Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПО Лекції.docx
Скачиваний:
122
Добавлен:
04.11.2021
Размер:
431.1 Кб
Скачать

3.4.Інформаційне та організаційно-технічне забезпечення діяльності судів

Інформаційне забезпечення - це сукупність форм документів, нормативної бази та реалізованих рішень щодо обсягів, розміщення та форм існування інформації, яка використовується в інформаційній системі.

Має бути утворено програму організаційного забезпечення діяльності судів на певний період, у якій передбачається розробку заходів щодо інформаційно-технічного забезпечення судового процесу з віднесенням витрат на його виконання на сторони у цивільному процесі (повна фік сація судового процесу технічними засобами, виготовлення копій рішень та інших документів, поштова кореспонденція тощо).

Основною метою Програми є забезпечення прозорості судового процесу, створення умов для ефективної діяльності судів, спрямованої на забезпечення належного захисту конституційних прав і свобод людини та громадянина, порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів підприємств та організацій.

Основними завданнями Програми є:

забезпечення надання громадянам своєчасної, достовірної та повної інформації про хід розгляду судових справ;

запровадження системи інформаційно-технічного забезпечення судового процесу;

забезпечення виконання вимог процесуального законодавства щодо технічної фіксації судового процесу;

створення належних організаційних, фінансових і матеріально-технічних умов для функціонування системи інформаційно-технічного забезпечення судового процесу;

підвищення професійної підготовки суддів та працівників апарату судів в галузі інформаційних технологій;

нормативно-правове діяльності судової системи з урахуванням перспектив впровадження положень міжнародного законодавства.

II. Організація виконання Програми

Здійснення заходів, передбачених Програмою, забезпечує Державна судова адміністрація разом з іншими заінтересованими центральними і місцевими органами виконавчої влади.

Державна судова адміністрація раз на півріччя інформує Раду суддів України про хід виконання Програми.

III. Фінансування Програми

Фінансування Програми здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету, передбачених на утримання Державної судової адміністрації, органів і установ судової системи, коштів, отриманих від оплати сторонами судового процесу витрат на інформаційно-технічне забезпечення, та інших не заборонених законодавством джерел.

IV. Очікувані результати виконання Програми

Виконання завдань, визначених Програмою, сприятиме підвищенню рівня інформатизації судів, розвитку телекомунікаційного середовища, створенню потужних інформаційних ресурсів судової системи, застосуванню комп'ютерних інформаційних технологій на всіх рівнях.

Основним результатом виконання Програми має стати створення системи інформаційно-технічного забезпечення судового процесу в усіх судах загальної юрисдикції.

V. Основні заходи Програми Створення і розвиток інформаційної інфраструктури та інформаційних ресурсів судів загальної юрисдикції, інших органів та установ судової системи

1. Забезпечити суддів та працівників апаратів судів комп'ютерною технікою в кількості, визначеній єдиними нормативами фінансового забезпеченняHYPERLINK "http://hl.mailru.su/mcached?q=%D1%96%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D1%81%D1%83%D0%B4%D1%96%D0%B2&qurl=http%3A%2F%2Fwww.zakon-i-normativ.info%2Fcomponent%2Flica%2F%3Fbase%3D1%26href%3D0%26id%3D351943%26menu%3D394820%26view%3Dtext&c=16-1%3A432-2&r=7001975&fr=webhsm"судів загальної юрисдикції.

2. Створити нові та модернізувати існуючі локальні комп'ютерні мережі в судах загальної юрисдикції, інших органах та установах судової системи.

3. Забезпечити підключення до мережі Internet в режимі електронної пошти судів загальної юрисдикції, інших органів та установ судової системи.

4. Розробити план підключення виділених каналів зв'язку для судів загальної юрисдикції, інших органів та установ судової системи і забезпечити його реалізацію.

5. Розробити, впровадити та забезпечити супроводження програмного забезпечення "Діловодство суду" та комп'ютерних програм формування звітності (кадрової, фінансової, статистичної тощо) в судах загальної юрисдикції.

6. Розробити план оптимізації діючої мережі магістралей передачі даних судів загальної юрисдикції і забезпечити його реалізацію.

7. Завершити процес переведення судів загальної юрисдикції, інших органів та установ судової системи на використання ліцензійного програмного забезпечення.

8. Створити мережу регіональних центрів технічної підтримки.

Інформаційна безпека

9. Розробити нормативно-методичну базу заходів безпеки інформаційно-телекомунікаційної системи судів загальної юрисдикції, інших органів та установ судової системи.

10. Запровадити систему антивірусного захисту в усіх судах загальної юрисдикції, інших органах та установах судової системи, забезпечити моніторинг стану антивірусного захисту та поновлення баз даних антивірусів.

11. Розробити та запровадити систему резервного копіювання даних в усіх судах загальної юрисдикції, інших органах та установах судової системи, забезпечити централізований моніторинг резервного копіювання даних.

12. Розробити та запровадити систему централізованого адміністрування серверів в судах загальної юрисдикції, інших органах та установах судової системи.

Фіксація судового процесу технічними засобами

13. Забезпечити суди загальної юрисдикції програмно-апаратними комплексами для фіксування судового процесу технічними засобами, обладнанням для роздрукування сторонам процесу копій протоколів судового засідання.

14. Розробити нормативно-методичні матеріали щодо порядку застосування систем технічного фіксування судового процесу.

15. Провести навчання секретарів судового засідання, архіваріусів та працівників інформаційних підрозділів судів щодо порядку застосування систем технічного фіксування судового процесу та прийняти заліки.

Підбір та підготовка кадрів

16. Ввести в штатні розписи судів посади працівників, відповідальних за експлуатацію інформаційних систем.

17. Внести зміни в посадові інструкції працівників апаратів судів в частині обов'язкового володіння комп'ютерною технікою на базовому рівні.

18. Створити систему підвищення кваліфікації суддів та працівників апаратів судів в галузі інформаційних технологій (розробка методичних посібників, тестів, підготовка викладацького персоналу).

ІнформаційнеHYPERLINK "http://hl.mailru.su/mcached?q=%D1%96%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D1%81%D1%83%D0%B4%D1%96%D0%B2&qurl=http%3A%2F%2Fwww.zakon-i-normativ.info%2Fcomponent%2Flica%2F%3Fbase%3D1%26href%3D0%26id%3D351943%26menu%3D394820%26view%3Dtext&c=16-1%3A432-2&r=7001975&fr=webhsm"забезпечення потреб судів загальної юрисдикції, інших органів та установ судової системи

19. Встановити в усіх судах інформаційно-правові бази даних "ЛІГА:ЗАКОН" та забезпечити їх постійне оперативне поновлення.

20. Розробити та запровадити систему інформаційно-аналітичної підтримки діяльності судів.

21. Завершити впровадження системи централізованого спостереження за потребами судів загальної юрисдикції.

Створення публічних інформаційних ресурсів судової системи та інформаційнеHYPERLINK "http://hl.mailru.su/mcached?q=%D1%96%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D1%81%D1%83%D0%B4%D1%96%D0%B2&qurl=http%3A%2F%2Fwww.zakon-i-normativ.info%2Fcomponent%2Flica%2F%3Fbase%3D1%26href%3D0%26id%3D351943%26menu%3D394820%26view%3Dtext&c=16-1%3A432-2&r=7001975&fr=webhsm"забезпечення сторін судового процесу

22. Завершити створення та забезпечити експлуатацію Інтернет-порталу судової системи України.

23. Забезпечити безперешкодний доступ сторін судового процесу до інформації, пов'язаної з розглядом справ.

Мін'юст забезпечує кожного суддю за рахунок державного бюджету необхідними кодексами, іншим нормативно-довідковим матеріалом; в кожному суді створюється бібліотека правової літератури. Копії зареєстрованих наказів, інструкцій, положень і розпоряджень нормативного характеру міністерств, відомств, місцевих органів влади надсилаються судам відповідно Мін'юстом та його органами на місцях.

Поряд з цим на базі Єдиної комп'ютерної мережі господарських судів України створено Єдину комп'ютерну мережу суді 11 України; забезпечено доступ до електронних баз даних законодавства України та створити Інтернет-портал судових органів України.

Важливого значення набуває співробітництво з міжнародними організаціями, що здійснюють правосуддя та судовий контроль в державі. Воно відбувається з метою залучення та використання міжнародної технічної допомоги при здійсненні правосудця та обміну досвідом щодо захисту прав та інтересів фізичних і юридичних осіб у державі.

До підвидів діяльності, пов’язаної із обліково-інформаційним забезпеченням діяльності судів ДСА України віднесено: а) облік та судова статистика; б) забезпечення ведення Єдиного державного реєстру судових рішень; ; в) забезпечення ведення Реєстру електронних адрес органів державної влади, їх посадових та службових осіб; г) адміністрування інформації; д) взаємодія між суб’єктами інформаційного забезпечення.

Нормативно-правове забезпечення діяльності судів

Підвищення рівня наукового забезпечення діяльності судів і побутове забезпечення судів спрямоване на створення умов для повного і незалежного відправлення правосуддя.

  • Державна судова адміністрація України (ДСА) - орган у системі судової влади, який здійснює організаційне та фінансове забезпечення діяльності органів судової влади у межах повноважень, установлених законом. Система органів державної судової адміністрації України.

Очолює ДСА Голова Державної судової адміністрації України. У нього є заступники.

В разі відсутності Голови Державної судової адміністрації України за його дорученням обов'язки Голови виконує перший заступник, а в разі його відсутності - один із заступників Голови, крім обов'язку щодо укладення письмових угод. Повноваження першого заступника та заступників Голови у разі їх відсутності виконуються згідно з додатком до наказу.

Установлюється, що перший заступник або один із заступників Голови, призначений виконуючим обов'язки Голови, має право підписувати платіжні доручення та інші фінансові документи.

З метою уникнення переадресування доручень встановити, що доручення керівникам структурних підрозділів центрального апарату Державної судової адміністрації України надає Голова, а перший заступник та заступники Голови відповідно до розподілу обов'язків.

1.Управління забезпечення діяльності керівництва Державної судової адміністрації України

-Відділ інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва

( Очільником відділу є начальник відділу)

-Відділ забезпечення діяльності керівництва Державної судової адміністрації України

(Очільником відділу є заступник начальника управління).

2.Управління організаційного забезпечення діяльності Державної судової адміністрації України

-Відділ документального забезпечення, контролю та архівної роботи.

-Відділ організаційної роботи та доступу до публічної інформації.

3.Юридичне управління.

-Відділ правової експертизи

-Відділ претензійно-позовної роботи.

-Сектор розгляду звернень громадян

4.Управління кадрового забезпечення

- Відділ кадрового забезпечення Державної судової адміністрації України.

-Відділ по роботі з кадрами судів.

5.Управління інформатизації судів та судової статистики.

-Відділ судової статистики, діловодства та архіву судів.

-Відділ інформаційних технологій

6.Планово-фінансове управління.

-Відділ планування та фінансового забезпечення судів та установ Державної судової адміністрації України.

-Відділ організації оплати праці.

-Відділ бюджетного моніторингу та аналізу.

7.Управління бухгалтерського обліку та звітності

-Відділ бухгалтерського обліку.

-Відділ звітності.

8.Адміністративно-господарське управління.

-Відділ експлуатації та будівництва приміщень судів.

-Відділ матеріально-технічного забезпечення судів.

-Сектор матеріально-технічного та господарського забезпечення Державної судової адміністрації України

9.Прес-центр судової влади (на правах відділу).

10.Відділ аудиту.

11.Відділ організаційного забезпечення суддівського самоврядування.

12.Режимно-секретний сектор.

-Головний спеціаліст з питань безпеки та мобілізаційної роботи.

-Завідувач сектору

Територіальні органи Державної судової адміністрації України

Територіальними органами Державної судової адміністрації України є територіальні управління Державної судової адміністрації України.

Територіальне управління Державної судової адміністрації України очолює начальник, який призначається на конкурсній основі на посаду і звільняється з посади Головою Державної судової адміністрації України.

Начальник територіального управління Державної судової адміністрації України має заступника, який призначається на конкурсній основі на посаду і звільняється з посади Головою Державної судової адміністрації України.

Начальник територіального управління Державної судової адміністрації України призначає за погодженням голови місцевого суду на посаду керівника апарату місцевого суду, заступника керівника апарату місцевого суду та звільняє їх з посади, застосовує за поданням голови місцевого суду до них заохочення або накладає дисциплінарні стягнення відповідно до закону; присвоює керівнику апарату місцевого суду, його заступнику ранги державного службовця відповідно до законодавства про державну службу.

Структура і штатний розпис територіального управління Державної судової адміністрації України затверджуються Головою Державної судової адміністрації України за поданням начальника територіального управління Державної судової адміністрації України.

Територіальне управління Державної судової адміністрації України є юридичною особою, має печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, самостійний баланс і рахунки в органах Державної казначейської служби України.

Територіальні управління Державної судової адміністрації України здійснюють свою діяльність відповідно до положення про них, що затверджується Головою Державної судової адміністрації України на підставі типового положення про територіальне управління Державної судової адміністрації України.