Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПО Лекції.docx
Скачиваний:
122
Добавлен:
04.11.2021
Размер:
431.1 Кб
Скачать

Тема 19 судові та правоохоронні органи зарубіжних країн Основний текст

1.Основні положення організації судових, правоохоронних органів сша, Великої Британії, Франції, фрн. Історична еволюція судоустрою та судочинства в європейських країнах.

Суд як форма розгляду спорів і конфліктів у суспільстві почав розвиватися на теренах Європи з давніх-давен. Первинні форми організації судочинства поступово замінювалися на врегульовані правом. Особливо велику роль в становленні середньовічного судочинства відіграла судова система стародавнього Риму, де вперше почав застосовуватись принцип змагальності при розгляді судових справ. У період середньовіччя спостерігався відхід від цих принципів, що проявилось в здійсненні судочинства безпосередньо феодалами, не пов’язаними будь-якими нормами законодавства.

Починаючи з XVI століття в Європі дістав поширення суд інквізиції, коли представники католицької церкви почали безпосередньо здійснювати судочинство в основному стосовно єретиків, виносячи смертні вироки шляхом спалення на вогнищі. В результаті постраждали мільйони людей. Переслідування з релігійних мотивів і застосування смертної кари практикувалось і в інших Європейських країнах. Так, в Швеції, останній смертний вирок через повішення був застосований щодо жінки, обвинуваченої в чаклунстві, в кінці XVIIIстоліття.

Розвиток судочинства в країнах Європи дістав новий поштовх під впливом вчень філософів просвітителів і ідей поділу влади XVIII-XIX ст., а особливо під впливом буржуазно-демократичних революцій Англії, Франції та в інших країнах. Суд перестав бути простою частиною державного апарату і поступово перетворися на самостійну гілку державної влади.

Потрібно відзначити, що в країнах Східної Європи, в тому числі і на теренах України, інквізиція і суди інквізиції не дістали поширення. В різних країнах Європи ідеї незалежності суддів, відділення суду від виконавчої влади пробивали собі дорогу поступово а в Російській імперії, складовою якої була більша частина України, судова реформа, яка враховувала тодішній європейський досвід, була здійснена лише у 1864 р.

Поступово на шлях створення демократичного судочинства встали всі інші країни Європи. В результаті були поступово сформульовані принципи організації судової влади: єдність судової системи, здійснення правосуддя тільки судами, поширення судової юрисдикції на всі відносини, які виникають у суспільстві тощо.

Дістали поширення і альтернативні способи розв’язання альтернативних спорів. В окремих країнах Європи мали місце прояви тимчасового відходу від цих принципів, особливо під час панування в окремих країнах ( Італія, Німеччина) фашистських режимів. В післявоєнний час в країнах Європи почала запроваджуватись спеціалізація судів залежно від характеру спорів, що вони розглядали, визнавався і впроваджувався принцип верховенства права.

Основні положення щодо судоустрою і судочинства були закладені в конституціях європейських країн: верховенства права, рівність учасників процесу перед законом і судом; гуманізм, справедливість, гласність і відкритість судового процесу, змагальність сторін, диспозитивність судочинства, забезпечення права на захист, обов’язковість рішень суду тощо. Створювались конституційні суди та інші подібні судові установи.

Після прийняття у 1950 р. Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод було створено Європейський суд з прав людини для розгляду справ за скаргами на порушення вимог цієї Конвенції.