагатогалузевікомпанії (наприклад, кожнаіз 500 ТНК США має в середньомупідрозділівв 11 галузях).

7. Перспективирозвиткуглобалізації:

А) збереження та посиленнянегативнихтенденційглобалізації(домінуванняпозиційрозвинутихкраї на чолі з США; нав»язуванняїхніхстандартівусьомусвіту; ігноруванняінтересівслаборозвинутихкраїн; поглибленняпрірвиміжрозвинутими та мало розвинутими кранами, загостренняекологічної та демографічноїкризи в світітощо)н;

Б) наданняглобалізації демократичного та регульованого характеру (врахуванняінтересів як усьогосвітовоготовариства, так і окремихкраїн і народів. Цевиключає диктат сильнихкраїн, обмеженнядіїстихійнихринкових сил, об»єднаннязусиль для подоланняслабкогорозвитку , бідності)

73.Предмет і методи дослідження в релігієзнавстві

Релігієзнавство — гуманітарна наука, яка досліджує суспільно-історичну природу релігії, механізм її соціальних зв'язків з політичними, економічними, духовними системами суспільства, особливості їх впливу на віруючих.

Предметом релігієзнавства є об'єктивні закономірності виникнення, становлення та розвитку релігій, їх функціонування, структура тарізноманітні феномени, взаємозв'язок і взаємодія релігії з іншими галузями знань

Релігієзнавство є цілісною і водночас полі дисциплінарною галуззю гуманітарного знання, об'єднуючи в собі низку розділів і структурних систем, серед яких — філософія, історія, психологія, соціологія, футурологія, феноменологія, антропологія, культурологія та ін.