Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_15-27.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
913.92 Кб
Скачать

Виключення стовпців із запиту

Якщо ви хочете тимчасово виключити який-небудь стовпець із результату запиту, зніміть прапорець у рядку Висновок на екран (Show) цього стовпця.

Якщо ви збережете запит, у бланку якого в деяких стовпців прапорець Висновок на екран (Show) буде скинутий, ці поля будуть автоматично вилучені із запиту. Тому якщо ви виключали їх тільки тимчасово, перед збереженням запиту прапорці варто знову встановити.

Використання виражень у запитах

При створенні запиту, як, втім, і інших об'єктів Access, часто використовуються вираження. Вираженням є будь-яка комбінація операторів, констант, значень текстових констант, імен полів, елементів керування або властивостей, результатом обчислення якої може бути конкретне значення.

Наприклад, коли ми визначали умови відбору записів у запиті, ми створили вираження «Історія», що є строковою константою. У цьому випадку перевіряється точний збіг значення поля із зазначеною константою. Однак можна було використовувати оператор заперечення Not і написати Not ("Історія"), тоді, навпаки, були б відібрані всі записи, у яких значення поля Розділ не збігається з «Історія».

Вираження Like «*христианс*» містить оператор Like — оператор порівняння зі зразком. Він порівнює значення поля, по якому ведеться відбір записів, зі зразком - текстовим рядком, зазначеної в лапках. Символи зірочка (*) ліворуч і праворуч позначають будь-яку кількість символів ліворуч і праворуч від зазначеного рядка. Оператор Like визначає наявність зазначеного рядка «християни» у будь-якому місці поля, на початку, кінці або в середині, і повертає значення Істина (True), якщо знаходить цей рядок, і Неправда (False), якщо не знаходить. Значення Істина (True) приводить до включення запису в результуючий набір, а значення Неправда (False) - немає. Якби ми включили у вираження рядок "християни*", то цей рядок шукався б тільки на початку поля, а рядок "*христианс" шукалася б тільки наприкінці поля.

Іншим часто використовуваним оператором порівняння зі зразком є оператор Between ... And. Його звичайно використовують при відборі записів по полю типу Дата, для того щоб указати діапазон відбору дат. Наприклад, вираження

Between #01.01.00# And #01.02.00*

задає діапазон дат між 1 січня 2000 року й 1 лютого 2000 року. У цьому вираженні використовуються константи дати/часу, які в Access виділяються символами #. Сама дата повинна вказуватися у форматі, певному в регіональних настроюваннях Windows на вашім комп'ютері. Причому символи # можна не вводити при уведенні вираження. Якщо дата уведена правильно, Access додасть їх автоматично. Дати, зазначені у вираженні (кінці діапазону), включаються у вибірку, тобто це вираження еквівалентно наступному:

>= (більше або дорівнює) #01.01.00# And <= (менше або дорівнює) #01.02.00#

Щоб подивитися ці настроювання, відкрийте Панель керування Windows (з меню Пуск > Настроювання > Панель керування). На Панелі керування двічі клацніть на Мову й стандарти. У вікні, що з'явилося, Властивості: Мова й стандарти відкрийте вкладку Дата.

Ще один вид оператора порівняння In дозволяє задати список значень. При відборі записів перевіряється, чи збігається значення поля з одним з елементів списку. Якщо збігається, вертається значення Істина (True) і запис включається в результуючий набір, у противному випадку - не включається.

Наприклад, потрібно відібрати книги декількох авторів. Це можна зробити двома способами. Один ми вже знаємо. Всі прізвища потрібно перелічити в стовпці Прізвище в рядках Умови відбору (Criteria). У кожному рядку повинне бути по одному прізвищу. Тоді будуть відібрані записи, що задовольняють умові1 АБО умові2 АБО умові3 і т.д. А можна написати вираження

In ("Пушкін"; "Полігонометрія": "Міцкевич")

У таблиці представлені деякі інші оператори, які можуть бути використані в умовах відбору запиту.

Приклади часто використовуваних операторів і функиий

Оператор

Приклад

Опис

Is

Is Null

Is Not Null

Is Null дозволяє вибрати записи, що не мають значення в даному полі. Is Not Null дозволяє вибрати записи, що мають значення в даному полі (кожне)

=

= 10

Значення дорівнює 10 (звичайно цей оператор опускають, тому що він використовується за замовчуванням)

<>

<> 15

Значення не дорівнює 15

>

> #15.08.99#

Значення в поле типу дата більше 15 серпня 1999 року

>=

>= 18

Значення більше або дорівнює 18

<

<0

Значення менше 0 (негативне число)

<=

< #31.12.99#

Значення в поле типу дата менше або дорівнює 31 грудня 1999 року

&

"[Країна]" & "," & "[Місто]"

Оператор злиття двох строкових виражень. У наведеному прикладі поєднує поля Країна й Місто через кому

And

Like "*антич*" And Like "*посудина*"

У результат запиту включаються записи, що задовольняють одночасно й одному й іншій умові. Дозволяє відібрати запису, які містять у заданому полі подстроку «антич» і подстроку «посудина» (при пошуку інформації про античні посудини)

Or

"Пушкін" Or "Достоєвський"

У результат запиту включаються записи, які удовлетноряют хоча б одній із зазначених умов. Значення поля повинне бути або "Пушкін", або "Достоєвський"

Not

Not "фольклор"

У результат запиту включаються тільки записи, що не містять зазначене значення в нулі

', /, +,

[Ціна] * [Кількість]

Арифметичні оператори множення, розподілу, додавання й вирахування відповідно

Date()

>= Date()

Функція, що повертає поточну дату

DateDiff()

DateDiff("в";[ДатаВыдачи]; [ДатаВозврата]) > 15

Функція, що обчислює проміжок між двома датами

Trim()

Trim([Назва])

Функція повертає рядок, що є її аргументом, без початкових і заключних пробілів

Квадратні дужки використовуються для позначення імен полів, таблиць і інших об'єктів Access. Обов'язковим уживання дужок є тільки для імен, що складаються з декількох слів, тобто пробіли, що включає, однак при обробці уведеного вами умови Access автоматично додає дужки для всіх імен об'єктів.