Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_15-27.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
913.92 Кб
Скачать

Характеристика зв'язків і мова моделювання

При побудові інфологічних моделей можна використовувати мову ER-Діаграм (від англ. Entity-Relationship, тобто сутність-зв'язок). У них сутності зображуються позначеними прямокутниками, асоціації – позначеними ромбами або шестикутниками, атрибути – позначеними овалами, а зв'язку між ними – ненаправленими ребрами, над якими може проставлятися ступінь зв'язку (1 або буква, що заміняє слово "багато") і необхідне пояснення.

Між двома сутностям, наприклад, А и В можливі чотири види зв'язків.

Перший тип – зв'язок ОДИН-ДО-ОДНОМУ (1:1): у кожний момент часу кожному представникові (екземпляру) сутності А відповідає 1 або 0 представників сутності В:

Студент може не "заробити" стипендію, одержати звичайну або одну з підвищених стипендій.

Другий тип – зв'язок ОДИН-ДО-БАГАТЬОХ (1:М): одного представника сутності А відповідають 0, 1 або трохи представників сутності В.

Квартира може пустувати, у ній може жити один або трохи мешканців.

Тому що між двома сутностями можливі зв'язки в обох напрямках, то існує ще два типи зв'язку БАГАТО ХТО-ДО-ОДНОМУ (М:1) і БАГАТО ХТО-ДО-БАГАТЬОХ (М:N).

Характер зв'язків між сутностями не обмежується перерахованими. Існують і більше складні зв'язки:

  • безліч зв'язків між тими самими сутностями

(пацієнт, маючи одного лікаря, може мати також трохи лікарів-консультантів; лікар може бути лікарем декількох пацієнтів і може одночасно консультувати кілька інших пацієнтів);

  • тренарний зв'язок

(лікар може призначити трохи пацієнтів на кілька аналізів, аналіз може бути призначений декількома лікарями декільком пацієнтам і пацієнт може бути призначений на кілька аналізів декількома лікарями);

  • зв'язку більше високих порядків, семантика (зміст) яким іноді дуже складна.

У наведених прикладах для підвищення ілюстративності розглянутих зв'язків не показані атрибути сутностей і асоціацій у всіх ER-Діаграмах. Так, уведення лише декількох основних атрибутів в опис шлюбних зв'язків значно ускладнить ER-Діаграму:

Класифікація сутностей

Настав момент розібратися в термінології. К.Дейт визначає три основні класи сутностей: стрижневі, асоціативні й характеристичні.

Стрижнева сутність (стрижень) – це незалежна сутність (трохи докладніше вона буде визначена нижче).

У розглянуті раніше прикладах стрижні - це "Студент", "Квартира", "Чоловіка", "Лікар", "Шлюб" і інші, назви яких поміщені в прямокутники.

Асоціативна сутність (асоціація) – це зв'язок виду " багато -до-багатьох" ("- до-багатьох" і т.д.) між двома або більше сутностями або екземплярами сутності. Асоціації розглядаються як повноправні сутності: вони можуть брати участь в інших асоціаціях і позначеннях точно так само, як стрижневі сутності; можуть мати властивості, тобто мати не тільки набір ключових атрибутів, необхідних для вказівки зв'язків, але й будь-яке число інших атрибутів, що характеризують зв'язок. Наприклад, асоціації "Шлюб" містять ключові атрибути "Куркульок_М", "Куркульок_Ж" і "Табельний номер чоловіка", "Табельний номер дружини", а також уточнюючі атрибути "Номер свідчення", "Дата реєстрації", "Місце_реєстрації", "Номер запису в книгу ЗАГС" і т.д.

Характеристична сутність (характеристика) – це зв'язок виду " багато хто-до-однієї" або " одна-до-однієї" між двома сутностями (окремий випадок асоціації). Єдина мета характеристики в рамках розглянутої предметної області складається в описі або уточненні деякої іншої сутності. Необхідність у них виникає у зв'язку з тим, що сутності реального миру мають іноді багатозначні властивості. Чоловік може мати кілька дружин, книга - кілька характеристик перевидання (виправлене, доповнене, перероблене, ...) і т.д.

Існування характеристики повністю залежить від сутності, що характеризується: жінки втрачають статусу дружин, якщо вмирає їхній чоловік.

Розширимо також мову ER-Діаграм, увівши для зображення характеристики трапецію.