Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПО Лекції.docx
Скачиваний:
122
Добавлен:
04.11.2021
Размер:
431.1 Кб
Скачать

Порядок утворення і ліквідації суду згідно ст.19 зу «Про судоустрій і статус суддів».

Існування системи військових судів притаманне практично всім державам, які мають регулярні Збройні Сили. На думку багатьох авторів, військові суди, здійснюючи правосуддя у судоустрої, повною мірою забезпечують компетентну і цивілізовану захист прав і свобод військовослужбовців та інших громадян, а також прав і законних інтересів військових частин, установ, організацій. Ці суди здійснюють правосуддя, дотримуючись абсолютно однакову з іншими місцевими судами процесуальну процедуру. Їх юрисдикція поширювалася в Україні не тільки на Збройні Сили, але й на інші військові формування.

В Україні знову створені і діють військові прокуратури, але розгляд кримінальних проваджень, пов'язаних з військовими злочинами, а також різних питань життєдіяльності військових частин і гарнізонів розглядаються у місцевих загальних судах і апеляційних судах з розгляду цих суперечок в округах.

Суд утворюється і ліквідовується законом. Проект закону про утворення чи ліквідацію суду вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Місцезнаходження, територіальна юрисдикція і статус суду визначаються з урахуванням принципів територіальності, спеціалізації та інстанційності. Підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна визначеної цим Законом судоустрою, необхідність забезпечення доступності правосуддя, оптимізації видатків державного бюджету або зміна адміністративно-територіального устрою.

Утворення суду може відбуватися шляхом створення нового суду або реорганізації (злиття, поділу) судів.

Кількість суддів у суді визначає Державна судова адміністрація України за погодженням з Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів.

Максимальна кількість суддів Верховного Суду встановлюється зазначеним Законом. Суд є юридичною особою, якщо інше не визначено законом.

6.Спеціалізація судів.

Суди спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

У випадках, визначених законом, а також за рішенням зборів суддів відповідного суду може запроваджуватися спеціалізація суддів з розгляду конкретних категорій справ.

У місцевих загальних судах та апеляційних судах діє спеціалізація суддів із здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх.

Судді (суддя), уповноважені здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, обираються з числа суддів відповідного суду зборами суддів цього суду за пропозицією голови суду або за пропозицією будь-якого судді цього суду, якщо пропозиція голови суду не була підтримана, на строк не більше трьох років і можуть бути переобрані повторно.

Кількість суддів, уповноважених здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, визначається окремо для кожного суду зборами суддів цього суду.

Суддею, уповноваженим здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, може бути обрано суддю зі стажем роботи суддею не менше десяти років, досвідом здійснення кримінального провадження в суді і високими морально-діловими та професійними якостями. У разі відсутності в суді суддів з необхідним стажем роботи суддя, уповноважений здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, обирається з числа суддів, які мають найбільший стаж роботи на посаді судді.

Судді, уповноважені здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, не звільняються від виконання обов’язків судді відповідної інстанції, проте здійснення ними таких повноважень ураховується при розподілі судових справ та має пріоритетне значення.

Судові повноваження. Розгляд справ по першій інстанції, цивільних справ, кримінальних проваджень, господарських спорів, адміністративних справ, адміністративних проваджень.

Апеляційне та касаційне провадження. Перегляд справ за нововиявленими обставинами.

Контрольні запитання для перевірки досягнення результатів навчання

1. Надайте характеристику судоустрою України.

2. Здійсніть класифікаційну характеристику принципів побудови.

3. Яким є правовий статус апеляційних судів?

4. Охарактеризуйте гарантії апеляційного та касаційного перегляду справ у судах.

5. Якими є вимоги до утворення вищих спеціалізованих судів?

6. Назвіть основні історичні етапи розвитку судової системи в Україні.

Лекція № 4

Тема

Місцеві суди – перша ланка системи судоустрою україни

Основний зміст

  • Місцеві суди – перша ланка судоустрою України.

Характеристика місцевих судів. До характеристики можна віднести склад суду, повноваження, організацію.

До місцевих судів відносяться всі суди, що врегульовані в статті 21 Закону:

1. Місцевими загальними судами є окружні суди, які утворюються в одному або декількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі (районах) і місті (містах).

2. Місцевими господарськими судами є окружні господарські суди.

3. Місцевими адміністративними судами є окружні адміністративні суди, а також інші суди, визначені процесуальним законом.

(слід розглянути ці Укази президенти, щоб знати перелік переформатованих судів)

        1. Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів: указ Президента України № 449/2017 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.president.gov .ua/documents/4492017-23382.

        2. Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів: указ Президента України № 450/2017 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.president.gov. ua/documents/4502017-23374.

        3. Про реорганізацію місцевих загальних судів: указ Президента України № 451/2017 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.president.gov.ua/documents/4512017-23386.

        4. Про ліквідацію місцевих господарських судів та утворення окружних господарських судів: указ Президента України № 453/2017 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/453/2017

Суди є юридичними особами, мають печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, самостійний баланс і рахунки в установах банку.

Місцевий суд складається з суддів місцевого суду, з числа якіх обирається голова суду та, у передбачення законом випадках, заступник або заступники голови суду.

Окрім того, до структури місцевих загальних судів входить суд присяжних, що складається з двох професійних суддів і трьох присяжних, порядок утворення списків присяжних засідателів, статус присяжних передбачено ст.ст.63-68 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Слід додати, що цими статтями вказаного Закону у редакції 2010 року ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» передбачено формування списку і визначення статусу народних засідателів, що також приймали участь у здійсненні правосуддя, як вже було зазначено вище. Але також слід відмітити, що їх діяльность у суді викликана певними проблемами. Про це відзначають у своїх працях вчені нашого Національного університетут «Одеська юридична академія» професори Ю.Є. Полянський, В.В. Долежан, автори підручника «Організація судових та правоохоронних органів», під загальною редакцією професора І.Є.Марочкіна. Вони пропонують розширити межи судового розгляду справ за участі народних засідателів. Але у ЗУ від 2.06.2016 року «Про судоустрій і статус суддів» інститут народного засідателя було вилучено, тому що ця норма спростована у Конституції України.

З числа суддів місцевого загального суду слідчі судді (суддя) обираються зборами суддів цього суду за пропозицією голови суду або за пропозицією будь-якого судді цього суду, якщо пропозиція голови суду не була підтримана, на строк не більше трьох років і можуть бути переобрані повторно. До обрання слідчого судді відповідного суду його повноваження здійснює найстарший за віком суддя цього суду.Кількість слідчих суддів визначається окремо для кожного суду зборами суддів цього суду. Слідчий суддя не звільняється від виконання обов’язків судді першої інстанції, проте здійснення ним повноважень із судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні враховується при розподілі судових справ та має пріоритетне значення.

Місцевий суд складається з суддів, голови суду та його заступника. У суді, кількість суддів у якому перевищує десять суддів, може бути обраний один заступник голови суду, а в суді, кількість суддів у якому перевищує тридцять суддів, - не більше двох заступників голови суду.

Ці суди максимально наближені до населення. Вони найпоширеніші. Місцевих загальних судів в Україні ___ (територіальних) в них працює близько ___ суддів. У колишньому СРСР - 4343 районних народних суду; 12122 народних суддів; народних засідателів -85000 чоловік.

Зараз ведеться велика робота по оптимізації штатних одиниць суддів у місцевих судах, тому форми судового провадження змінені.

Раніше мало місце таке положення, що в судах був тільки один суддя. Зараз таких судів бути не може, тому у суді має бути не менше 3-х суддів.

Порядок формування місцевих судів, їх реорганізація та ліквідація визначені ст.ст.19, 19 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», крім того, як вже зазначено вище, ці статті регламентують в чому виражається «спеціалізація судів», порядок обрання суддів на администратівні посади та звільнення з цих посад, порядок обрання суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад.

Розмежовуючи поняття спеціалізації в судах, слід зазначити, що за рішенням зборів суддів відповідного суду може запроваджуватися спеціалізація суддів з розгляду конкретних категорій справ. У місцевих загальних судах та апеляційних судах діє спеціалізація із здійснення кримінального провадження відносно неповнолітніх.

Суддею, уповноваженим здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, може бути обрано суддю зі стажем роботи суддею не менше десяти років, досвідом здійснення кримінального провадження в суді і високими морально-діловими та професійними якостями. У разі відсутності в суді суддів з необхідним стажем роботи, суддя, уповноважений здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, обирається з числа суддів, які мають найбільший стаж роботи на посаді судді.

Судді, уповноважені здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, не звільняються від виконання обов’язків судді відповідної інстанції, проте здійснення ними таких повноважень ураховується при розподілі судових справ та має пріорітетне значення.