Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжнар фінанси - ГОС / МФ. 143 вопроса (1).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
993.28 Кб
Скачать

140.Міжнар. Кредитув. Та фінансув. України.

МФ орг-ції відіграють важливу роль у підтриманні ек. реформ в У.. Політика відкритості та курс на розбудову демократ. Суп-ва і ринкової ек-ки молодої У. знаходили підтримку у країн-партнерів У. та міжнар. спільноти. Практичним втіленням цієї підтримки є допомога, що надається нашій країні МФ орг-ціями, у вигляді кредитів та позик. Вони використ., зокрема, для реалізації ключових проектів розвитку вітчизняної ек., тех.. допомоги, прямих інцест. в економіку У.. Загальна спрямованість допомоги МФ орг-цій нашій країні відповідає статутним цілям цих орг-цій і передбачає підтримку проведенню ек. реформ, лібералізац. та стр-ної перебудови ек., розбудові громадянського суспільства в У.

Крім того, реалізація інвестиц. проектів розвитку ек. У., що підтримуються МФ організаціями, безпосередньо впливає на надходження у країну прямих іноз. інвестицій, оскільки для фінансув. цих проектів зазвичай залучаються кошти іноз. інвесторів, країн та організацій-донорів. Необхідно також наголосити на тому, що кредити та позики МФ орг-цій надаються позичальникам на пільгових умовах, тобто є середньо- та довгостроковими, передбачають пільговий період та невисокі % ставки. Можливість залучення пільгових фін. ресурсів є вкрай важливою для У. з огляду на гостру потребу в кап. вкладеннях, яку відчувають виключно всі галузі вітчизняної ек., тоді як вітчизняний ринок капіталів залишається неспроможним задовольнити ці потреби.

Нашій країні надається відчутна підтримка міжнародними фінансовими організаціями у вигляді кредитів та позик. Вони використовуються, зокрема, для реалізації ключових проектів розвитку вітчизняної економіки, технічної допомоги, прямих інвестицій в економіку України. Світовий банк: Нині співпраця уряду України та Світового банку охоплює приблизно сорок проектів, для виконання яких СБ надає допомогу у формі позик, грантів і економічних досліджень(Загальна сума фінансування 4,5 млрд. доларів США) . Серед осн. можна виділити: Програма модернізації державної податкової служби, Проект реабілітації гідроелектростанцій, Фонд соціальних інвестицій, Рівний доступ до якісної освіти, Видача земельних актів та створення системи кадастру, Проект розвитку приватного сектору тощо. МВФ. МВФ виділив Україні 605 мільйонів доларів

Рада директорів Міжнародного валютного фонду виділила Україні "попереджувальний stand-by" на суму 605 мільйонів доларів терміном на 12 місяців. Про це повідомив перший віце-прем`єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров у ході зустрічі з президентом Леонідом Кучмою у вівторок, повідомляє прес-служба президента. 29 березня 2004 Рада директорів Міжнародного валютного фонду одностайно затвердила нову програму "попереджувальний stand-by" для України терміном 12 місяців, зазначається в прес-релізі Мінфіну. У рамках програми зарезервовано кредит на суму 411,6 мільйона спеціальних прав запозичень (Special Drawing Right – SDR). На день голосування Ради директорів курс SDR/USD становив 1,47053.

Крім фінансової, Україна отримує також консультативну і технічну допомогу, поточну інформацію і видання з міжн. валютно-кредитних проблем. Стратегічними напрямами діяльності ЄБРР в Україні є: сприяння розвиткові приватного сектора в різних галузях ек-ки (хімічній, металургійній, машинобудівній, переробній, в енергетиці, на транспорті тощо) та банківського сектора; проекти в АПК; сприяння уряду в приватизації інфраструктурної сфери; фінансування проектів у держ. секторі (специфічний напрям, оскільки ЄБРР віддає перевагу співробітництву з приватними підприємствами). Розвиток фінансового сектора є пріоритетом діяльності і, в свою чергу, має три напрями: розвиток групи місцевих банків, кредитоспроможних відповідно до міжнародних стандартів; розширення фінансування торгових операцій приватних підприємств через банки, а коли банки стануть кредитоспроможними — безпосереднє надання кредитів та капіталовкладень; підтримка ініціатив щодо забезпечення додаткового фінансування приватних підприємств.

До основновних проетів належать: Проект "Балкани Газтранзит Фаза ІІ" (107.4 млн. Євро), Позика Дніпропетровському оліє-екстракційному заводу (48 млн.Євро), Позика пивзаводу "Славутич" (18.4 млн.Євро), Проект модернізації Старобешевської ТЕС тощо. Вибіркове фінансування приватного сектора віддаватиме перевагу пропозиціям, пов'язаним з конверсією, та проектам у стратегічних сферах (металургії тощо).

Серед проектів фондів прямого інвестування можна виділити: Sigma Bleyzer («Мета», Воля-кабель, канали К1 и К2 тощо ), Euroventures (ТМ «Фуршет» ТМ «Миргородская»,Альба)

141.Інвестиції та Україна

Світовий досвід свідчить, що країни з перехідними ек-ками не в змозі вийти з ек. кризи без залучення та ефективного використання іноз. інвестицій. Акумулюючи п-цький, державний та змішаний капітал, забезпечуючи доступ до сучасних технологій та менеджменту, іноз. інвестиції не тільки сприяють форм-ню нац. інвестиційних ринків, але й динамізують інші факторні ринки та ринки товарів і послуг. Крім того, іноз. інвестиції, як правило, сприяють заходам макроеко. стабілізації, дозволяють вирішувати окремі соц. проблеми трансформ-ного. періоду. Зрозуміло, що іноз. інвестування посідає особливе місце і в структурі зовн.ек. пріоритетів розвитку ек. У.

На сьогодні У. Використ. всі доступні канали зовні. фінансув. ек.: прямі і портфельні інвестиції, офіційну допомогу розвитку, кредити (МВФ, Світового банку, ЄБРР, державні під гарантію КМУ). За даними Мінстату У., за станом на 01.01.05 в українській економіці працює понад 5 млрд дол. США прямих іноз. інвестицій. На душу населення припадає ПІІ менше, ніж у будь-якій іншій східноєвропейській країні, що переживає процес трансформації (за винятком Білорусі) Разом з тим динаміка іноз. інвестування в ек. У. є досить високою Основними видами залучення інвестицій є грош. внески, рухоме і нерухоме майно. Склад іноз. інвесторів в У. формується за рахунок: •ТНК; •аутсайдерів, що не витримали конкуренції в своїх країнах; •фірм з обмеженими фін. можливостями, які розраховують на швидку віддачу; •офшорних компаній з укр.. капіталом. Географічна структура іноз. інвестування в У.формується під впливом двох взаємопов'язаних груп факторів. З одного боку, її розвиток визначається глибиною зовнішньоек. зв'язків з традиційними партнерами (країни СНД з домінуванням Росії, окремі східноєвропейські та західні країни), а з іншого — потребою диверсифікації МІД.

Тривалий час відносно значними інвесторами укр.. ек. залишаються США, Нідерланди, Німеччина, Великобританія, Росія . Показово, що реалізація лише проекту «АвтоЗАЗ-ДЕУ» вивела Пд Корею у 1999 р. на 6 місце серед найкрупніших інвесторів (186,2 млн дол.). Стосовно Кіпру як одного з крупних інвесторів У., то весь обсяг інвестицій у 1998 р. (близько 150,0 млн дол. США) забезпечувався через схеми п-в з іноз. інвестиціями — офшорних компаній, яких у цій країні зареєстровано 273

Галузева структура іноз. інвестицій формується переважно за рахунок харч. промисловості, вн. торгівлі, машинобудування і металообробки, фінансових послуг Структура іноземного інвестування за регіонами У. х-зується тим, що традиційно домінують Київ, Київська, Запорізька, Одеська, Дніпропетровська, Донецька і Полтавська області.

Можна говорити про форм-ня певних тенденцій (позитивних, негативних), які х-зують розвиток прямого іноз. інвестування в У.: •переважання партнерів з країн, що розвиваються (за кількістю іноз. інвестицій), і партнерів із промислово розвинутих країн (з огляду на розмір інвестицій); •поступове збільшення частки інвестицій з країн СНД (Росія), ЄС та активізація використання капіталу із країн-офшорних зон; •реалізація спільних інвестиц. проектів, як правило, на двосторонній основі; •орієнтація п-в з іноземними інвестиціями на виробн. товарів, якими світові ринки практично насичені •обережність західних партнерів щодо великих інвестицій, що зумовлено відсутністю надійних гарантій їх захисту, наявністю прямого та непрямого контролю за такими інвестиціями, нерозробленість стратегії і тактики виходу на практично незнайомий і раніше закритий ринок;

•активність малих зар. фірм, орієнтованих на швидку віддачу невеликих інвестицій або вигоду від разових операцій, нерідко суто посередницьких або відверто спекулятивних; •нерівномірність розподілу інвестицій за галузями при постійному зменшенні іноз. інвестування виробн. сфери; •зосередження іноз. інвестицій у кількох промислово розвинутих областях і в м. Києві в той час, коли потребу в них однаковою мірою гостро відчувають усі регіони; •велика частка грошових і майнових внесків іноз. інвесторів у заг. обсягах інвестицій, слабке використання механізмів фінансового ринку для інвестування.

За умов обмеженості ресурсів прямих іноз. інвестицій в ек. У. важливого значення набуває оцінка результативності та потенційної можливості їх впливу на вирішення завдань, які офіційно були визначені пріоритетними для іноземного інвестування: 1)виробництво товарів широкого вжитку з орієнтацією на підвищ. якості життя, культури споживання; 2)структурна перебудова ек-ки, створення сучасної галузевої структури на основі технолог. оновлення вир-цтва; 3)подолання залежності У. від імпорту.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС