Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_Конституційне право України_Орленко.rtf
Скачиваний:
83
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
2.42 Mб
Скачать

9.5. Основні форми діяльності Верховної Ради України

Порядок роботи Верховної Ради України загалом, а також її органів і посадових осіб визначається Конституцією України. Регламентом Верховної Ради України, законами України про комі­тети Верховної Ради України, про статус народного депутата тощо.

Верховна Рада України є повноважною за умови обрання не менш як двох третин від її конституційного складу. Основними організаційно-правовими формами її роботи є сесії та за­сідання. Сесії поділяються на чергові й позачергові. Чергові сесії Верховної Ради України починаються першого вівторка лютого та першого вівторка вересня. З огляду на таку конституційну визначеність початку чергових сесій, вони не скликаються.

Позачергові сесії Верховної Ради України із зазначенням порядку денного скликає Голова Верховної Ради України на вимогу не менш як третини депутатів від конституційного складу Верховної Ради України чи на вимогу Президента України. У разі введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні Верховна Рада України збирається в дводенний строк без скликан­ня (ст. 83 Конституції України).

Новообрана Верховна Рада України на першу сесію збирається не пізніше, ніж на ЗО день після офіційного оголошення резуль­татів виборів. Перше її засідання відкриває найстарший за віком народний депутат України та проводить його до обрання Президії сесії, що визначає головуючого на кожне засідання Верховної Ради України, організовує її роботу, підписує прийняті нею акти до обрання Голови Верховної Ради та його заступників.

Засідання Верховної Ради України поділяються на пленарні (загальні) та засідання її органів (комітетів). Засідання відбуваються, звичайно, відкрито (закриті за рішенням більшості від консти­туційного складу Верховної Ради України). Засідання проводять згідно з розкладом і відкриваються, проводяться та закриваються Головою Верховної Ради України чи його заступниками.Перед кожним пленарним засіданням відбувається поіменна реєстрація депутатів з пред'явленням посвідчення, персональної картки для голосування з особистим підписом.

Відповідно до ст. 84 Конституції України, рішення Верховної Ради України приймаються тільки на її пленарних засіданнях голосуванням народними депутатами особисто, до того ж лише з питань, унесених до порядку денного засідання, крім випадків, встановлених Регламентом Верховної Ради України. У разі по­рушення цієї вимоги, прийняте рішення є недійсним і Голова Верховної Ради не має права його підписувати.

Верховна Рада України приймає закони, постанови й інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків, перед­бачених Конституцією України.

Повноваження Верховної Ради України припиняються в день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання.

Президент України має право достроково припинити повно­важення Верховної Ради України, якщо:

- протягом одного місяця з дня відкриття першого засіданняу Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій;

— протягом 60 днів після відставки Кабінету Міністрів України не сформовано персональний склад Кабінету Міністрів України;

- протягом ЗО днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

Рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України приймається Президентом України після консуль­тацій з Головою Верховної Ради України, його заступниками та головами депутатських фракцій у Верховній Раді України.

Повноваження Верховної Ради України, обраної на поза­чергових виборах, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання.

Повноваження Верховної Ради України не можуть бути достроково припинені Президентом України в останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради України чи Президента країни.

Згідно зі ст. 77 Конституції України, чергові вибори до Верховної Ради України відбуваються в останню неділю останнього місяця

п'ятого року її повноважень, а позачергові - призначаються Президентом України та проводяться в період 60 днів з дня опубліку­вання рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України.