Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПО Лекції.docx
Скачиваний:
122
Добавлен:
04.11.2021
Размер:
431.1 Кб
Скачать

2. Склад, порядок утворення і ліквідації вищих спеціалізованих судів. Юрисдикція та повноваження. Права та обов’язки суддів.

Вищі суди утворюються, ліквідуються за правилами ст.19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

У складі вищого спеціалізованого суду можуть утворюватися судові палати.

Рішення про утворення судової палати, її склад, а також про обрання секретаря судової палати приймаються зборами суддів відповідного вищого спеціалізованого суду за пропозицією голови суду.

Судову палату очолює секретар судової палати, який обирається з числа суддів цього суду строком на три роки.

Секретар судової палати організовує роботу відповідної палати та контролює здійснення аналізу та узагальнення судової практики у справах, віднесених до компетенції палати, інформує збори суддів відповідного вищого спеціалізованого суду про діяльність судової палати.

На Вищий спеціалізований суд покладено здійснення правосуддя як суду першої інстанції у справах, визначених процесуальним законом, аналіз судової статистики, вивчення та узагальння судової практики, інформування про результати узагальнення судової практики Верховний Суд.

  • Голова вищого спеціалізованого суду, його права та обов’язки. Заступники голови суду, секретарі судових палат, їх повноваження.

Голова вищого спеціалізованого суду вповноважений представляти суд як орган державної влади у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами, а також із судовими органами інших держав та міжнародними організаціями.

За Законом у Голови вищого судує повноваження з визначення адміністративних повноважень заступників голови вищого спеціалізованого суду, контролювання ефективності діяльності апарату суду, погоджування призначення на посади керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду, вносить подання про застосування до керівника апарату суду, його заступника заохочення або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законодавства. Голова вищого спеціалізованого суду з питань, що належать до його адміністративних повноважень, видає накази і розпорядження. Тому Голова суду уповноважений видавати на підставі акта про призначення судді на посаду, переведення судді, звільнення судді з посади, а також у зв’язку з припиненням повноважень судді відповідний наказ. Голова сприяє виконанню вимог щодо підтримання кваліфікації суддів вищого спеціалізованого суду та підвищення їхнього професійного рівня. А також голова уповноважений повідомляти Вищу кваліфікаційну комісію суддів України та Державну судову адміністрацію України, а також через веб-портал судової влади про вакантні посади суддів у суді у триденний строк з дня їх утворення.

На голову суду покладено забезпечення виконання рішень зборів суддів вищого спеціалізованого суду, організовувати ведення та аналіз судової статистики, організовувати вивчення та узагальнення судової практики, інформаційно-аналітичного забезпечення суддів з метою підвищення якості судочинства.

У разі відсутності голови вищого спеціалізованого суду його адміністративні повноваження здійснює один із заступників голови суду за визначенням голови суду, за відсутності такого визначення - заступник голови суду, який має більший стаж роботи на посаді судді, а в разі відсутності заступника голови суду - суддя цього суду, який має більший стаж роботи на посаді судді.

Заступник голови вищого спеціалізованого суду здійснює адміністративні повноваження, визначені головою суду.