Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжнар фінанси - ГОС / МФ. 143 вопроса (1).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
993.28 Кб
Скачать

6.Мф політика та її складові.

МФ політика—це сук-ність заходів, спрямованих на мобілізацію фін. ресурсів, їх розподілення та використ., яких вживають учасники МФ відносин для виконання ними їхніх ф-цій. Фін. політика держави — це самост сфера діяльн її уряду, пов'язана з фін. відносинами. МФ політика є частиною ек. політики і юридично оформл в нормах і принц МФ права.

Метою МФ політики є найбільш повна мобілізація фін. рес., які є необх. для задовол. насущних потреб розвитку сус-ва. Головними завданням МФ політики є забезп. відповідними фін. рес. тієї чи іншої міждерж. програми ек. та соц. розвитку. Форми реалізації МФ політики: 1)планування 2)укладання міждерж. угод 3)видання нормат актів 4)оперативне управління та контроль з боку компетентних держ. органів Види МФ політики: 1)Поточна: •валютна політика, яка вкл. дисконтну та девізну політику •девальвац. та ревальвац. Нац. валюти •політика валютних обмежень •диверсифікація вал. курсів •податкова політика •кредитна політика 2) довгостр.

Розроблення та успішне проведення фін. політики можливе тільки за умов наявності в уряду програми суп. розвитку з виділенням інтересів усього суп-ва та окремих його груп, х-стикою поточних та перспективних завдань, визначенням термінів та методів їх вирішення. Результативність фін політики тим вища, чим повніше вона враховує потреби суп. розвитку, інтереси усіх верств суп-ва, конкретні історичні, етичні та соц. умови. Компоненти фін політкики: •бюдж. політ.; •податк. політ.; •інвестиц. політ.; •гр.-кред. політ.; •цінової політ.; •соц. політ.; •митної політ.; •політики у сфері МФ.

7.Валютна політика та її форми.

Одне з провідних місць у форм-ні ек. сильної, сталої та промислово розвиненої сучасної держави займає вибір валютної політики, яка враховувала б усі тенденції вал. ринку. Валютна політика - певний симбіоз дій ек. та зовн.ек. політики держави, які скл-ються з урядових дій щодо вн. та зовн. вал. відносин. Ці дії мають справляти певний вплив на валюту, вал. курс, вал. операції, тобто на все, що так або інакше пов'язано з цим сектором ек-ки.

Вал. політика держави здійснюється її урядом, нац. банком, а також центр. фін. органами. Реалізація вал. політики визначається тими завданнями, які ставить перед собою держава при здійсненні своєї політики в цілому. Вал. політика повинна забезпеч. збалансованість макроек.та мікроек. цілей.

Стабілізація вал. курсу будь-якої нац. грош. одиниці неможлива без здійснення заходів вал. контролю і вал. обмежень. 1)Сутність вал. обмежень полягає в установленні певних меж щодо здійсн. різних операцій з вал. цінностями при міжнар. платежах; інвестуванні; купівлі-про-дажу валюти; ввез., вивез., переказуванні або пересиланні вал. цінностей у країну чи за її межі тощо. Ці обмеження є законодавчою та адміністрат. регламентацією за допомогою лімітув-ня, ліцензув-ня чи навіть заборони проведення зазначених операцій. 2)Вал. контроль — це контроль дотримання вал. законод., за порушення якого передбач. відповідальність головним чином у вигляді штрафів і позбавлення ліцензій. Сутність вал контролю полягає в забезпеч. дотримання вал. законод, а основне завдання—у недопущенні незаконного відпливу к-лу з держави за кордон. Об'єктом вал. контролю є вал. операції за участі резин. і нерезид.. Осн. орган вал. контролю — Нац. банк. Агенти вал. контролю — податкові та митні органи, а також інші орг-ції, які відповідно до законод. здійснюють функції вал. контролю. Вал. обмеження мають на меті: *забезпеч. держави валютою; *підтримання вал. курсу нац. грош. одиниці; *підтримання ПБ.

В умовах вал. регулювання регламентується діяльність вал. ринку. Основні зусилля спрямив. на забезпеч. стабільності вал. курсу грош. одиниці держави. Певна жорсткість вал. регулюв. в У. є вимушеною в нинішніх умовах ек. перетворень. Вал. обмеження відзначаються певним дискримінаційним х-ром, оскільки сприяють перерозподілу вал. цінностей на користь держави чи певних п-в за рахунок інших п-в, головним чином великих експортерів. Звісно, обов'язковий продаж ч-ни вал. надходжень є вимушеним заходом, оскільки відмова від нього вже негативно позначилася на стані вал. ринку.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС