Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_15-27.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
913.92 Кб
Скачать

Режими роботи з формами

Робота з формами Access може відбуватися в трьох режимах: у режимі форми, у режимі таблиці й у режимі конструктора. Режим роботи вибирається так само, як і при роботі із запитами: або за допомогою кнопки Вид (View) панелі інструментів Конструктор форм (Form Design), або за допомогою відповідної команди меню Вид (View)

Найчастіше користувачі додатків Access працюють із формами в режимі форми: додають нові записи, видаляють або редагують запису в таблиці або запиті, що є джерелом даних для форми. За замовчуванням форма відкривається з вікна бази даних саме в цьому режимі.

У режимі Конструктора можна розробляти форми, модифікувати їхню структуру, змінювати зовнішній вигляд, додавати й видаляти елементи керування. Цим режимом звичайно користуються розроблювачі додатків Access.

Режим таблиці, так само як і режим форми, дозволяє додавати нові записи, видаляти й редагувати запису в таблиці, що є джерелом даних для форми. Однак у цьому режимі не застосовуються властивості форматування елементів керування, які, властиво, і створюють переваги формам як засобу уведення й відображення даних.

Режим Конструктора форм

Дли створення форм Access має трохи Майстрів, які полегшують цей процес, однак те, що виходить у результаті роботи Майстри, як правило, є тільки першим наближенням до бажаного результату. Форми для того й створюються, щоб забезпечити максимальна зручність користувачеві. Їхній розробці приділяється особлива увага, і потрібно попрацювати в режимі Конструктора, щоб одержати необхідний вид форми. Тому, перш ніж починати створювати форми для нашого додатка, подивимося, що являє собою Конструктор форм, які можливості є в розроблювача форм.

  1. Клацніть на ярлику Форми (Forms) у вікні бази даних, щоб відкрити список форм.

  2. Натисніть кнопку Конструктор (Design) на панелі інструментів вікна бази даних. З'являється макет порожньої форми, що має тільки один розділ - Область даних (Detail).

  3. Виберіть у головному меню Access команду Вид > Заголовок/примітка форми (View > Form Header/Footer). У макеті з'являться ще два розділи.

  4. Виберіть команду Вид > Колонтитули (View > Page Header/Footer).

Структура форми

Макет форми складається з наступних розділів:

  • Заголовок форми (Form Header) визначає верхню частину форми. Цей розділ додається у форму разом з розділом примітки форми. В область заголовка можна помістити текст, графіку й інші елементи керування. При печатці бакшишник форми розділ заголовка відображається тільки на першій сторінці.

  • Верхній колонтитул (Page Header) визначає верхній колонтитул сторінки при печатці форми. Цей розділ додається у форму разом з розділом, що визначає нижній колонтитул сторінки. Цей розділ відображається тільки в тому випадку, коли форма відкрита в режимі попереднього перегляду. При печатці бакшишник форми верхній колонтитул відтворюється вгорі кожної сторінки.

Розділи Верхній колонтитул і Нижній колонтитул рідко використовуються при створенні форм, а використовуються при створенні звітів, які мають аналогічну структуру.

  • Область даних (Detail) визначає основну частину форми, що містить дані, отримані із джерела. Цей розділ може містити елементи керування, що відображають дані з таблиць і запитів, а також незмінні дані, наприклад напису. При печатці бакшишник форми цей розділ присутній на кожній сторінці.

  • Нижній колонтитул (Page Footer) визначає нижній колонтитул сторінки при печатці форми. Цей розділ додається у форму разом з розділом, що визначає верхній колонтитул сторінки. Він відображається, тільки коли форма відкрита в режимі попереднього перегляду. При печатці бакшишник форми нижній колонтитул відтворюється внизу кожної сторінки.

  • Примітка форми (Form Footer) визначає нижню частину форми. Цей розділ додається у форму разом з розділом заголовка форми. При печатці бакшишник форми примітка форми відтворюється тільки внизу останньої сторінки.

Із всіх перерахованих розділів обов'язковим є тільки розділ області даних, що створюється за замовчуванням. Інші розділи можуть бути додані за допомогою команд меню, як ми це зробили вище. Якщо форма вже містить ці розділи, дана команда відзначається прапорцем Для видалення розділів заголовка й примітки зніміть цей прапорець.

Висоту роздягнула форми можна змінити, перетаскуючи границю роздягнула за допомогою миші. Для цього помістите покажчик миші над границею роздягнула так, щоб він прийняв вид горизонтальної риси із двома вертикальними стрілка мі. Натисніть ліву кнопку миші й перетягнете границю розділу до одержання потрібного розміру.

Висота роздягнула області даних визначається вертикальним розміром вікна форми, а також розміром заголовка й примітки форми. Щоб змінити висоту розділу області даних, перемістите його нижню границю за допомогою миші нагору (для зменшення висоти) або долілиць (для збільшення).

Розмір форми визначається її правою й нижньою границями. Права границя макета форми дозволяє задати ширину форми. Щоб неї змінити, перетягнете праву границю макета форми за допомогою миші вправо або вліво. Нижня границя макета форми дозволяє визначити її висоту. Щоб змінити висоту форми, перетягнете нижню границю макета форми долілиць або нагору.

На макеті форми видні також вертикальна й горизонтальна лінійки, які призначені для розмітки форми по заданих розмірах і виділення декількох сусідніх елементів керування.

Вертикальна й горизонтальна смуги прокручування дозволяють переглядати частини форми, оказавшиеся за границями екрана в режимі Конструктора форми.