Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_Конституційне право України_Орленко.rtf
Скачиваний:
83
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
2.42 Mб
Скачать

9.6. Зміст основних повноважень Верховної Ради України

Повноваження Верховної Ради України викладено в ст. 85 Конституції України, їх сформовано 36 пунктів, але це не ви­черпний їх перелік, оскільки в останній частині цієї статті зафіксовано спеціальне положення, відповідно до якого Верховна Рада України здійснює інші повноваження, що згідно з Конституцією України належать до її відання. Повноваження ^Верховної Ради України визначають її місце та роль у житті держави. Зважаючи на зміст та призначення, їх можна поділити на декілька груп.

  1. Повноваження, пов'язані зі внесенням змін до Консти­туції України (у межах і порядку, передбачених Розділом XIII Основного Закону (п. 1 ст. 85).

  2. Прийняття законів (може приймати закони з будь-яких питань у межах своїх повноважень (п. З ст. 85 Конституції України), крім цього, ст. 92 Конституції України містить широкий перелік питань, які визначаються чи встановлюються виключно законами України (права та свободи людини і громадянина, їх гарантії; основні обов'язки громадянина; порядок застосування мов; правовий режим власності; територіальний устрій країни; порядок направлення Збройних Сил України до інших держав;засади місцевого самоврядування; порядок використання та за­хисту державних символів тощо).

  3. Установчі (формування чи участь у формуванні органів виконавчої (призначення за поданням Президента України Прем'єр-міністра України, Міністра оборони України, Міністра закордон­ них справ України, призначення за поданням Прем'єр-міністра України інших членів Кабінету Міністрів України, Голови Анти­монопольного комітету України; Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Голови Фонду державного майна України, може прийняти резолюцію недовіри КабінетовіМіністрів України, що має наслідком його відставку та ін.), судо­вої влади та прокуратури (відповідно до ст. 85 Конституції України, обирає суддів безстрокове; призначає третину від складу Консти­туційного Суду України, надає згоду на призначення на посаду та звільнення з посади Президентом України Генерального проку­рора України, висловлює йому недовіру, що має наслідком його відставку з посади), власних парламентських структур (призначає чи обирає на посади, звільняє з посад, затверджує перелік комітетів, обирає їхніх голів; створює тимчасові спеціальні та слідчі комісії, затверджує структуру Апарату Верховної Ради України та ін.), сприяє формуванню органів місцевого самоврядування тощо).

4. Визначення засад політики держави та програм суспіль­ного розвитку (пункти 5, 6 ст. 85 Конституції України).

  1. Визначення взаємовідносин між Верховною Радою України та Президентом України (п. 10 ст. 85 Конституції України).

  2. Здійснення зовнішніх функцій держави (пункти 5, 14, 32 ст. 85 Конституції України).

  3. Бюджетно-фінансові та контрольні (затверджує Державний бюджет України та вносить у відповідній формі до нього зміни, здійснює контроль за його виконанням, приймає рішення щодозвіту про його виконання; здійснює контроль за діяльністю Кабінету Міністрів України, за дотриманням конституційних прав і свобод людини та громадянина тощо).