Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПО Лекції.docx
Скачиваний:
122
Добавлен:
04.11.2021
Размер:
431.1 Кб
Скачать

4.Кваліфікаційно – дисциплінарна комісія прокурорів.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів є колегіальним органом, який відповідно до повноважень, передбачених цим Законом, визначає рівень фахової підготовки осіб, які виявили намір зайняти посаду прокурора, та вирішує питання щодо дисциплінарної відповідальності, переведення та звільнення прокурорів з посади.

До складу Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів входять одинадцять членів, які є громадянами України, мають вищу юридичну освіту та стаж роботи в галузі права не менше десяти років, з яких:

1) п’ять прокурорів призначає всеукраїнська конференція працівників прокуратури;

2) дві особи (вчених) призначає з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ;

3) одну особу (адвоката) призначає з’їзд адвокатів України;

4) три особи призначає Уповноважений Верховної Ради України з прав людини за погодженням з комітетом Верховної Ради України, до предмету відання якого належить організація та діяльність органів прокуратури.

Членом Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів не може бути призначений народний депутат України, представник Кабінету Міністрів України, центрального чи місцевого органу виконавчої влади, науковий чи науково-педагогічний працівник Національної академії прокуратури України, іншого навчального закладу або наукової установи, що входять до сфери управління органів прокуратури, суддя, працівник правоохоронного органу чи органу державного нагляду (контролю), прокурор, який перебуває на адміністративній посаді, а також більше однієї особи з числа наукових та науково-педагогічних працівників одного і того ж навчального закладу чи наукової установи.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів є повноважною за умови призначення до її складу не менше дев’яти членів, а строк їх повноважень становить три роки. Одна і та ж сама особа не може здійснювати повноваження члена комісії два строки підряд.

Члени Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів працюють на постійній основі і на час виконання своїх обов’язків відряджаються до комісії та не може бути одночасно членом Ради прокурорів України.

5. Надання правової допомоги відповідно до міжнародних угод.

З часу набуття незалежності Україна послідовно розбудовує систему міжнародного співробітництва у сфері боротьби зі злочинністю, у тому числі з питань взаємної правової допомоги у кримінальних справах. Вказані заходи включають як інституційне забезпечення цієї діяльності, так і розвиток нормативно-правової бази. Зокрема, наша держава приєдналася до багатьох багатосторонніх конвенцій у цій сфері, укладених в рамках ООН, Ради Європи, СНД та інших міжнародних організацій, а також підписала низку двосторонніх договорів з іншими державами у цій сфері.

Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження полягає у вжитті необхідних заходів з метою надання міжнародної правової допомоги шляхом вручення документів, виконання окремих процесуальних дій, видачі осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, тимчасової передачі осіб, перейняття кримінального переслідування, передачі засуджених осіб та виконання вироків. Міжнародним договором України можуть бути передбачені інші, ніж у КПК, форми співробітництва під час кримінального провадження.

Основними критеріями оцінки ефективності прокурорського нагляду за додержанням законів у міжнародно-правовій сфері п. 10 наказу Генерального прокурора України від 05.05.2011 № 8гн визначено наступні:

  • дотримання встановлених процедур, строків, повноти, а також належної якості підготовки та виконання звернень про правову допомогу у кримінальних справах.

  • забезпечення прав громадян та юридичних осіб, інтереси яких зачіпаються при наданні та отриманні міжнародної правової допомоги у кримінальних справах. Своєчасність і повнота дій з усунення порушень закону та притягнення винних осіб до відповідальності, а також вжиття передбачених КПК України заходів до оскарження прийнятих судами рішень, які суперечать вимогам кримінально-процесуального законодавства або міжнародного договору України.

  • повноту та достовірність відображення статистичних показників роботи за зверненнями про правову допомогу у кримінальних справах.

Контрольні запитання для перевірки досягнення результатів навчання

  • Якими функціями наділені органи прокуратури?

  • Якими повноваженнями наділений прокурор при розгляді звернень громадян?

  • Яка процедура добори нових кадрів до органів прокуратури?

  • З скількох осіб складається КДК прокурорів?

Лекція № 14

Тема

Міністерство внутрішніх справ України. Національна поліція України

Основний зміст