Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_15-27.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
913.92 Кб
Скачать

Виконання запиту

Для того щоб виконати запит і побачити його результати, можна скористатися однієї із двох кнопок на панелі інструментів: Вид (View) або Запуск (Run).

При виконанні запиту на вибірку обидві ці кнопки еквівалентні.

Натисніть кнопку Запуск (Run).

Переконавшись у тім, що запит створений правильно, його можна зберегти. Закрийте вікно запиту, відповістивши на запитання про збереження макета запиту Так. Після цього буде виведене стандартне діалогове вікно, у яке потрібно ввести ім'я запиту й нажати кнопку ОК. У списку запитів з'явився ще один запит. Зверніть увагу на значок праворуч від імені запиту. Цей значок позначає запит на вибірку. На наступному занятті ми познайомимося з іншими видами запитів.

Тепер для повторення запиту досить двічі клацнути на ім'ї цього запиту або виділити ім'я запиту в списку й нажати кнопку Відкрити (Open) на панелі інструментів вікна бази даних.

Редагування запиту

Режим Конструктора призначений не тільки для створення, але й для зміни запитів. Виділите запит і натисніть кнопку Конструктор (Design) на панелі інструментів вікна бази даних. Ви знову побачите бланк запиту, що ви становили. Зверніть увагу, що умова відбору укладена в лапки. Це Конструктор сам підставив необхідні для виконання запиту лапки навколо символьного рядка.

Додавання таблиці в запит

Додамо в запит ще одне поле.

1. Натисніть на панелі інструментів кнопку Відобразити таблицю (Show Table). З'явиться діалогове вікно Додавання таблиці (Show Table).

2. Виділите в списку потрібну таблицю й натисніть кнопку Додати (Add).

3. Натисніть кнопку Закрити (Close) у вікні Додавання таблиці (Show Table). У верхнім полі вікна Конструктора з'явиться додана таблиця, причому відразу показується зв'язок цієї таблиці з іншими таблицями, якщо вони є.

Якби ви не встановили відразу всі необхідні зв'язки у вікні Схема даних (Relationships), зв'язку між таблицями довелося б установити у вікні Конструктора. Це зробити можна, однак установлена в такий спосіб зв'язок діє тільки в цьому запиті, в іншому запиті зв'язок довівся б установлювати заново. Тому рекомендую не пропускати етап установки зв'язків між таблицями при розробці структури бази даних. Тоді запити потім будувати буде легше.

Додавання полів у бланк запиту

1. Виділите потрібне поле в таблиці.

2. Натисніть ліву кнопку миші й перетаскуйте це поле в бланк запиту.

Переміщення стовпців у бланку запиту

Можна виконувати сортування в запиті не по одному полю, а по декількох, наприклад, спочатку відсортувати книги по розділах, а в розділах на прізвище авторів. Access виконує сортування в порядку розташування полів ліворуч праворуч.

1. Підведіть покажчик миші до верхньої границі другого стовпця так, щоб він перетворився у вертикальну стрілку, і клацніть лівою кнопкою миші. Стовпець буде виділений.

2. Тепер, установивши курсор на верхню границю виділеного стовпця, натисніть ліву кнопку миші й перетягнете його до лівої границі бланка запиту. Відпустите кнопку миші. Стовпець стане першим.

Відбір записів по декількох умовах

У бланку запиту можна вводити кілька умов відбору. Перевірка цих умов буде виконуватися по-різному залежно від того, куди ви введете ці умови.

Якщо потрібно встановити кілька умов відбору, причому повинні виконуватися умова1 И умова2 И умова3 і т.д., всі ці умови потрібно писати в одному рядку. Якщо потрібно, щоб виконувалися умова1 АБО умова2 АБО умова3, записуйте кожне з них в окремому рядку Умова відбору (Criteria) – Або – Або – … потрібного стовпця.