Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжнар фінанси - ГОС / МФ. 143 вопроса (1).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
993.28 Кб
Скачать

137.Нац. Валютна система у., її ел-ти.

Розвиток вал. сист. У. почався в липні 1990 p., коли було проголошено Декларацію про державний суверенітет. Першим кроком у створенні нац. грош. системи, став вихід У. у 1991 р. з числа держав, що використ. у грош. обігу рубль, і запровадження в безготівковий обіг тимчасової (перехідної) грошової одиниці — укр.. купоно-карбованця в листопаді 1992 р.

У березні 1994 р. було засновано Банкнотну фабрику, а в жовтні того самого року на її базі створено Банкнотно-монетний двір НБУ, де друкувалися карбованці, а згодом — гривні.

Запровадженням нац.валюти У. — гривні став вересень 1996 р. Однією з особливостей її обігу були багаторазові вал. інтервенції, що проводилися НБУ за рахунок власних резервів.

Але вже 1997 р. ознаменувався величезною фін. кризою і шаленим зростанням попиту на долари США, тим самим спричиняючи різку девальвацію гривні. Ці події потягли за собою ще більш критичну монетарну політику НБУ.

Офіційний курс гривні щодо долара США встановлюється НБУ. До 23 жовтня 1994 р. в У. дотримувалися сист. множинних курсів, у тому числі офіційного вал. курсу, який визначався НБУ, і ринкового, який установлювався на вал. аукціонах. Із 24 жовтня 1994 р. офіційний курс установл. за результатами торгів на Укр.. міжбанк. валютній біржі. З 19 березня 1999 р. НБУ встановив офіційний обмінний курс гривні щодо долара США як середньозважений між курсами за операціями уповноважених комерційних банків на міжбанк. валютному ринку. У межах своєї загальної відповідальності за забезпечення стабільності нац. валюти НБУ може впливати на формування офіційного обмінного курсу шляхом купівлі-продажу іноз. валюти на валютному ринку.

Середній за період курс гривні до долара США визначається: для місячних значень — як середньозважена в-ть долара США в гривнях за місяць; квартальні та річні значення розраховуються як середньоарифметичне від місячних значень.

138.Еволюція розвитку валютного ринку України.

Розвиток вал.ринку в України впродовж першого десятиріччя незалежності пройшов декілька етапів: 1)1991-1994 роки. Х-зувався впровадження нац. грошової одиниці, появою укр. вал. ринку, становленням регулюючих органів та форм-ням законод. бази ф-онування ринку. Початок цього періоду відмічався значними темпами девальвації нац. валюти та наступною фіксацією її курсу зі створенням подвійного ринку. 2)1995-1998роки. Х-зувався лібералізацією проведення вал. операцій, стабілізац. інфляційних процесів нац. грошової одиниці і як наслідок стабілізацією вал. курсу. Значною ревальвацією реального курсу гривні впродовж 1996-1997 років, яка створила підстави для девальвації гривні в 1998р. Використанням НБУ ринкових інструментів регулювання вал. ринку. Кінець періоду х-зувався фін. кризою та значною девальвацією нац. валюти, що висвітлило приховані проблеми та недосконалість механізму функціонування валютного ринку. 3)1999 – сьогодні. Початок цього етапу розвитку вал. ринку х-зувався впровадженням нових правил ф-онування ринку, які обмежили спекулятивні можливості банків та сприяли стабілізації ситуації на вал. ринку У. та лібералізували діяльність ринку – У. офіційно має плаваючий валютний курс. Також цей етап відмічається позитивними тенденціями розвитку ринку – зростанням обсягів ринку .та поступовою ревальвацією нац. валюти.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС