Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
113_-221_- / персоналу (221 питання).doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.49 Mб
Скачать

14. Використання Інтернет-технологій для підбору персоналу.

З переходом суспільства до постіндустріального етапу розвитку, світ почав характеризуватися випереджаючим розвитком інтернет технологій. Так, компанії, що позиціонують себе як глобальні гравці активно почали впроваджувати інтернет-технології у процеси відбору персоналу. Зокрема, відбір резюме відбувається через сайти компаній, за рахунок цього компанії економлять кошти та час на проведення розширеного типу інтерв’ю та мають змогу одразу відсіювати кандидатів, що не задовольняють компетенція, які потребуються на вакантну посаду. Деякі компанії проводять перший етап відбору – тестування – через інтернет мережі, що економить та зменшує обсяги паперової роботи та передбачає обробку великих масивів інформації в електронному вигляді.

Також, сьогодні існують такі організації, як HeadHunters, які збирать базу резюме спеціалістів і надають компаніям послуги з підбору персоналу. Також, компанії проводять цілі серії випробувань кейсами, написанням есе, діловими іграми, які відбуваються на платформах в інтернеті та дозволяють проводити підбір персоналу із величезної кількості аплікантів, що б було неможливим без використання мережі інтернет.

15. Використання інформаційних технологій в управлінні персоналом.

В управлінні персоналом використовується складний та дорогий інструмент, а саме аналітичні експертні системи і системи підтримки прийняття рішень. Вже зараз зрозуміло, що іншого шляху розвитку бізнесу, як використання ІТ-технологій, не існує. Головне питання - їх правильний вибір та впровадження

Сьогодні неможливо уявити велике підприємство без автоматизованої бухгалтерії або електронної пошти, що стало «необхідним мінімумом» автоматизації. З іншої сторони - є підприємства, для яких ІТ являються засобами виробництва, тобто ті, діяльність яких без ІТ неможлива. Це, в першу чергу, телекомунікаційні компанії і компанії фінансового сектору. Головною задачею інформатизації великих компаній та холдингів є налагодження централізованого управління і прозорості, що неможливо без ІТ. При цьому вигоди від автоматизації очевидно практично для будь-якого підприємства. Але проекти по ІТ достатньо довготривалі та дорогі, тому до них звертаються стабільні та розвинуті підприємства

16. Використання комісійних систем оплати праці.

Останнім часом набули поширення нетрадиційні системи оплати праці, що на протилежність тарифному способу організації заробітної плати орієнтовані не на посегментний підхід оцінки трудового внеску працівника, а на повну залежність від кінцевих результатів праці колективу, в деяких випадках — на ринкові моделі управління. До них відносяться: безтарифна система (комісійна система оплати праці, система оплати праці з використанням коефіцієнта вартості праці, експертна система оцінки результатів праці, "пайова" система оплати праці, система "плинних окладів", ставка трудової винагороди), контрактна оплата праці, а також оплата праці з урахуванням ринкової вартості робочого місця, система участі в прибутках і партнерство, система оплати за знання і компетентність тощо; Форма оплати праці комісійна - спосіб оплати праці, відповідно до якого заробітна плата визначається на основі нормативу у відсотках до показника, підвищенню якого сприяє трудова діяльність працівника.Система оплати праці комісійна прогресивна. Різновид комісійної форми оплати праці, який полягає у тому, що установлюється система нормативних ставок винагород, які збільшуються у процесі поліпшення результуючого показника.Система оплати праці комісійна регресивна. Різновид комісійної форми оплати праці, який полягає у тому, що установлюється система нормативних ставок винагород, які зменшуються у процесі поліпшення результуючого показника.Система оплати праці комісійна лінійна. Різновид комісійної форми оплати праці, який полягає у тому, що працівникам установлюється "твердий" норматив у відсотках до величини результуючого показника.