Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжнар фінанси - ГОС / МФ. 143 вопроса (1).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
993.28 Кб
Скачать

130.Валютні ризики потенційних збитків тнк та їх види.

Міжнар. фінансовий менеджер у своїй роботі постійно враховує значно більшу кількість ризиків, ніж менеджер фірми, який працює на вн. ринку. Він постійно аналізує валютно-курсові, регіональні і політичні ризики, що пов'язані зі здійсненням ЗЕД. Валютний ризик — це різновид еко. ризику, виявлення його пов'язане з коливаннями вал.-фін. середовища, де діють ТНК. Валютний ризик — це ймовірність втрат чи недоотримання прибутку порівняно зі значеннями, що плануються, у результаті несприятливої зміни величини вал. курсу. Таким чином, вал. ризик поділяється на *регіональний і *валютно-курсовий. Складовими регіонального ризику є ризик вал. контролю і політичний ризик. Ризик вал. контролю пов'язаний з імовірністю заборони здійснення вал. переказів за кордон, тобто з уведенням вал. мораторію. Політ. ризик х-зується нестабільністю політ. середовища у країні, тобто частотою зміни уряду. Регіональні ризики також пов'язані з повною експропріацією активів нерезидентів у даній державі.

Бухгалт. ризик (екаунтинговий) — ризик звітний, паперовий. Він виникає тому, що зміни вал. курсу негативно відображаються на товартості фірми у разі трансляції (перерахунку) фін. звітності за зовн.ек. операціями з іноз. валюти у вітчизняну. Цей ризик ще має назву трансляційний, або конверсійний, ризик чи ризик перерахунку однієї валюти в іншу. При трансляції фін. звітності у зар. підрозділах у валюту матер. компанії виникає небезпека зміни несприятливим чином фін. показників компанії. Фірма може отримати на своєму балансі необґрунтовано завищений прибуток, за який вона має заплатити додаткові податки. Якщо курс іноз. валюти відносно вітчизняної падає, то прибуток фірми буде занижений, і хоча компанія не платитиме податків, але їй важко взяти кредит, оскільки її фін. стан за балансом погіршився. Кредити надаватимуться під вищий процент з урахуванням ризику.

Валютно-економічний ризик визначається як зміна ва-ті фірми, що обумовлена невизначеністю зміни вал. курсу. Він відбивається на реальних грош. потоках фірми. Валютно-економічний ризик підрозділяється на два різновиди: •конкурентний (операційний) ризик; •транзакційний ризик. Конкурентний ризик, або операційний вал. ризик потенційних збитків ТНК, пов'язаний з необхідністю здійсн. платежів чи отримання коштів, деномінованих у нац. валюті в майбутньому, тобто виражається в тому, що статті рахунків дебіторів та розрахунків з постачальниками і кредиторами змінюються в абсолютній величині зі зміною валютного курсу. Сутність даного ризику полягає в тому, що зміни в курсах валют можуть призвести до зміни в-ті ф-рів вир-цтва, необхідних фірмі, а також до зміни доходів, що отримуються від випуску продукції. Транзакційний валютний ризик—це ймовірність збитків, які пов'язані зі змінами вал. курсу за контрактами, що вже укладені і за якими платіж має відбутися через певний проміжок часу в майбутньому. Цей ризик ще має назву поточний ризик потенційних збитків. Транзакційний ризик впливає на майбутні потоки грош. готівки; джерела комплектуючих; розміщення інвестицій; конкурентоспром. ТНК на різних ринках. Цей ризик, на відміну від операційного вал. ризику, стосується всього обсягу інвестицій, і його необхідно вивчати (на відміну від операційного) в довгостр. перспективі. Основна відмінність між операц. валютним і поточним ризиком потенційних збитків полягає в тому, що поточний ризик визначається результатом зміни вал. курсів, що здійснює вплив на рух грошової готівки.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС