Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПО Лекції.docx
Скачиваний:
122
Добавлен:
04.11.2021
Размер:
431.1 Кб
Скачать

Контрольні запитання для перевірки досягнення результатів навчання

1.Надайте визначення поняттям «вищий спеціалізований суд».

2. Визначте суд в Україні, що є Вищими спеціалізованими.

3.За якими правилами визначається юрисдикція вищих спеціалізованих судів суду.

4.Якими є повноваження голови вищих спеціалізованих судів?

5.Назвіть вищі спеціалізовані суди. Яке місце вони займають у системі судоустрою України?

8. Якими повноваженнями наділені голова та заступник голови вищого спеціалізованого суду?.

10. Хто може бути суддею Вищого суду з питань інтелектуальної власності?

Лекція № 7

Тема

Верховний Суд

Основний зміст

1. Верховний Суд України – найвищий суд у системі судоустрою України. Історіяграфія діяльності Верховного Суду в незалежній Україні.

Верховний Суд є найвищимсудомусистемі судоустроюУкраїни, якийзабезпечує сталістьта єдність судової практикиупорядкутаспосіб, визначені процесуальнимзаконом. Також ще одним основним завданням Верховного Суду є забезпечення однаковості застосування законодавства всіма судами загальної юрисдикції. Проте бачення шляхів його реалізації кардинально різняться.

Згідно з однією точкою зору, Верховний Суд України повинен був би розглядати всі справи виключно у пленарному режимі (повним складом). Мовляв, учасники судового процесу, звертаючись до вищої ланки судової системи, бажають і повинні отримати рішення власне Верховного Суду, а не кількох його суддів. При цьому кількісний склад Верховного Суду України пропонувалося зменшити до 18-20 чоловік. Головним аргументом проти існування поділу Верховного Суду на спеціалізовані палати (або колегії) є те, що, мовляв, утворення системи спеціалізованих судів робить такий поділ недоцільним. Їх функції, натомість, мають виконувати вищі спеціалізовані суди.

На сучасному етапі судово-правової реформи найсерйознішої трансформації зазнав Верховний Суд України, що викликало жваву дискусію серед політиків, юристів-науковців і юристів-практиків, особливо суддів, передусім суддів самого Верховного Суду.

Залишаючись найвищим органом у системі судів загальної юрисдикції Верховний Суд був позбавлений частини своїх повноважень по здійсненню судочинства.

На підставі частини 1 статті 47 Закону України «Про судоустрій України» 2002 року на Верховний Суд України було покладено здійснення правосуддя і забезпечення однакового застосування законодавства усіма судами загальної юрисдикції.

Здійснюючи правосуддя, Верховний Суд України: переглядав справи у зв’язку з винятковими обставинами в порядку, встановленому процесуальним законом; переглядав справи у касаційному порядку у випадках встановлених законом, розглядав інші справи, пов’язані з виключними обставинами.

При цьому рішення судів по цивільних і кримінальних справах Верховний Суд України міг переглядати як в касаційному порядку, так і у зв’язку з винятковими обставинами (істотними порушеннями норм матеріального і процесуального закону). Рішення спеціалізованих судів переглядались в касаційному порядку вищими спеціалізованими судами, а не Верховним Судом. Проте останній мав право переглянути їх за винятковими обставинами (в порядку повторної касації).

Визнання таким, що не відповідає Конституції України практики перегляду судових рішень у порядку повторної касації відповідно до рішення Конституційного Суду України стало, так би мовити, першим сигналом для того, щоб переосмислити статус Верховного Суду України як судового органу (Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 36 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення термінів «найвищий судовий орган», «вищий судовий орган», «касаційне оскарження», які містяться у статтях 125, 129 Конституції України. Справа №1-1/2010 11 березня 2010 р. № 8-рп (2010) // Офіційний вісник України. – 2010. - №21. – Ст. 882). Проте вирішальну роль у цьому процесі відіграло створення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

За ЗУ від 02.06. 2016 року «Про судоустрій і статус суддів» Верховний Суд є найвищим судом у системі судоустрою України, який забезпечує сталість та єдність судової практики у порядку та спосіб, визначені процесуальним законом.

Відсутність у Верховного Суду права законодавчої ініціативи перешкоджає йому самостійно та оперативно порушувати питання перед Верховною Радою України про внесення змін до чинних законодавчих актів чи прийняття нових, як це відбувається в інших країнах, зокрема в Росії. Це спонукає Верховний Суд у деяких випадках звертатися до Конституційного Суду України з поданням про визнання окремих норм неконституційними. За одним з таких подань Конституційним Судом прийнято рішення від 30 січня 2003 р. № 3-рп/2003, яким визнано такими, що не відповідають Конституції України, положення ч. 6 ст. 234, ч. 3 ст. 236 Кримінально-процесуального кодексу України, які унеможливлюють розгляд судом на стадії досудового слідства скарг на постанови слідчого, прокурора стосовно приводів, підстав і порядку порушення кримінальної справи щодо певної особи. Внесення відповідних змін до Конституції і надання Верховному Суду права законодавчої ініціативи сприяло б оперативному прийняттю законодавчих актів, необхідних для вдосконалення роботи судів, процедури судочинства, підвищення незалежності суддів, зміцнення їх статусу.

Історія

На день проголошення 24 серпня 1991 р. незалежності України Верховний Суд УРСР як найвищий судовий орган республіки функціонував у складі: судової колегії у цивільних справах, судової колегії у кримінальних справах, президії, Пленуму.

В умовах побудови в Україні суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави зазнавав змін і правовий статус Верховного Суду України. Так, Концепцією судово-правової реформи в Україні, схваленою Верховною Радою України 28 квітня 1992 р., передбачалося вдосконалення судової системи, у тому числі її найвищої ланки – Верховного Суду України. Він визначався як вища інстанція в системі судів загальної юрисдикції, уповноважена переглядати в апеляційному та касаційному порядку справи, розглянуті цими судами, а також розглядати справи за нововиявленими обставинами. Таким чином, після десятиліть існування радянських судових органів в Україні передбачалося відновлення перегляду справ вищим судовим органом країни в апеляційному порядку (інститут апеляційного перегляду судових рішень, що не набрали законної сили, існував в Україні ще після Судової реформи 1864 р. і був зруйнований із початком становлення радянської моделі судової системи в 1917 р.). Досить привабливим виглядало також положення Концепції судово-правової реформи зразка 1992 р. про те, що «Верховний Суд України не розглядає справи по першій інстанції, оскільки це суперечить Міжнародному пакту про громадянські та політичні права і позбавляє засуджених та інших учасників процесу права на апеляційне і касаційне оскарження судового рішення».

Для впровадження в життя таких новацій у галузі судоустрою України потрібен був час. А поки що, у першій половині 90-х рр., декілька разів вносилися зміни та доповнення до Закону «Про судоустрій Української РСР», які дозволяли функціонувати судовим органам у нових соціально-економічних і політичних умовах. Станом на середину 1995 р. статтями 39—54 гл. 4 «Верховний Суд України» розд. II «Судова система» названого Закону регулювались організація та діяльність цього найвищого судового органу України. Закон визначав повноваження Верховного Суду України, порядок його обрання, склад суду, повноваження та порядок роботи Пленуму, склад і повноваження судової колегії у кримінальних, судової колегії у цивільних справах і військової колегії, а також Президії Верховного Суду України. Водночас слід сказати, що апеляційної форми перегляду постанов суду першої інстанції, які не набрали законної сили, Закон не передбачав. Не був позбавлений Верховний Суд України і права розглядати справи по першій інстанції.

Конституція незалежної України, прийнята у 1996 р., закріпила правові засади для створення нової судової системи, здатної в сучасних умовах розвитку українського суспільства ефективно й надійно захищати права та свободи людини і громадянина. Вона визначила більш високий, ніж раніше, правовий статус Верховного Суду України. У ній зазначається, що в Україні судочинство здійснюється Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції (ч. 3 ст. 124), а найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України (ч. 2 ст. 125). Вперше в історії судових органів України було передбачено, що Голова Верховного Суду України обирається і звільняється з посади самими суддями, а саме Пленумом Верховного Суду шляхом таємного голосування в порядку, встановленому законом (ст. 128).

Конституція України 1996 р., закони від 5 червня 1981 р. (з наступними змінами та доповненнями) «Про судоустрій України», від 15 грудня 1992 р. «Про статус суддів», а також прийняті 2 лютого 1994 р. закони «Про кваліфікаційні комісії, кваліфікаційну атестацію і дисциплінарну відповідальність суддів судів України» та «Про органи суддівського самоврядування» створювали певну законодавчу базу діяльності Верховного Суду України до середини 2001 р.

21 червня 2001 р. у зв’язку із закінченням п’ятирічного терміну дії п. 12 «Перехідних положень» Конституції України Верховна Рада України прийняла цілу низку законів про внесення змін до: Кримінально-процесуального, Цивільного процесуального, Арбітражного процесуального кодексів України, законів «Про судоустрій України», «Про статус суддів», «Про арбітражний суд» та ін. Ця так звана мала судова реформа була проведена з метою розвитку положень Конституції 1996 р. про судоустрій і судочинство України. Згідно зі ст. 20 Закону «Про судоустрій України» (в редакції від 21 червня 2001 р.) система судів загальної юрисдикції складалася з таких ланок: місцеві суди, апеляційні суди, вищі спеціалізовані суди, Верховний Суд України.

Хоча закони від 21 червня 2001 р. знаменували собою певний етап у справі узагальнення майже десятирічного досвіду організації та діяльності всіх судових органів, у тому числі Верховного Суду України, питання про прийняття нового Закону про судоустрій з порядку денного не знімалося. Його було прийнято Верховною Радою України 7 лютого 2002 р. У ньому знайшли своє втілення конституційні принципи організації судової влади в Україні.

Згідно зі ст. 18 Закону «Про судоустрій України» від 7 лютого 2002 р. систему судів загальної юрисдикції складають: 1) місцеві суди; 2) апеляційні суди, Апеляційний суд України; 3) Касаційний суд України; 4) вищі спеціалізовані суди; 5) Верховний Суд України.

Верховний Суд України визначено у ст. 47 цього Закону як «найвищий судовий орган у системі судів загальної юрисдикції», оскільки це було передбачено ще ч. 2 ст. 125 Конституції України 1996 р. Такий високий правовий статус Верховного Суду України не в останню чергу зумовлений і тим величезним досвідом, який був накопичений цим судом за роки незалежності України.