Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
155.77 Кб
Скачать

42.Філософське розуміння руху.Рух і спокій.Основні форми руху матерії

У сучасній філософії поняття рух розкривається як будь-яка зміна взагалі. Абсолютного спокою, рівноваги немає. Всякий спокій, рівновагу відносні, так як є визначення стану руху. У всіх матеріальних об'єктах, які постають як стабільні системи, відбувається рух частинок, атомів, молекул. Відносний спокій, розуміється як момент тимчасової стійкості і рівноваги, властивий будь-якому конкретному станом матерії. Він надає їй якісну визначеність. Завдяки йому існують межі речей, світ постає як різноманіття якісно-кількісних утворень.

Форми руху конкретизують процес руху.

Форма руху відображає своєрідні типи змін якісно східних матеріальних об'єктів та особливості їх взаємодії. Іноді форму руху матерії визначають як специфічну організацію зв'язків між взаємодіючими елементами або групи змін, об'єднаних спільністю підпорядкування певним законам. На даний момент найбільшу популярн здобула наступна класифікація форм руху: субатомному-фізична, хімічна, молекулярно-фізична, геологічна, біологічна і соціальна

43.Простір і час як атрибути буття.Основні загальнонаукові концепції

Одні філософи вважали простір і час об'єктивними характеристиками буття, інші - суб'єктивними поняттями, що характеризують наш спосіб сприйняття світу. Але простір і час є такими ж об'єктивними характеристиками буття, як його матеріальність. В історії філософії існували дві точки зору про ставлення простору і часу до матерії. Субстанційні концепція характеризувала простір і час як самостійні сутності, що існують поряд з матерією і незалежно від неї. Це вело до висновку про незалежність властивостей простору і часу від характеру протікання в них матеріальних процесів.

Простір і час являють собою форми, які виражають певні способи координації матеріальних об'єктів та їх станів. Змістом цих форм є рухома матерія, матеріальні процеси, і саме особливості та характер останніх повинні визначати їх основні властивості. Загальна теорія відносності показала залежність просторово-часових властивостей від руху і взаємодії матеріальних систем.

45.Культура як спосіб буття людини.Культура і цивілізація

Поняття цивілізації походить від латинського слова "civis" "громадянин". На думку більшості сучасних досліджень цивілізація означає наступну за варварством ступінь культури, яка поступово привчає людину до цілеспрямованим, упорядков спільним діям із собі подібними, що створює найважливішу передумову культури. Так, "цивілізований" і "культурний" сприймаються як поняття однопорядковие, але цивілізація і культура не синоніми .Вельми часто цивілізації виділяються за релігійною ознакою. А Тойнбі та С. Хантінгтон вважали, що релігія є однією з основних характеристик цивілізації і навіть визначає цивілізацію.

Тепер звернемося до співвідношення культури і цивілізації. Цивілізація висловлює щось спільне, раціональне, стабільне. Вона являє собою систему відносин, закріплених у праві, у традиціях, способах ділового і побутового поведінки. Вони утворюють механізм, що гарантує функціональну стабільність суспільства. Цивілізація визначає загальне в співтовариствах, що виникають на базі однотипних технологій.

Культура - є вираз індивідуального начала кожного соціуму. Якщо функція цивілізації - забезпечення загальнозначущої, стабільного нормативного взаємодії, то культура відбиває, передає і зберігає індиві начало в рамках кожної даної спільності.