Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
155.77 Кб
Скачать

54.Діалектика як метод пізнання.Основні категорії діалектики,їх

Діалектика - це наука про розвиток і загального зв'язку, наука про найбільш загальні закони розвитку природи, суспільства і мислення.

Діалектика включає в себе об'єктивну і суб'єктивну діалектику. Об'єктивна діалектика - це діалектика реального світу, природи і суспільства, вона висловлює безперервне розвиток і зміна, виникнення і знищення явищ природи і суспільства. Суб'єктивна - це відображення об'єктивної діалектики, діалектики буття в голові людини, в його свідомості. Іншими словами, об'єктивна діалектика панує в усій природі, а суб'єктивна діалектика, діалектична мислення є тільки відображення пануючого в усій природі руху шляхом протилежностей. Значить, залежність тут така: діалектика речей визначає діалектику ідей.

Діалектика як вчення про розвиток розглядає три кола проблем: особливості, що відрізняють розвиток від всяких інших типів змін, питання про джерело розвитку і його формах.найбільш повної, систематизованої формі діалектика була розвинена у вченні німецького філософа Гегеля, який, теоретично підсумувавши історію діалектики, пішов набагато далі своїх попередників. Він розробив на ідеалістичній основі систему діалектичного світобачення, діалектичний метод і діалектичну логіку, відкрив основні закони діалектики. Власне кажучи, діалектика Гегеля - це перша систематична критика того способу мислення, який зараз визначається як метафізичний.В основі діалектики Гегеля лежить ідеалістичне уявлення про те, що джерело всякого розвитку укладений в саморозвитку поняття, а значить, має духовну природу.

55.Закон взаємного переходу кількісних та якісних змін як закон

Закон взаємного переходу кількісних і якісних змін показує внутрішній механізм руху і розвитку речей, з чого починається їх зміна і в що виливається. Цей закон розкриває характер процесу розвитку, шляхи і форми переходу від старого до нового через категорії "якість", "кількість", "захід".

Кожен предмет має свою специфіку, особливостями, відрізняється від інших предметів. Ці відмінності можуть бути або кількісними, або якісними.

Що таке якість? Це сукупність властивостей, ознак, які належать речей, явищ, висловлюють відносну стійкість предмету, його відмінність від інших предметів. Це те, що робить річ саме даної річчю. Якість відмежовують одну річ від іншої, один клас речей від інших. Гегель визначив якість як внутрішню визначеність речі, тотожну свого буття.

протилежні якості категорія кількість. Кількість визначеність речі, байдужа до свого буття, зовнішня визначеність, як казав Гегель. Це означає, що кількісні характеристики, змінюючись до певних меж, не змінюють буття речі.

Кількість є найважливішою характеристикою предметів і явищ, що особливо яскраво видно з Періодичної системи хімічних елементів Менделєєва, де кількісна характеристика хімічних елементів (число протонів в атомному ядрі) є найважливішою у визначенні місця елемента в системі і його ключових характеристик.

Якість і кількість діалектично пов'язані між собою як дві протилежні сторони предмету. Як будь-які діалектичні протилежності, вони одночасно взаємно виключають і обумовлюють одна одну. Якісна визначеність речі не існує без кількісної і навпаки. Ця єдність знайшло своє відображення в понятті заходи, яке ввів Гегель. Він прийшов до висновку, що безперервні кількісні зміни, досягаючи певної межі, тобто кордону заходи, викликають перерву, стрибок, в результаті яких існуючий до цього предмет зникає і виникає новий, на зміну якості приходить нове.