Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжнар фінанси - ГОС / МФ. 143 вопроса (1).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
993.28 Кб
Скачать

103. Міжнародний лізинг.

Лізинг – це комплекс майнових та економічних відносин з приводу придбання у власність майна і наступного передання його у тимчасове користування і володіння за певну плату. По суті лізингова операція являє собою довгострокову оренду матеріальних цінностей, що надає лізингодавець орендатору з метою їх подальшого виробничого використання, при чому право власності на них зберігається за лізингодавцем до кінця строку угоди. Об’єктом лізингу є будь-яка форма матеріальних цінностей, що не зникає у виробничому циклі, а також земельні ділянки та інші природні цінності. За об’єктом розрізняють лізинг рухомого та нерухомого майна.

Суб’єктами лізингової операції є лізингодавець (власник майна) – спеціально купує майно для здавання його в оренду; лізингоотримувач (користувач майна) – отримує майно в тимчасове користування; продавець (виробник) майна – продає об’єкт лізингу; інвестор – бере участь у фінансуванні лізингової угоди в разі її високої вартості.

Період лізингу – це термін лізингової угоди. На нього впливають такі фактори: а) строк служби устаткування; б) період амортизації устаткування; в) динаміка інфляційних процесів; г) час за який може з’явитись дешевий аналог устаткування; д) стан ринку позичкових капіталів.

Види: 1.Прямий МЛ - угода, де всі операції здійснюються між комерц орг-ми з правом юр особи з двох різних країн. Переваги цього виду: • лізингодавець має можливість одержати експ кредит у своїй країні і тим самим розширити ринок збуту власних товарів і послуг; • орендатор забезпечує повне фінанс використ сучасних машин, устаткув і прискорене тех переоснащення вир-ва. 2. Експортна ліз операція —в якій лізингодавець купує предмет оренди в нац фірми і надає в найм іноземному лізингоодержувачу 3. Імпортна ліз операція —в якій лізингодавець купує предмет оренди в іноз фірми і надає його вітчизняному лізингоодержувачу 4.Транзитний (непрямий) міжнар ліз —в якій лізингодавець однієї країни бере кредит чи купує необхідне устаткув в іншій країні і постачає його орендатору, котрий перебуває в третій країні .

Переваги міжнар ліз:

для лізингодавця:

• інвестув у формі обладн порівняно з грош кред зниж ризик непов коштів, тому що зберіг право власності за лізингод; • існув амортиз та податк пільг для лізингод, якими він може поділ з лізингоод шлях зменш ліз плат;

для лізингоодержувача:

•лізинг передб 100%е фінансув і не потребує нег початку платежів, які відбува не одноч, а частково;• для ноьог зменш ризик мор і фіз зносу і старіння обладн, тому що майно не придбав у власність, а береться у тимч корист; •лізингові платежі віднос на витрати вир-тва та обігу лізингоод і, відповідно, зниж оподатк прибут;• лізинг дає змогу збільш вир-во без накопич капіталу; • обслугов і ремонт майна здійсн власником; • дає змогу орендатору використ найсуч обладн; • термін лізингу може бути значно більшим за термін міжнар кредиту;• подат пільги;

для всіх учасників міжн лізингу:

• лізинговий контракт може включати додаткові послуги з обслугов обладнання;

• лізингова угода є більш гнучкою порівняно з позичков, оскільки дає змогу обом сторонам застосувати зручну схему виплат; • виробник обладн отримує додат можл для збуту своєї продукції і негайний платіж;

• з погляду госп діяльн лізинг служить засобом реаліз продукції, розв вир-ва, упровадж наук-тех прогр, створ нових роб місць.

Недоліки

І.На лізингодавця покладається ризик морального старіння обладнання й отримання лізингових платежів, а для лізингоодержувача вартість лізингу більша, ніж ціна купівлі чи банк кредиту.

2. Лізингоотр не є власн своїх основних коштів і тому не може передати їх як заставу у разі необхідності банк позики, що знижує його шанси щодо отрим такої позики на вигідних умовах.

3. Порівняно з продажем обладн в кредит для лізингу хар більший ризик, який полягає в тому, що лізингод зазвичай не може обмеж прийняття лізингоодерж додат боргових зобов'яз і у випадку банкрутства останнього не в змозі вимагати своє майно. 4. Лізинг може бути дорожчим за кредит. Переваг лізинг має більше, ніж недоліків.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС