Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_15-27.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
913.92 Кб
Скачать

Переміщення по полях

Переміщення у формі майже ідентично переміщенню в рядках і стовпцях. Переміщатися за формою можна, просто клацаючи на потрібному полі й вносячи зміни або доповнення в дані.

Переміщення по записах форми

Переміщатися по записах простіше всього за допомогою кнопок переміщення. Ці кнопки надають у ваше розпорядження ті ж п'ять елементів керування в нижній частині екрана, які ви бачили в режимі таблиці.

Клавіша <F5> дозволяє вказати у відповідному полі номер запису й перейти до цього запису.

Для переходу до обраного поля наступного запису скористайтеся комбінацією <Ctrl+PgDn>; <Ctrl+PgUp> призначена для переміщення до обраного поля попереднього запису.

Якщо ви перебуваєте на першій сторінці бакшишник форми, клавіша <PgUp> дозволить перейти до поточного поля попереднього запису. А якщо ви перебуваєте на останній сторінці бакшишник форми, натискання <PgDn> приведе до переходу в поточне поле наступного запису.

Завдання

Створити форми для зручної роботи з базою даних, створеної при виконанні попередніх лабораторних робіт у середовищі MS Access по обраній темі. У системі повинні використовуватися різні види форм для кожної таблиці залежно від доМетаності подання інформації

Контрольні питання

  1. Властивості форми уведення даних?

  2. Типи форм.

  3. Чим форми відрізняються від таблиць?

  4. Способи створення форм.

Лабораторна робота № 25 Конструктор форми

Мета: освоїти основні принципи створення форм, познайомитися з механізмом створення форм за допомогою конструктора в середовищі MS Access

Теоретична частина

Форми як засіб уведення, перегляду й зміни даних

Access дозволяє організувати зручний і інтуїтивно зрозумілий інтерфейс користувача для роботи з даними за допомогою форм. Формами називаються діалогові вікна, що набудовуються, що зберігаються в базі даних у вигляді об'єктів спеціального типу, так само як таблиці й запити.

Форми в багатьох випадках надають більше зручний спосіб уведення, перегляду й виправлення даних, чим режим таблиці. Вони містять так звані елементи керування, за допомогою яких здійснюється доступ до даних у таблицях. Елементами керування є текстові поля для уведення й виправлення даних, кнопки, прапорці, перемикачі, списки, написи, а також рамки об'єктів для відображення графіки й об'єктів OLE. Створення форм, що містять необхідні елементи керування, істотно спрощує процес уведення даних і дозволяє виконати перевірку коректності даних при уведенні. Крім того, форми дозволяють виконувати обчислення й забезпечують доступ до даних у зв'язаних таблицях за допомогою підлеглих форм.

Джерелом даних для форми може бути або таблиця, або запит. Як правило, форми, призначені для уведення даних, будуються на базі таблиці, тому що при уведенні потрібно забезпечити уведення всіх або більшості полів! у таблиці.

Із цього правила бувають виключення. Наприклад, у ситуації, коли таблиця заповнюється в кілька прийомів, може бути кілька форм для уведення в неї даних, і, отже, можуть використовуватися запити як база для цих форм.

Форми, які повинні в зручному виді надавати дані, як правило, будуються на базі запитів, тому що вони можуть відображати не всі поля таблиці або дані з різних таблиць.

На цьому занятті ми створимо досить просту форму й познайомимося з елементами керування, які можуть застосовуватися у формах. Згодом ви зможете звертатися до матеріалу цього заняття як до довідки для створення форм у своїх додатках.