Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжнар фінанси - ГОС / МФ. 143 вопроса (1).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
993.28 Кб
Скачать

134.Міжнар. Регулюв. Страхової діяльності.

Страхова галузь вважається однією з головних складових і чинників стабільності світової фін. системи і підлягає міжнац. та наднац. регулюванню з боку МО та неформальних об'єднань інституцій ек. розвинутих країн світу (передусім ідеться про страхові Директиви ЄС).

У цьому плані також слід відзначити діяльність Форуму фінансової стабільності, створеного за участю "Групи 10" при Банку міжнародних розрахунків. Форум у особі Міжнародної асоціації органів нагляду за страховим ринком та інших міжнародних фінансових інституцій виконує роль координатора та через стеження за дотриманням погоджених галузевих принципів регулювання фінансової (зокрема страхової) діяльності сприяє забезпеченню стабільності нац. та міжнар. фінансових систем.

135.Локальні ринки страхування.

З макроек. погляду страхування розвинуте в різних типах країн нерівномірно, залежно від рівня ек. розвитку. Слід зауважити, що 90 % заг. обсягу страхових премій припадає на промислово розвинуті країни. Найбільші страх. ринки сформувались у США та Японії, які загалом дають понад 50 % суми премій світового страх. ринку (38% та 14% відповідно), на країни ЄС припадає 30%. Згадані показники слід оцінювати, беручи до уваги те, що ці країни, де мешкає лише 15 % населення світу, виробляють близько 3/4 світового ВНП.

Так, частка страхування у ВВП США дорівнює 8,5 %, Лат. Америки — в середньому 2% (Чилі й Панама — 3,8 %, Перу і Гватемала — 1 %), Європи—в середньому 7,5 % (Вел. Брит. та Швейцарія — близько 13 %, країни ЄС — 6—7 %, Чехія, Польща, Словаччина, Угорщина — близько 3 %, Росія — 3 % та Україна — 2 %).

"Щільність" страхового покриття — це грош. витрати на страх. захист у розрахунку на особу. Цей показник демонструє, наскільки окрема особа охоплена страх-ням, тобто наскільки "щільним" є страховий захист пересічного страхувальника. "Щільність" страхового захисту коливається від 4650 дол. США у Швейцарії до 1,2 дол. США у Бангладеш (США — 2920, Японія — 4000, Лат. Америка — 71, Африка — 32 в середньому, країни ЄС — 1500—2500, Чехія, Польща, Словаччина, Угорщина — 100—175, Росія — 27 і Україна — близько 6 дол. США на особу).

136.Міжнар. Страховий ринок. Учасники міжнар. Ринку страхування.

Світовий страховий ринок є схильним до циклічного розвитку. Йдеться про циклічне зрост. або зниження цін страхового захисту (ставок страхових премій) та наявність або відсутність у страховиків "ємностей" для прийняття ризиків. Можна сказати, що циклічні коливання страх. ринку спричиняються головним чином припливом або відпливом капіталів. Це, зокрема, виявляється в періодичних змінах "жорстких", "м'яких" та "напружених" умов прийняття ризиків страховими ринками. "М'який" страховий ринок вирізняється забезпеченим попитом на страх. послуги. Попит на страх. послуги, зростання сум премій, що їх акумулюють та прибутково інвестують страховики, спричинює приплив нових капіталів та збільшення ємності страх. ринку. З часом страх. ринок перенасичується капіталом, зростає конкуренція, знижуються ставки страх. премій і, як результат, прибутковість страх. операцій. Ситуацію можуть загострювати збитковість результатів андеррайтингу (прийняття, ризиків) окремих страхових років або катастрофічні збитки (застрахований збиток від урагану "Ендрю" склав 18 млрд дол. США, а збиток від терористичного акту у США 11 вересня 2001 p., за оцінками, може перевищувати 50 млрд дол.). Капітал "тікає" до ін.. галузей, і страховий ринок стає "жорстким". Ринок вважається "жорстким" на такій стадії циклу, коли через поточну збитковість страх. операцій пропозиція страх. покриття обмежується порівняно з попитом, а високі ставки премій та жорсткі умови покриття (напр.., підвищення розміру невідшкодованої частки збитку — франшизи) стримують зростання сум премій, що збираються. Інакше кажучи, страховики, прагнучи підвищити прибутковість страх. операцій через цінові механізми, унеможливлюють розширення страх. поля (кількості платоспроможних страхувальників), що ще більше погіршує фін. результати страховиків та спонукає втечу капіталів із цієї частини фін. сектора.

Отже, рух коштів каналами транскордонного страхування та міжнар. перестрахування, міжнар. інвестування зібраних страхових премій та наднац. регулювання страх. діяльності дає, на нашу думку, підстави говорити, що в умовах інтернаціоналізації та глобалізації економіки сформувалися міжнар. відносини в царині страх. як складова та різновид МФ відносин.

Становлення ринкових відносин неодмінно супроводжується розвитком страхування. Тов.-грош. засади страх-ня перетворили його на складову фін. механізму суспільства.

Про прибутковість чи збитковість страх. операцій дає уявлення комбінований коефіцієнт, який зазвичай є або близьким до межі прибутковості, або перевищує її.

Серед інституційних інвесторів страхові компанії відіграють провідну роль у формуванні інвестиційного ресурсу.

Страхова галузь підлягає регулюванню з боку міжнародних організацій, зокрема Міжнародної асоціації органів нагляду за страх. ринком, ЄС.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС