Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжнар фінанси - ГОС / МФ. 143 вопроса (1).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
993.28 Кб
Скачать

125.Система тнк та характеристика її фінансових зв’язків .

Система ТНК є складною організацією, що включає кілька видів організаційних одиниць. Кожні дві одиниці можуть мати між собою множину різних зв'язків. Зі збільшенням кількості одиниць у системі кількість фінансових зв'язків зростає в геометричній прогресії.

Фін зв'язки системи ТНК, де учасниками є материнська компанія, дві дочірні компанії, регіональний фін центр та єв-роринок, можна описати умовно так:

1. Головна компанія — зарубіжний підрозділ, який є накопичувачем коштів.

2. Головна компанія — зарубіжний підрозділ, який є користувачем коштів.

3. Зарубіжний підрозділ, який є накопичувачем коштів, — зарубіжній підрозділ, який є користувачем коштів.

4. Головна компанія — регіональний фін центр.

5. Зарубіжний підрозділ, який є накопичувачем коштів, — регіональний центр.

6. Зарубіжний підрозділ, який є користувачем коштів, — регіональний центр.

7. Взаємозв'язок регіонального фінансового ринку із сегментами євроринку.

Фін зв'язки в системі ТНК, яка складається з головної компанії, зарубіжних підрозділів, регіонального фінансового центру та євроринку, включають: переказування дивідендів і процентів; надання та виплату позик; інвестиції в акціонерний капітал; ліцензійну плату й оплату послуг управління коштами; зміни фінансових умов дебіторів по розрахунках і встановлення трансфертних цін.

Фін зв'язок між головною компанією та зарубіжним підрозділом, який є накопичувачем коштів, може включати:

1) пайові вкладення в акції (дочірньої компанії); 2) позики, що надаються материнською компанією дочірній; 3) купівлю-продаж методом відкритого рахунка; 4) збільшення чи зменшення строку виплати при купівлі-прода-жу методом відкритого рахунка; 5) продаж основного капіталу другої одиниці системи; 6) відпускні трансфертні ціни; 7) переказ дивідендів; 8) виплата позик; 9) виплата процентів; 10) оплата послуг.

126.Оподаткування міжнародної діяльності тнк.

У визначенні податкових умов діяльності транснаціональних компаній враховуються такі аспекти: національні чи глобальні підходи застосовуються до оподаткування прибутків в окремих країнах; система основних податків і процедура їх сплати; порівняльний рівень оподаткування основних операцій і результатів діяльності; відмінності в режимах та умовах оподаткування, в окремих країнах; уникнення подвійного оподаткування при проведенні трансгранич-них операцій; наявність чи відсутність податкових пільг, кредитів і заліків щодо операцій ТНК тощо.

Зокрема, розглянемо підходи до оподаткування прибутків корпорації, класифікованих залежно від національних податкових систем:

Перший підхід територіальний, або «звільнення від податків за територіальною ознакою». Оподатковуються прибутки, отримані національними та іноземними компаніями на території певної країни, тобто повністю виключає з податкової бази зарубіжний дохід компаній. Країни, що дотримуються, цього принципу, дозволяють не вираховувати з прибутку, що оподатковується, витрати, здійснені за кордоном. До таких країн належать Венесуела, Бразилія, Австралія, Південна Африка, Канада та деякі інші.

Другий підхід національний, резидентський, світовий. Оподатковуються всі прибутки корпорації, отримані в країні реєстрації, і прибутки, отримані від діяльності філій корпорації в усіх інших країнах світу. Це призводить до подвійного оподаткування, тобто податок береться в іноземній країні, де розташована філія, і в країні реєстрації ТНК.

Для уникнення подвійного оподаткування між країнами укладаються двосторонні угоди, де передбачається декларування:

• прибутку, сплаченого ТНК у цій країні;

• прибутків, отриманих філіями зарубіжних корпорацій в іншій країні, які враховуються при визначенні оподаткованого прибутку ТНК.

У названих угодах про уникнення подвійного оподаткування одночасно передбачаються знижені ставки оподаткування при трансферті:

• прибутку;• дивідендів;• роялті; • інших видів доходу від філій до материнської корпорації.

Третій підхід «всесвітня система пільг». Він передбачає, що

всі доходи системи ТНК, тобто доходи як зарубіжних структурних підрозділів, так і материнської компанії, повинні оподатковуватися всіма видами податків. Але одночасно передбачається, що на прибутки дочірньої компанії ТНК у країні, де вона діє, мають поширюватися податкові пільги. Також передбачається оподаткування доходу від капіталовкладень (дивіденди, проценти, рента та роялті) зарубіжних корпорацій, що контролюються. Цей підхід сприяє накопиченню прибутку у податковому сховищі чи в країнах з низьким рівнем оподаткування. Таке накопичення виступає як безпроцентний кредит, що надається країною, якій належить цей дохід, у формі відстрочених податків. Цього підходу дотримуються Японія, США та ін.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС