Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
113_-221_- / персоналу (221 питання).doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.49 Mб
Скачать

37. Зарубіжний досвід використання атестації „3600”.

Останнім часом набув поширення такий нестандартний метод оцінювання персоналу, як «360о атестація». Його сутність полягає в тому, що працівник оцінюється своїм керівником, своїми колегами, рівними за рангом, та підлеглими керівника. Конкретні механізми атестації персоналу можуть бути різними (всі працівники заповнюють одну й ту саму атестаційну форму, кожна категорія персоналу заповнює свою окрему атестаційну форму, атестація колегами, рівними за рангом, і підлеглими працівниками здійснюється за допомогою комп’ютера тощо), але суть зазначеного методу досить чітко відображена в його назві, а саме — одержання всебічної оцінки працівника з боку працівників організації.

Більше 90% компаній, що входять у список Fortune 1000 використовують той чи інший варіант атестації з методом 360 °.

Дані досліджень показують, що оцінка співробітника за допомогою декількох (а не одного) оцінювачів збільшує точність і надійність оцінки, підвищує мотивацію співробітника, ефективність його діяльності, позитивно впливає на якість обслуговування клієнтів, а також покращує корпоративну культуру.

Мабуть, єдиним істотним недоліком методу 360 ° є те, що він вимагає досить багато часу (за рахунок опитування великої кількості респондентів і подальшої обробки результатів) і деяких додаткових витрат (наприклад, роздруківки щодо великої кількості опитувальних листів).

38. Засоби регламентування діяльності першого керівника організації та його заступників.

У процесі регулювання трудової діяльності персоналу широко використовуються засоби регламентування посадових обов'язків працівників апарату управління організаціями.

Регламентування посадових обов'язків — це процес чіткого визначення та документального закріплення переліку обов'язко­вих для виконання працівником функцій і завдань, а також прав та відповідальності. Воно базується на поділі й кооперуванні праці в організації та сприяє:

  • ефективному добору, розстановці та використанню персо­налу;

  • зміцненню виконавської дисципліни;

  • створенню організаційно-правової бази діяльності праців­ників;

  • підвищенню відповідальності працівників за результати ді­яльності;

  • забезпеченню об'єктивності під час атестації працівників,заохочення або застосування дисциплінарних стягнень;

  • запобіганню трудових спорів;

—підвищенню ефективності діяльності організації. Діяльність організації в цілому, її першого керівника регламен­тується чинним законодавством України, статутом організації або положенням про організацію, зареєстрованим чи затвердженим в установленому порядку. Деякі аспекти діяльності першого керів­ника можуть регулюватись контрактом, який він укладає з робо­тодавцем. Діяльність виконавчого директора може додатково ре­гламентуватись його посадовою інструкцією, яку затверджує пред­ставник роботодавця.

Діяльність заступників першого керівника організації регла­ментується наказом про розподіл функцій та обов'язків між керів­ником і його заступниками. Додатковими засобами регламенту­вання діяльності заступників можуть слугувати контракти й по­садові інструкції.