Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПО Лекції.docx
Скачиваний:
122
Добавлен:
04.11.2021
Размер:
431.1 Кб
Скачать

5. Поняття ланки судоустрою та судової інстанції. Порядок утворення (реорганізації) і ліквідації судів.

Ланка судової системи - це місце розташування незалежного суду або групи судів, які наділені однаковою компетенцією і однаковими повноваженнями. Це - теоретичне поняття.

В Україні діє триланкова система.

Як зазначалось вище згідно ст. 125 Конституції України та ст.17 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судоустрій в Україні будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності. Таким чином, систему судоустрою складають:

1) місцеві окружні суди;

2) апеляційні окружні суди;

3) Верховний Суд.

Для судоустрою України є характерним те, що кожна гілка судової системи автономна, тобто на будь-яку з них у межах реалізації судової влади покладено рішення певних, притаманних лише їй питань.

Фактично, в даний час за принципом спеціалізації в Україні діють всі суди з розгляду цивільних і адміністративних справ, кримінальних проваджень, господарських спорів та адміністративних правопорушень, але Законом України «Про судоустрій і статус суддів» дозволено створення судів з іншими спеціалізаціями.

Суди, що спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, а також справ про адміністративні правопорушення.

Місцеві суди складаються з:

а) місцевих загальних судів є окружні суди, які утворюються в одному або декількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі (районах) і місті (містах);

б) місцевих господарських судів, якими є окружні господарські суди.

в) місцевих адміністративних судів є окружні адміністративні суди, а також інші суди, визначені процесуальним законом.

Апеляційні суди складаються з:

а) апеляційних судів, що діють як суди апеляційної інстанції, а у випадках, визначених процесуальним законом, - як суди першої інстанції, з розгляду цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення (апеляційних судів з розгляду цивільних і кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення є апеляційні суди, які утворюються в апеляційних округах).

б) апеляційних судів з розгляду господарських справ, апеляційних судів з розгляду адміністративних справ є відповідно апеляційні господарські суди та апеляційні адміністративні суди, які утворюються у відповідних апеляційних округах;

в) у системі судоустрою діють вищі спеціалізовані суди як суди першої інстанції з розгляду окремих категорій справ.

Вищими спеціалізованими судами є:

1) Вищий суд з питань інтелектуальної власності;

2) Вищий антикорупційний суд.

Господарські та місцеві суди також становлять єдину підсистему судів, в яку входять:

а) місцеві господарські суди – 1 ланка судової системи, розглядають справи по 1 судовій інстанції;

б) апеляційні господарські суди – 2 ланка судової системи. Розглядають справи по 2-й судовій інстанції, а у визначених законом випадках є судом 1 судової інстанції (п.2 ч.1 ст.27 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»);

в) Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду (у випадках, передбачених процесуальним законом, розглядає справи відповідної судової спеціалізації як суд першої або апеляційної інстанції (п.2 ч. ст.37 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»).

Адміністративні суди в становлять єдину підсистему судів:

а) місцеві адміністративні суди -1 ланка судової системи, розглядають справи по 1 судовій інстанції;

б) апеляційні адміністративні суди - 2 ланка судової системи, розглядають справи по 2-й судовій інстанції, а у визначених законом випадках є судом 1 судової інстанції (п.2 ч.1 ст.27 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»);

в) Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду (у випадках, передбачених процесуальним законом, розглядає справи відповідної судової спеціалізації як суд першої або апеляційної інстанції (п.2 ч. ст.37 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»).

У складі Верховного Суду діють:

1) Велика Палата Верховного Суду;

2) Касаційний адміністративний суд;

3) Касаційний господарський суд;

4) Касаційний кримінальний суд;

5) Касаційний цивільний суд.

Ланка судової системи відрізняється від різновиду судової діяльності - інстанції.

Можна зазначити три основні судові інстанції:

І судова ланка – розгляд справи по суті, тобто від моменту надходження справи до суду, розгляд справи у судовому засіданні, постановлення судового рішення.

ІІ судова інстанція – розгляд справи у апеляційному провадженні за правилами, що зазначені у процесуальному законодавстві після представлення до місцевого суду апеляції. Апеляційні суди діють як суди апеляційної інстанції щодо рішень місцевих судів, як суди першої інстанції - по адміністративним, цивільним справах і кримінальних провадженням, які віднесені до їх підсудності процесуальним законом (п.2 ст.27 ЗУ «Про судоустрій и статус суддів»), а також переглядають справи за нововиявленими обставинами. Ці обставини врегульовані: Кримінальним процесуальним, Цивільним процесуальним, Господарським процесуальним кодексом і Кодексом адміністративного судочинства України.

ІІІ – розгляд справи у касаційному провадженні за правилами, що зазначені у процесуальному законодавстві після представлення до апеляційної інстанції касаційної скарги.

Можливо розглядати справи за нововиявленими обставинами, перелік яких зазначений у кожному з процесуальних кодексів. Місцеві суди розглядають справи як суди першої інстанції, а також у зв'язку з нововиявленими обставинами цивільні, господарські, адміністративні, кримінальні та інші справи у передбачених законом випадках, за винятком справ, віднесених законом до підсудності інших судів.