Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_15-27.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
913.92 Кб
Скачать

Створення форми

Після того як ви познайомилися з елементами керування і їхніх властивостей почнемо створювати форми нашого додатка. Перша форма, що ми зробимо, буде форма для відображення даних, так і для уведення.

Виділите в списку таблиць таблицю й натисніть стрілку праворуч на кнопці Новий об'єкт (New Object) панелі інструментів. Виберіть зі списку об'єкт Автоформа (Autoform). У результаті буде автоматично створена й відкрита для уведення форма.

Тепер ми можемо підправити створений Майстром макет форми так, щоб він нас задовольняв. Для цього потрібно перейти в режим Конструктора форм.

  1. Виберіть зі списку на кнопці Вид (View) панелі інструментів режим Конструктор (Design View). Форма (поки вона має стандартне ім'я Форма!) відкриється в режимі Конструктора.

  2. Клацніть на кнопці Розгорнути вікна Конструктора форм, щоб одержати максимальний розмір форми.

Більшість полів таблиці представлені у формі елементами керування Поле (Text Box). Значення властивості Підпис (Caption) полів таблиці відображаються приєднаними написами елементів керування форми, а ім'я поля таблиці вказується як джерело даних для елемента керування Поле (Text Box) форми.

Тепер потрібно підбудувати розміри елементів керування й написів на формі й небагато змінити їхнє місце розташування.

Переміщення й зміна розмірів елементів керування

Спочатку ми видалимо елемент керування Код, тому що звичайно коди не потрібно бачити користувачеві.

1. Виділите елемент Куркульок, клацнувши на ньому лівою кнопкою миші. Натисніть клавішу Del або виберіть команду меню Виправлення > Видалити (Edit > Delete). При виділенні або скасуванні виділення елемента керування зі зв'язаним написом разом з елементом керування виділяється або відміняється й виділення напису. Іноді потрібно видалити не елемент керування, а тільки напис до нього. У цьому випадку потрібно вибрати саме напис, клацнувши на ній лівою кнопкою миші. Тоді нажавши клавішу Del, ви видалите тільки напис до елемента керування.

Елементи керування потрібно перемістити нагору, заповнивши місце, що звільнилося. Щоб не переміщати їх поодинці, спочатку виділите всі ці елементи.

  1. Клацніть лівою кнопкою миші на елементі, потім, утримуючи клавішу Shift, на другому, третьому й т.д. Або намалюйте за допомогою миші область виділення навколо цих елементів, причому для виділення досить, щоб потрібний об'єкт хоча б частково потрапив в область виділення.

  2. Помістите покажчик миші в область виділення (значок покажчика зміниться, перетворившись у долоню) і перетягнете елементи на нове місце.

Потрібно перемістити окремо сам елемент керування й напис до нього. Напис помістимо не ліворуч від поля, а над ним.

4. Спочатку виділите цей елемент, потім підведіть покажчик миші до маркера переміщення напису, що розташовується в правому верхньому куті напису (значок покажчика знову зміниться, перетворившись у руку з витягнутим вказівним пальцем), і потягніть за цей маркер нагору. Переміщатися повинна тільки напис. Тепер також підведіть покажчик миші до маркера переміщення самого елемента керування й перемістите його на потрібне місце.

Звертайте увагу на значок покажчика миші: якщо він виглядає як розкрита долоня, переміщатися буде елемент керування разом з пов'язаної з ним написом.

Тепер потрібно перевірити, що в нас вийшло.

9. Клацніть на кнопці Відновити вікно вікна форми, щоб воно прийняло нормальні розміри.

10. Виберіть команду Вид > Режим форми (View > FormView) або клацніть лівою кнопкою миші на стрілці праворуч, що перебуває на кнопці Вид (View) панелі інструментів і виберіть зі списку елемент Режим форми (Form View).

Збереження форми

Тепер збережемо створену нами форму.

  1. Виберіть Файл > Зберегти (File > Save) або натисніть кнопку Зберегти (Save) на панелі інструментів Конструктор форм (Form Design).

  2. У поле уведення Ім'я форми (Form Name) діалогового вікна, що з'явилося, Збереження (Save as) укажіть назву форми й натисніть ОК.

  3. Закрийте вікно форми.

  4. Клацніть на ярлику Форми (Forms) у вікні бази даних, щоб відкрити список форм.

У цьому списку з'явилася перша форма .