Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_Конституційне право України_Орленко.rtf
Скачиваний:
83
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
2.42 Mб
Скачать

Тема 10. Місцеве самоврядування в Україні

  1. Поняття самоврядування 14І

  2. Система місцевого самоврядування 143

10.3. Основні принципи місцевого самоврядування.... 145

10.4. Матеріальна та фінансова основи й повно­ важення місцевого самоврядування 147

Нормативні джерела до вивчення курсу 150

ВСТУП

Курс "Конституційне право України" є однією з нормативних дисциплін, яка вивчається у всіх вищих юридичних навчальних закладах і на відповідних відділеннях, факультетах. Його завдання ознайомити студентів з основами конституційного права України, навчити їх самостійно користуватися нормативними актами, правильно розуміти роль і значення конституційних термінів та інсти­тутів, застосовувати норми конституційного права.

Опанування цього курсу для спеціаліста-правознавця є своєрідним фундаментом, на якому базуватиметься вся його подальша підготовка, позаяк знання конституційного права об'єктивно сприятиме більш ефективному засвоєнню як усіх інших галузей національного права, так і міжнародного права.

Опанування цієї галузі національного права передбачає, насам­перед, всебічне вивчення, засвоєння й осмислення основних положень чинної Конституції України, котра є не лише актом найвищої юридичної сили, що діє на всій території України, а й найвищою національною політичною цінністю, втіленням і засобом реалізації національної ідеї.

Вивчення конституційного права України також має підвищити правову культуру студентів, навчити їх широкому, всебічному підходу до конституційної дійсності, вмінню використовувати набуті знання під час практичної діяльності, сприяти вихованню в студентів глибокої особистої поваги до загальновизнаних моральних і правових цінностей, сучасного юридичного статусу України як незалежної, миролюбної, демократичної, правової держави.

Посібник написаний на основі чинної Конституції України з опрацюванням останніх досягнень вітчизняної та світової консти­туційної думки і практики конституційного будівництва. У ньому розглядаються основи теорії конституції, загальні засади консти­туційного ладу України, конституційно-правовий статус органів законодавчої, виконавчої та судової влади, територіальний устрій і місцеве самоврядування, конституційно-правові основи націо­нальної безпеки й оборони України, відстежується система конституційних стримувань і противаг, конкретизуються питання прав, свобод та обов'язків людини і громадянина, проведення виборів та референдумів, законодавчий процес в Україні й інші важливі конституційно-правові проблеми.

Посібник зорієнтований на студентів вищих навчальних закладів, викладачів правознавства, учнів ліцеїв, шкіл і всіх тих, хто хоче швидко та досконало вивчити Конституцію України та галузь права, основним джерелом якого вона є - конституційне право України.

ТЕМА 1

Конституційне право - галузь національного права України

1.1. Предмет конституційного права України

В Україні, як і в більшості країн світу (нині їх нараховується близько 200), поряд з іншими галузями права (цивільним, кримінальним, міжнародним, фінансовим, сімейним та ін.), існує конституційне право. Свою назву воно отримало від особли­вого юридичного документа - конституції, що в багатьох країнах називається ще "Основний Закон". Однак конституційне право не зводиться лише до конституції, воно охоплює багато інших правових актів - законів, постанов парламенту й уряду, указів Президента, рішень Конституційного Суду тощо. Разом вони утворюють чинне конституційне право - внутрішньо узгоджену систему юридичних норм (особливих правил, які забез­печуються державним примусом). Вони регулюють певний вид суспільних відносин. На відміну від інших галузей права, що торкаються тільки певних аспектів або деяких, хоч і принци­пових, питань суспільного життя, конституційне право регулює, передусім, найбільш важливі, принципові суспільні відносини - відносини, що мають особливе значення для суспільства, держави, колективу, особи. Вони поширюються на всі сфери суспільного життя - економіку, політику, ідеологію, соціальні відносини.

Усі соціальні відносини, що є предметом конституційного права, умовно можна розділити на чотири групи (блоки):

1) відносини, які становлять засади народовладдя, народного суверенітету,

  1. відносини, що розкривають побудову, устрій держави(форми державного правління, політичний режим, територіальну організацію, символіку);

  2. відносини, котрі визначають підґрунтя функціонування держави (гуманізм, демократизм, розподіл влад);

  3. відносини, що визначають характер зв'язків між;державою та конкретною особою (відносини громадянства,фундаментальних прав громадян, гарантії реалізації прав і свобод).

Отже, конституційне право - це система внутрішню узгоджених норм, які закріплюють і регулюють основи соціально-економічної струк­тури суспільства, його політичної системи, духовного життя, право­вого статусу особи, забезпечують умови для здійснення державної влада, участі в ній, боротьби за неї мирними, конституційними засобами.

Конституційне право відіграє центральну, провідну роль у правовій системі. Норми конституційного права, особливо Конституції, є вихідними для інших галузей права.