Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_15-27.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
913.92 Кб
Скачать

Попередній перегляд

Цей режим дозволяє побачити звіт з дійсними шрифтами, заливанням, лініями, рамками й даними, які будуть поміщені у звіт.

Використовуючи горизонтальну й вертикальну смуги прокручування, можна пересуватися по всій сторінці, а для переміщення між сторінками скористайтеся кнопками в лівому нижньому куті вікна.

Якщо ви задоволені своїм звітом, клацніть на кнопці Печатка панелі інструментів для його печатки. У противному випадку клацніть на кнопці Закрити для повернення у вікно конструктора.

Печатка звіту

Одну або кілька записів звіту можна роздрукувати в такий спосіб.

  • Вибравши команду Файл\Печатка у вікні конструктора звіту.

  • Клацнувши на кнопці Печатка у вікні попереднього перегляду.

  • Вибравши команду Файл\Печатка у вікні бази даних (якщо звіт виділений).

По команді Файл\Печатка з'явиться стандартне діалогове вікно Печатка, у якому можна вибрати діапазон печатки, кількість копій і інші властивості. Після клацання на кнопці Печатка звіт негайно буде роздрукований на принтері за замовчуванням, без відображення діалогового вікна Печатка.

Завдання

Створити звіти для надання повної інформації про дані, що перебувають у базі даних, створеної при виконанні попередніх лабораторних робіт у середовищі MS Access по обраній темі. У системі повинні використовуватися різні види звітів залежно від доМетаності подання інформації.

Контрольні питання

  1. Як створити звіт?

  2. Вибір джерела даних для звіту.

  3. Печатка звіту.

Лабораторна робота № 27 Захист баз даних на прикладі ms access

Мета: вивчити способів захисту інформації в БД на прикладі СУБД MS Access.

Теоретична частина

Під "захистом БД" тут розуміється спосіб запобігти несанкціонованому доступу до інформації, збереженої в таблицях. Захист вихідного коду форм і модулів не розглядається.

Захист інформації в БД являє собою актуальне завдання як при одноособовому використанні БД, так і при спільній роботі користувачів з нею. Захист повинна забезпечувати незмінність і цілісність БД і інформації, що втримується в ній, а також регламентувати права доступу до неї.

При корпоративній роботі групи користувачів з одною базою даних необхідно вибрати адміністратора, що обслуговує БД і володіє відповідними правами доступу. Права доступу користувачів установлюються адміністратором, що може включати й виключати користувачів і розбивати їх на групи. Користувачі, що входять до складу певної групи, мають всіма наданими їй правами. Якщо особисті права користувача вище прав доступу групи, то особисті права за ним зберігаються.

Система безпеки БД повинна забезпечувати фізичну цілісність БД і захист від несанкціонованого вторгнення з метою читання вмісту й зміни даних.

Захист БД виробляється на двох рівнях:

- на рівні пароля;

- на рівні користувача (захист облікових записів користувачів і ідентифікованих об'єктів).

Для захисту БД Ассеss використовує файл робочих груп systеm.mdw (робоча група - це група користувачів, які спільно використовують ресурси мережі), до якого БД на робочих станціях підключаються за замовчуванням. Файл робочих груп містить облікові записи користувачів і груп, а також паролі користувачів. Обліковим записам можуть бути надані права на доступ до БД і її об'єктів, при цьому самі дозволи на доступ зберігаються в БД.

Для забезпечення захисту БД Ассеss необхідно створити робочу групу, використовуючи файл - адміністратор робочих груп wrkgаdm.еxе. При створенні унікальної робочої групи задається ім'я користувача, назва організації й код робочої групи.

Файл робочої групи MS Ассеss містить наступні убудовані облікові записи:

1. Аdmins - стандартний обліковий запис користувача. Дані записи є однаковими для всіх екземплярів Мs Ассеss;

2. Аdmin - обліковий запис групи адміністратора - є унікальною в кожному файлі робочої групи;

3. Usеrs - містить облікові записи користувачів.

Для створення файлу робочих груп необхідно вийти з Ассеss і в папці systеm або systеm32 у каталозі windоws знайти файл робочої групи й створити нову робочу групу ( може бути до 20 цифрових або літерних позначень).

Група Аdmins може містити довільне число користувачів, але власник об'єкта завжди один (власником об'єкта може бути обліковий запис, що створювала об'єкт або якої були передані права на його використання).

Тому що читання запису Аdmin можливо для всіх робочих груп і дані облікові записи є однаковими, то користувача АDМIN необхідно видалити із групи адміністраторів, для чого варто створити новий обліковий запис адміністратора й задати пароль на його облікові записи й на облікові записи власника.