Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_14.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
29.02 Кб
Скачать

Прийоми простого пошуку інформації в www Пошук по ключових словах

Для пошуку Web-сторінки, на якій одночасно присутні всі уведені ключові слова, перед кожним з них необхідно поставити знак «+». Наприклад, при пошуку навчальних програм по фізиці варто записати:

+навчальні + програми + фізика

Примітка. Якщо знак «+» опущений, то будуть знайдені сторінки, які включають кожне з уведених слів (або education або programs або physics), що істотно утруднить відбір необхідної інформації.

Для звуження або конкретизації кола пошуку необхідно використати знак «-». Наприклад, якщо ми шукаємо навчальні програми за винятком програм по фізиці варто записати:

+навчальні + програми - фізика

Для того, щоб розширити поле пошуку, необхідно проводити нормалізацію слів. Для цього закінчення слів заміняються на символ «*». Наприклад,

+навчаю* + програм* + фізик*

Такий підхід дозволяє знайти всі сторінки, що включають ключові слова з різними закінченнями.

Контекстний пошук

Для пошуку сторінки, що містить текст повністю ідентичний уведеній ключовій фразі, її потрібно взяти в лапки. Наприклад,

«навчальні програми по фізиці»

Примітка. Багато пошукових систем за замовчуванням роблять нормалізацію слів, що унеможливлює контекстний пошук. Служба Alta Vista не робить нормалізацію слів, саме тому є найбільш потужним “контекстним розвідувачем”.

Роль прописних букв

При записі ключового слова з використанням прописних букв, буде знайдені сторінки, слова в які записані точно таким же способом. Наприклад, якщо ключове слово «Фізика» те будуть знайдені сторінки, що містять «Фізика». При записі ключового слова прописними (наприклад, «фізика»), будуть знайдені всі сторінки, що містять це слово, поза залежністю від регістра символів (і «фізика», і «Фізика»).

Пошук по заголовках Web-станиць

Це засіб істотно підвищує ефективність пошуку. Для того, щоб знайти Web-сторінки, що містять у заголовку слова навчальні програми необхідно записати:

title: навчальні програми

Команду title: підтримують Alta Vista, HotBot, MSN Search, Snap, GoTo, Infoseek.

Для Yahoo варто записати

t: навчальні програми

Для Aport

title = навчальні програми

Для Яndex

$title (навчальні програми)

Для Rambler

$title: навчальні програми

Пошук в Web засобами Internet Explorer

Якщо нажати кнопку Пошук на панелі інструментів Internet Explorer, з'явиться панель Пошук оглядача. З її допомогою ви зможете одержати доступ до численних інформаційно-пошукових служб, що надають різні можливості пошуку.

Завдання. На панелі інструментів виберіть Пошук.

У рядку, що з'явився, укажіть слово або фразу для пошуку й клацніть Знайти.

В списку отриманих результатів клацніть необхідне посилання, щоб відповідна сторінка відобразилася в правій частині вікна оглядача.

Щоб сховати панель оглядача, на панелі інструментів ще раз натисніть кнопку Пошук.

Пошук в Інтернеті можна здійснити й через меню «Пуск».

Завдання. У меню Пуск виберіть підменю Знайти й команду В Інтернеті.

Пошук в Інтернеті за допомогою адресного рядка

Для швидкого пошуку тексту зручно застосувати «автопоиск». За допомогою адресного рядка Internet Explorer ви можете шукати Web-вузли просто набравши команди find, go, або ? і слово, що ви шукайте.

Завдання. Уведіть в адресний рядок команди go, find або ? і далі через пробіл - ключове слово або фразу.

Зі списку знайдених сторінок виберіть необхідну. Перемкнувшись на сторінку, отриману в результаті пошуку, ви виявите на ній шуканий текст.

Примітка. Засіб автопошуку використає тільки одну заздалегідь певну інформаційно-пошукову службу.