Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_15-27.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
913.92 Кб
Скачать

Завдання

Використовуючи конструктор форм, створіть самостійно форми для декількох наявних таблиць у Вашій базі даних.

Контрольні питання

  1. Які розділи має форма, як додавати й видаляти розділи й змінювати їхню висоту?

  2. Які панелі інструментів використовуються в режимі конструктора?

  3. Які елементи керування можуть бути розміщені у формі й для чого використовується кожний елемент?

  4. Які основні властивості різних елементів керування?

  5. Як виділити один або кілька елементів керування?

  6. Як перемістити елемент керування або групу елементів і як змінити його розміри?

  7. Як використовується майстер автоформ?

  8. Як перемикатися між різними режимами роботи з формами?

  9. Як зберегти створену в конструкторі форму?

Лабораторна робота № 26 Створення й зміна звітів

Мета: вивчити основні принципи побудови звітів у середовищі Microsoft Access, навчитися створювати прості звіти для розробленої раніше бази даних.

Теоретична частина

Створення й печатка простих звітів

Звіти забезпечують найбільш гнучкий спосіб перегляду й роздруківки підсумкової інформації. Вони дозволяють відображати й друкувати інформацію з будь-яким необхідним ступенем деталізації. У звіті можна одержати результати складних розрахунків, статистичних порівнянь, а також помістити в нього малюнки й діаграми.

Звіти

Звіти використовуються для подання даних у зручному виді. Звіт можна вивести на екран або роздрукувати на принтері. У ньому можна групувати й сортувати дані в будь-якому порядку, одержувати підсумкові значення, середні значення й інші статистичні величини, а також поміщати в нього графічні діаграми. Ви можете додавати у звіти малюнки й ділова графіка, а також уміст полів MEMO. Мабуть, мало найдеться звітів, яких Access не змогла б створити.

Стрічкові звіти

Стрічковий звіт схожий на таблицю, у якій дані відображаються в рядках і стовпцях. Стрічкові звіти, на відміну від форм і таблиць, звичайно групують дані по одному або декількох полях. Вони обчислюють і відображають попередні підсумки або статистичну інформацію для числових полів у кожній групі. Для поділу інформації у звітах можна використовувати номери сторінок, дати складання звітів або лінії й прямокутники. У звітах, як і у формах, можуть використовуватися обрамлення й заливання, малюнки, ділові графіки й поля MEMO.

Звіти в стовпець

Звіти в стовпець (також відомі як звіти у вигляді форми) звичайно відображають одну або кілька записів на сторінці по вертикалі. Звичайно звіти в стовпець відображають дані так само, як форми уведення, але використовуються вони для перегляду даних, а не для їхнього уведення. Типовим прикладом є рахунок. У нього можуть входити розділ інформації із запису однієї таблиці й розділ з декількома зв'язаними записами з іншої таблиці.

Розходження між звітами й формами

Головне розходження між звітами й формами полягає в їхньому призначенні. Якщо форми задумані переважно для уведення даних, то звіти — для перегляду даних (на екрані або на папері). Ви можете використовувати в формах вы­числяемые поля (обычно с помощью вычислений на основе полей в текущей записи). В отчетах вычисляемые поля (итоги) формируются на основе общей группы записей, страницы записей или всех записей отчета. Все, что можно сде­лать с формой (за исключением ввода данных), можно сделать и с отчетом. Действительно, форму можно сохранить в ви­де отчета, а затем изменить элементы управления формы в окне конструктора отчета.