Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_15-27.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
913.92 Кб
Скачать

Зміст

Зміст 1

Лабораторна робота № 15 Розробка інфологічної моделі даних " Сутність-Зв'язок" 2

Теоретична частина 2

Завдання 6

Контрольні питання 10

Лабораторна робота №16 Реляційна модель бази даних 11

Теоретична частина 11

Завдання 12

Контрольні питання 12

Лабораторна робота № 17 Нормалізація 13

Теоретична частина 13

Завдання 15

Контрольні питання 15

Лабораторна робота № 18 Розробка простого проекту бази даних у середовищі MS Access 16

Теоретична частина 16

Завдання 32

Лабораторна робота № 19 Розробка зв'язаних таблиць бази даних у середовищі MS Access 32

Теоретичні відомості 32

Завдання 36

Лабораторна робота №20 Фільтри й сортування 36

Теоретична частина 36

Завдання 43

Контрольні питання 43

Лабораторна робота №21 Робота із запитами на вибірку 44

Теоретична частина 44

Завдання 51

Контрольні питання 51

Лабораторна робота № 22 Створення запитів з параметрами. Використання статистичних функцій у запиті 52

Теоретична частина 52

Завдання 55

Контрольні питання 55

Лабораторна робота № 23 Створення запитів на додавання, відновлення й видалення даних 56

Теоретична частина 56

Завдання 61

Контрольні питання 61

Лабораторна робота № 24 Створення форм уведення даних 61

Теоретична частина 61

Завдання 66

Контрольні питання 66

Лабораторна робота № 25 Конструктор форми 67

Теоретична частина 67

Завдання 73

Контрольні питання 73

Лабораторна робота № 26 Створення й зміна звітів 74

Теоретична частина 74

Завдання 80

Контрольні питання 80

Лабораторна робота № 27 Захист баз даних на прикладі MS ACCESS 81

Теоретична частина 81

Завдання 86

Контрольні питання 86

Лабораторна робота № 15 Розробка інфологічної моделі даних " Сутність-Зв'язок"

Мета: Розробити й обґрунтувати інфологічну модель даних по запропонованій тематиці.

Теоретична частина Основні поняття

Мета инфологического моделювання - забезпечення найбільш природних для людини способів збору й подання тієї інформації, що передбачається зберігати в створюваній базі даних. Тому інфологічну модель даних намагаються будувати за аналогією із природною мовою (останній не може бути використаний у чистому виді через складність комп'ютерної обробки текстів і неоднозначності будь-якої природної мови). Основними конструктивними елементами інфологічних моделей є сутності, зв'язки між ними і їхньої властивості (атрибути).

Сутність – будь-який помітний об'єкт (об'єкт, що ми можемо відрізнити від іншого), інформацію про яке необхідно зберігати в базі даних. Сутностями можуть бути люди, місця, літаки, рейси, смак, колір і т.д. Необхідно розрізняти такі поняття, як тип сутності й екземпляр сутності. Поняття тип сутності ставиться до набору однорідних особистостей, предметів, подій або ідей, що виступають як ціле. Екземпляр сутності ставиться до конкретної речі в наборі. Наприклад, типом сутності може бути МІСТО, а екземпляром - Москва, Київ і т.д.

Атрибут – пойменована характеристика сутності. Його найменування повинне бути унікальним для конкретного типу сутності, але може бути однаковим для різного типу сутностей (наприклад, КОЛІР може бути визначений для багатьох сутностей: СОБАКА, АВТОМОБІЛЬ, ДИМ і т.д.). Атрибути використовуються для визначення того, яка інформація повинна бути зібрана про сутність. Прикладами атрибутів для сутності АВТОМОБІЛЬ є ТИП, МАРКА, НОМЕРНИЙ ЗНАК, КОЛІР і т.д. Тут також існує розходження між типом і екземпляром. Тип атрибута КОЛІР має багато екземплярів або значень: Червона, Синя, Банановий, Біла ніч і т.д.,однак кожному екземпляру сутності привласнюється тільки одне значення атрибута.

Абсолютне розходження між типами сутностей і атрибутами відсутній. Атрибут є таким тільки у зв'язку з типом сутності. В іншому контексті атрибут може виступати як самостійна сутність. Наприклад, для автомобільного заводу колір - це тільки атрибут продукту виробництва, а для лакофарбової фабрики колір - тип сутності.

Ключ – мінімальний набір атрибутів, за значеннями яких можна однозначно знайти необхідний екземпляр сутності. Мінімальність означає, що виключення з набору будь-якого атрибута не дозволяє ідентифікувати сутність по що залишилися. Для сутності Розклад ключем є атрибут Номер_рейсу або набір: Пункт_відправлення, Час_вильоту й Пункт_призначення (за умови, що з пункту в пункт вилітає в кожний момент часу один літак).

Зв'язок – асоціювання двох або більше сутностей. Якби призначенням бази даних було тільки зберігання окремих, не зв'язаних між собою даних, то її структура могла б бути дуже простій. Однак одне з основних вимог до організації бази даних - це забезпечення можливості відшукання одних сутностей за значеннями інших, для чого необхідно встановити між ними певні зв'язки. А тому що в реальних базах даних нерідко втримуються сотні або навіть тисяча сутностей, те теоретично між ними може бути встановлене більше мільйона зв'язків. Наявність такої безлічі зв'язків і визначає складність інфологічних моделей.