Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжнар фінанси - ГОС / МФ. 143 вопроса (1).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
993.28 Кб
Скачать

94. Депозитарні розписки на міжнародному ринку титулів власності.

Нині вихід емітентів акцій на міжнар ринок відбу­ва переважно у формі такого інструм, як депозит розписки.

ДР— це обіго­вий ЦП, який є субститутом акцій іноземних компаній. ДР випускаються нац банком як свідоцтво про право володіння акціями іноземних компаній, що перебувають у трастовому управлінні даного банку. Кожна розпи­ска свідчить про володіння однією або групою іноземних акцій. Існує кілька основних видів і, відповідно, ринків ДР. Америк версією ДР є АДР американські ДР. АДР — це обігові цінні папери, випущені аме­риканським банком-депозитарієм на еквівалентну кількість акцій іноземної компанії, які зберігаються на її внутрішньому ринку. АДР розміщуються на фондовому ринку США, їхній обіг регу­люється законод США. Крім того, великого поширення набули європейські та глобальні ДР. Євро­пейські ДР (EDR) випускаються європейськими банками як свідоцтво про во­лодіння акціями компаній, які розташовані у країнах, що не вхо­дять до ЄС. Їхній обіг регулюється, як правило, законодавством Великої Британії (іноді — США), і продаються вони на Паризь­кій фондовій біржі. Глобальні ДР (GDR) вирізняються тим, що пропонуються і розміщуються одночасно як на америк фондовому ринку, так і на фондових ринках поза межами США. Обіг таких ЦП регулюється законод США. Зазвичай EDR і GDR деноміновані в доларах США, проте вони можуть випус­катися у будь-якій валюті. Ще один поширений різновид ДР — міжнародні ДР (IDR). Це цінні папери, які представляють депоновані неамериканські іноземні акції, випускаються амери­канським банком-депозитарієм у неамериканській валюті поза межами США і призначені для продажу в Європі або на інших ринках. Обіг їх регулюється здебільшого законод Великої Британії, розміщуються вони в Лондоні та Люксембурзі. Інвестори застосовують цей інструмент тому, що ДР полегшують їм диверсифікацію портфеля, а інвестування в них має низькі трансакційні витрати. Вони дають змогу уникнути ризиків перереєстрації прав власності на цінні папери емітентів, зареєстрованих у країнах з недостатньо розвинутими ринками, і певною мірою, валютних ризиків, забезпечуючи отримання дивідендів у нац валюті інвестора.

Класифік 1. залежно від місця випуску та обігу: Глобальні ДР (Global Depository Receipts) – ДР, обіг яких здійснюється одночасно на фін ринках кількох країн. Нац ДР (Local Depository Receipts) – ДР, обіг яких здійсн на фінан ринку лише однієї країни.

2. Зал від участі емітента цп, на які випускаються др:

Неспонсоровані ДР– ДР, які випускають без участі емітента ЦП за рішенням одного чи групи депозитаріїв. Спонсоровані ДР– ДР, які випускає депозитарій, призначений емітентом ЦП на підставі депозитарного договору чи договору про обслуговування.

3. Зал від того, на якому ринку відбулося придбання ЦП депозит установою,

ДР первинного ринку– депозитарні розписки, випуск яких виконує роль первинної підписки на акції емітента. Емісія таких ДР призводить до збільшення капіталу емітента акцій.

ДР вторинного ринку– ДР, випуск яких засвідчує придбання прав власності на ЦП, що раніше оберталися на нац ринку емітента. Емісія таких ДР не призводить до залучення емітентом додаткового капіталу акцій.

4. Залежно від рівня депозитарн програми: ДР першого рівня (level I depositary receipts) – ДР, обіг яких здійснюється виключно на позабірж ринку, для випуску яких необхідне дотримання незначної кількості регуляторних вимог.ДЗ другого рівня (level ІI depositary receipts) – ДЗ, обіг яких здійснюється і на біржовому, і позабіржовому ринках, для випуску яких необхідне дотримання багатьох регуляторних вимог. ДЗ третього рівня (level ІІI depositary receipts) – ДЗ, обіг яких здійснюється і на біржовому, і на позабіржовому ринках, випуск яких підлягає жорсткому державному регулюванню. ДЗ приватного розміщення (private placement depositary receipts) – ДЗ, випуск яких у повному обсязі реалізується одному або кільком кваліфікованим інституціональним покупцям і потребує дотримання незначної кількості регуляторних вимог

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС