Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
155.77 Кб
Скачать

18.Пантеїзм Миколи Кузанського і Джордано Бруно

МИКОЛА КУЗАНСЬКИЙ. Його поглядам притам універс та діалектичність — прагн знайти єдину основу різноман світу, пояснити «співпадіння протилежностей».

Онтологія. Містичний пантеїзм: Бог містить у згорнутому вигляді увесь світ, який «розгортається» в нескінченному процесі творення як породження складного і різноманітного з простого і єдиного (як лінія розгортається з точки, час з моменту, рух зі спокою). Світ Кузанський ділить на три частини: малий світ людини, великий світ — універсум імаксимальний світ — Бог. Кузан звертаєувагу на те, що Єдине охоплює абс все і навіть свою проти, Бог якабс макс містить все і, у тому числі, мін

ДЖОРДАНО БРУНО. Розглядає проблеми нескінченності світу, його єдності і руху.Намагається подолати схоластичний дуалізм у розділенні душі і тіла, загальн і одини, приходить до ствердження діалектичної єдності протилежностей. Головніроботи: «Про причину, принцип і єдине», «Про нескінченність, всесвіт та світи».

Онтологія. Стверджує радикал пантеїзм, що набуває форми панпсихічного матеріалізму — визнання основою всього сущого матерії, що наділена розумом, душею. Основою світу вист Єдине — матерія, що є непроявлпричин всього сущого.

19. Емпіризм і сенсуалізм у філософських вченнях ф.Бекона,т.Гоббса та

Емпіризм (грец. empeiria — досвід)філософський напрям, який визнає чуттєвий досвід основним і єдиним джерелом і змістом знання. сформувався як матеріалістичний емпіризм, тобто такий, який стверджує, що чуттєвий досвід об’єктивно відображає навколишній світ. Пізніше з’являється суб’єктивно-ідеалістичний емпіризм, тобто такий, що визнає єдиною реальністю суб’єктивний досвід (Берклі, Юм). Дещо іншим є сенсуалістичний метод пізнання. Відповідно до нього, знання ми отримуємо виключно за допомогою відчуттів.

Ф. Бекон (1561—1626 рр.)— родона нової форми англійського матерыалызму і всієї тогочасної експериментальної науки. Саме він сформулював поняття матерії як вираз природи і нескінченної сукупності речей. Матерія, за Беконом, перебуває у русі, під яким він розумів активну внутрішню силу, «напругу» матерії і назвав 19 видів руху. Ф. Бекон обґрунтував у теорії пізнання принцип емпіризму.З цього принципу він виводить пріоритетність індуктивного методу і фактично стає його фундатором. Він глибоко дослідив характер індуктивного методу наукового пізнання: отримання загальних положень, загального знання про світ шляхом вивчення різноманітних індивідуальних речей та їх властивостей. Його знаменитий афоризм «Знання — сила»

20.Сутність раціоналізму 17-18 ст. Р.Декарт,б.Спіноза та г.Лейбніц

Раціоналізм (лат. rationalis — розум) — філософський напрям, який визнає розум основою пізнання і поведінки людей. Раціоналізм протистоїть як ірраціоналізму, так і емпіризму. Р. Декарт (1596—1650 pp.) —засновник раціоналізму. Основні праці Декарта — «Роздуми про метод», «Метафізичні роздуми», «Начала філософії» та ін. В історії Нової філософії Декарт посідає особливе місце як творець дуалістичного філософського вчення. Він побудував свою філософську систему на основі визнання одночасного самостійного існування свідомості і матерії, душі і тіла. «Світ, — стверджував Декарт, — складається з двох незалежних субстанцій — духовної і матеріальної».

Значний внесок у подол дуалізму зробив Б. Спіноза (1632—1667. З точки зору Спінози, світ — це нескінч природа, матеріальна субстанція, яку він також називає Богом. Поняття Бог Спіноза вживає не букв, воно є своєр теол прикриттям матеріалі

Якщо Ф. Бекон розробляв вчення про «одномірність» субстанції, Декарт — про «двомірність, то Лейбніц відстоював множинність субстанцій, які складаються з сукупності животворних атомів-монад. Всі монади рухомі і взаємопов’язані, підлягають Богом встановленій гармонії.