Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжнар фінанси - ГОС / МФ. 143 вопроса (1).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
993.28 Кб
Скачать

106. Ринки золота: поняття, класифікація, особливості функціонування.

Ринки золота – це спеціальні центри торгівлі золотом, на яких відбувається їх регулярна купівля і продаж за ринковими цінами з метою приватної тезаврації, страхування ризику, інвестицій, спекуляції, придбання валюти для міжнародних розрахунків або для промислово-побутового споживання.

Фактично ринок золота є консорціумом з кількох банків, уповноважених здійснювати угоди із золотом. Вони виконують посередницькі операції між покупцями і продавцями золота і концентрують їхні заяви, порівнюють їх і фіксують середній ринковий рівень ціни за взаємною домовленістю. Також певні фірми здійснюють очищення золота, виготовлення зливків та їх збереження. Класифікація ринків золота: 1) за типом організації – біржовий і не біржовий ринки; 2) за формами товару обертання – зливки різної ваги і проб, монети різних випусків;

3) за ступенем легальності – легальні й чорні ринки. 4. Залежно від режиму, який надає держава, на світові ринки (Лондон, Цюріх, Нью-Йорк, Гонконг, Дубай та ін.); внутрішні вільні (Париж, Мідан, Стамбул, Ріо-де-Жанейро); місцеві контрольовані ,чорні ринки (Бомбей та ін.).

Джерелом пропозиції золота на ринку є: 1) новий видобуток золота – до 2500 т на рік (до 80 % пропозиції); 2) державні резерви золота; 3) приватні резерви золота; 4) продаж золота інвесторів; 5) продаж золота тезавраторів; 6) продаж золота спекулянтами; 7) контрабанда. Джерелом попиту є: 1)купівля золота центральними банками для поповнення золотих запасів; 2) приватна тезаврація; 3) інвестиції; 4) ювелірна промисловість; 5) промислово-побутове споживання та радіоелектроніка тощо. На сьогодні у світі функціонує понад 50 ринків золота, провідними місцями яких є Лондон та Цюріх. Взагалі великими утримувачами золота є США, ФРН, Швейцарія, Франція, Італія, Бельгія, Нідерланди.

107. Операції з золотом. Золоті аукціони.

Спекулятивна операція - це короткострок угода по одерж прибутку у виді різниці в цінах (курсах) покупки і продажу , різниці у відсотках .

ЦБ іноземних держав зацікавлені більше в операціях своп, ніж у представленні свого золота в позику СВОП - ( swap-обмін) із золотом являє собою операцію по одночасній покупці і продажу визначеної кількості золота за умови розрахунків по них на різні дати за різними цінами : за ціною спот і форвардній ціні. Своп із золотом означає підписання двох окремих контрактів по обміну золота -грошей в один і той самий час.

Біржові оперції

На золотих біржах торгують не самим металом у фіз виді , а титулами власності на нього у формі контрактів, котрі визначають права й обов'язки продавців і покупців визначеної стандартної кількості золота (100 унцій, 1 кг). Ф'ючерсний контракт являє собою безумовне зобов'язання поставити дану кількість золота до обумовленого терміну за ціною, погодженої в момент угоди . Опціоний контракт дає власникові право в будь-який час дії контракту купити або продати по заздалегідь обумовленій ціні золото або ф'ючерс на цю ж кількість металу. Біржові операції з дорогоцінними металами включають чотири види операцій:

1.торгівлю дорогоцінними металами

2. торгівлю ЦП , забезпеченими золотом це торгівля облігаціями золотої федеральної позики. Вона є традиційною формою біржових угод і здійснюється за відпрацьованою схемою і стандартними правилами.

3.хеджирування означає страхування ризиків від несприятливої зміни цін( курсів) .

4. ф'ючерсні операції.

Сутність контрактів ( форвардного або опціонного ) висновку угод , що враховують ймовірні зміни цін на золото в майбутньому. У хеджируванні беруть участь хеджер і спекулянт .

Організаційно ринок золота — це консорціум кількох банків, вповноважених проводити операції з золотом — готівкові угоди з золотом (строк виконання через 48 год після укладення); операції з акціями золотодобувних компаній; строкові (форвардні, ф'ючерсні свопи) операції з золотом. На ринку форвардних операцій з золотом проводять хеджування, спекулятивні строкові угоди, арбітражні операції.

Золоті аукціони — це продаж золота з публічних торгів.

Методи установлення цін на золотих аукціонах. 1.

1.Класичний метод (метод ціни заявки) покупці, котрі вказали у своїх заявках ціну, вищу від установленої продавцем, платять ціну, указану в заявці.

2.Голландський метод- продавець установлює єдину ціну, за якою реалізуються всі заявки з вищими цінами.

Поняття «ціна золота» потрібно розглядати у двох аспектах: офіційна та ринкова ціни. З 1933 по 1971 роки казначейство США фіксувало офіційну ціну золота — 35 доларів за унцію, потім, у зв'язку з девальвацією, — 38 та 42,22 долара за унцію. Звичайно, ринкова ціна не збігалася з офіційною ціною золота. На ринкову ціну золота впливає велика кількість економічних, політичних і спекулятивних чинників.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС