Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_15-27.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
913.92 Кб
Скачать

Завдання

Перенести таблиці Реляційної моделі бази даних, створеної при виконанні лабораторних робіт № 1-2 у середовище MS Access і створити файл бази даних по обраній темі.

Лабораторна робота № 19 Розробка зв'язаних таблиць бази даних у середовищі MS Access

Мета: вивчити основні типи зв'язків між таблицями в Реляційної моделі даних. Реалізувати вивчені типи зв'язків між таблицями бази даних, створеної при виконанні попередніх лабораторної робіт.

Теоретичні відомості

Зв'язку між таблицями

Зв'язку між таблицями можна розбити на чотири типи.

  • Один-до-Одному

  • Один-до-Багатьох

  • Багато хто-до-Одному

  • Багато хто-до-Багатьох

Чотири типи табличних зв'язків

Зв'язок двох таблиць по полю із ключовою інформацією виконується на фізичному рівні в Access. Зв'язку між таблицями дуже важливі, оскільки вони вказують Access, як знаходити й розміщати інформацію з полів двох або більше таблиць. Програмі необхідно знати, що потрібно шукати: один запис у таблиці або кілька записів на основі зв'язку.

Зв'язок один-до-одному

Хоча зв'язок один-до-одному рідко використовується в базах даних, вона може виявитися корисної для зв'язку двох таблиць. Гарним прикладом подібного зв'язку таблиць є зв'язок один-до-одному між таблицею співробітників і таблицею кадрової інформації про співробітників у системі бухгалтерського обліку. Таблиця кадрових відомостей звичайно досить більша й рідко використовується безпосередньо при нарахуванні заробітної плати співробітникам установи. Тому в роботі постійно перебуває тільки таблиця з переліком співробітників, а зв'язок з таблицею кадрової інформації встановлюється в тих рідких випадках, коли вона необхідна. Хоча вся інформація із двох цих таблиць може бути зібрана в одну таблицю, зв'язок один-до-одному дозволяє істотно прискорити роботу системи в цілому.

Зв'язок один-до-багатьох

Зв'язок один-до-багатьох використовується для зв'язку одного запису в таблиці з декількома записами в іншій таблиці. Наприклад, один клієнт має декількох тварин, а одна тварина була кілька разів на прийомі у ветеринара.

Зв'язок багато хто-до-одному

Зв'язок багато хто-до-одному вказує Access, що кілька записів однієї таблиці пов'язані з одним записом іншої таблиці. Зв'язки багато хто-до-одному звичайно не ґрунтуються на поле первинного ключа в який-небудь із таблиць. Деякі зв'язки типу один-до-багатьох можуть бути перетворені у зв'язку многие-к-одному.

Зв'язок багато хто-до-багатьох

Зв'язок багато хто-до-багатьох звичайно не дуже ясна. Представте її собі як два зв'язки типу один-до-багатьох між двома таблицями

Установка зв'язків

Зв'язку на рівні таблиць можна створити за допомогою конструктора зв'язків. Якщо буде потреба зв'язку між таблицями можна розірвати. Для звичайного уведення даних і висновку звітів зв'язку на рівні таблиць дуже зручні у використанні.

В Access убудовані потужні візуальні засоби установки зв'язків. Вони дозволяють додавати таблиці, визначати тип зв'язку, установлювати параметри цілісності даних по методу перетягнути й опустити.

Конструктор зв'язків

Зв'язки встановлюються у вікні бази даних. Виберіть команду Сервіс/Схема даних або клацніть на кнопці Схема дані панелі інструментів. При цьому з'явиться вікно Схема даних, що дозволить створити зв'язку між таблицями. Споконвічне вікно Схема даних не містить таблиць. Додавати таблиці у вікно можна такими способами.

Використовуйте діалогове вікно Додавання таблиці, що відкривається автоматично, якщо вікно Схема даних для бази даних відкривається вперше. Клацніть на кнопці Додати таблицю панелі інструментів. Скористайтеся командою Зв'язку/Показати таблицю. Перебуваючи у вікні Схема даних, клацніть правою кнопкою миші й виберіть команду Показати таблицю з контекстного меню.