Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_14.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
29.02 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 14 Тема: Пошукові служби Інтернет

Мета: навчитися пошуку інформації з використанням служб Інтернет

Пошук інформації є головним завданням при роботі з Інтернет. Ресурси Інтернет нараховують порядку мільярда Web-станиць й їхнє число постійно збільшується. Для пошуку інформації в Інтернет використаються спеціальні пошукові служби, найбільш відомими з яких є Yahoo!, Alta Vista, Rambler й ін. Послуги більшості з них безкоштовні.

Основи пошукових служб

Всі пошукові системи WWW засновані на гіперпосиланнях. Звертаючись до пошукової системи ми формулюємо запит, у якому формально описуємо, що ми хочемо знайти. У результаті пошуку користувач одержує Web-сторінку, що складається з безлічі гіперпосилань, що ведуть до знайдених ресурсів Інтернет. Не дивлячись на загальні механізми формування запитів і відповідей, принципи пошуку в різних служб істотно різні.

Пошукові каталоги

Пошукові каталоги є аналогом предметних каталогів бібліотек: на початковій сторінці вибираємо тему, потім у рамках цієї теми вибираємо категорію, потім підкатегорію – доти, поки не одержимо конкретний список Web-адрес, рекомендованих для перегляду.

Найбільшим пошуковим каталогом Інтернет на сьогоднішній день є система Yahoo!1 (www.yahoo.com). Вона надає більше мільйона посилань до ресурсів Інтернет, тобто охоплює одну тисячну всього Web-простору. Ефективність роботи системи Yahoo! полягає в тому, що всі дані, які заносяться в пошуковий каталог, проходять ручну обробку, що дозволяє виділити найцінніші ресурси Інтернет.

Завдання. Перейдіть на сторінку Yahoo! і здійсните пошук по темі, що цікавить вас, (наприклад, SciencePedagogic - Articles).

Пошукові покажчики (індекси)

При роботі з пошуковими покажчиками користувач за допомогою ключових слів формує запит, а пошукова система повертає список посилань на Web-сторінки, що містять дані ключові слова.

У відмінності від пошукових каталогів, збір інформації в пошукових каталогах здійснюється спеціальними програмамипошуковими роботами2, що дозволяє істотно збільшити число сторінок, відомих системі (у кращих пошукових системах це число становить кілька сотень мільйонів Web-сторінок – третина всього Web-простору).

Найбільш відомим пошуковим покажчикам є служба Alta Vista (www.altavista.com).

Завдання. Перейдіть на сторінку служби Alta Vista і здійсните пошук по ключовій фразі, наприклад «Педагогічні дослідження».

Порівняння пошукових каталогів і покажчиків

Пошукові каталоги формуються живими людьми, що мають солідне утворення й досвід роботи у відповідній області знань. Тому рекомендовані ними ресурси, як правило, є кращими в Web-просторі. У той же час пошукові каталоги далекі від реального положення справ в WWW (як уже говорилося, кращими службами проіндексовано порядку мільйона сторінок, тоді як щодня з'являються десятки тисяч нових).

Хоча пошуковими покажчиками проіндексовано порядку третини WWW, відсутність людського фактора позначається на якості пошуку – пошуковий робот може привласнити більший рейтинг статті по фізиці школяра, чим академіка. Пошукові покажчики варто використати для більше глибоких або екзотичних пошуків, коли можливості пошукових каталогів вичерпані.

У цей час здійснюються спроби інтеграції цих двох найважливіших підходів. Так, пошуковий каталог Yahoo! у випадку складних запитів використає пошуковий покажчик Inktomi (www.inktomi.com). Пошуковий же покажчик Fast Search (www.alltheweb.com) робить каталогізацію своїх ресурсів і надає інформацію, як це прийнято в пошукових каталогах.