Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПО Лекції.docx
Скачиваний:
122
Добавлен:
04.11.2021
Размер:
431.1 Кб
Скачать

4.Рішення органів суддівського самоврядування та їх виконання.

Збори суддів приймають рішення більшістю голосів суддів, присутніх на зборах, відкритим голосуванням, якщо не буде прийнято рішення про проведення таємного голосування. Рішення про обрання делегатів на спільні збори суддів місцевих загальних судів приймаються таємним голосуванням.

Виконання рішень зборів суддів за дорученням зборів покладається на голову відповідного суду або його заступника.

Рішення Ради суддів України, прийняті в межах визначених цим Законом повноважень, на наступний день після їх прийняття оприлюднюються на офіційному веб-порталі судової влади.

Рішення Ради суддів України, прийняті в межах визначених цим Законом повноважень, є обов’язковими для всіх органів суддівського самоврядування, крім з’їзду суддів України. Рішення Ради суддів України може бути скасовано з’їздом суддів України або в судовому порядку.

З’їзд суддів України приймає рішення, що є обов’язковими для всіх органів суддівського самоврядування та всіх суддів. Рішення з’їзду суддів України приймаються більшістю голосів від числа обраних делегатів відкритим або таємним голосуванням. Рішення з питань, зазначених у пунктах 4-6, 8 частини другої статті 129 Закону, приймаються з’їздом шляхом таємного голосування.

Інші питання порядку проведення з’їзду суддів України регулюються регламентом з’їзду суддів України, прийнятим з’їздом.

5.Організаційне забезпечення діяльності органів суддівського самоврядування

Забезпечення роботи з’їзду суддів України, спільних зборів суддів місцевих загальних судів, діяльності Ради суддів України здійснюється Державною судовою адміністрацією України та її територіальними управліннями за рахунок коштів Державного бюджету України згідно з вимогами розділу XI Закону.

Контрольні запитання для перевірки досягнення результатів навчання

1. Дайте визначення поняття суддівське самоврядування в системі судоустрою України.

2. Перелікуйте та охарактеризуйте засади, завдання та організаційні форми суддівського самоврядування.

3. Збори суддів та їх значення у здійсненні правосуддя.

4. Вищі органи суддівського самоврядування: з'їзд суддів України, Рада суддів України.

Тема 11.

Організаційне забезпечення діяльності судів.

ДЕРЖАВНА СУДОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

Основний зміст

1.Поняття організаційного забезпечення діяльності судів

До поняття та предмету навчальної дисципліни «Організаційне забезпечення діяльності суду» відноситься коло питань і явищ, пов'язаних із судовою діяльністю, і носить службовий характер по створенню умов для ефективного здійснення правосуддя і спрямована на забезпечення правосуддя в цілому, хоча процесуально певної форми не має. При цьому, можна виділити два види судової діяльності, орієнтованих на забезпечення правосуддя: здійснення правосуддя і організаційно-розпорядча діяльність. Звичайно, прямо або побічно правосуддя підпорядкована і інша діяльність судів і суддів, яка носить не владний характер, а компетентний, оскільки обумовлена ??компетентними повноваженнями відповідних посадових осіб судової системи і його структур.

До неї слід було б віднести:

- Організаційну діяльність по розгляду конкретної кримінальної, цивільної справи, господарського спору, адміністративної справи;

- Організаційну діяльність по здійсненню судового і конституційного контролю;

- Діяльність з узагальнення судової практики;

- Діяльність з навчання кадрів;

- Діяльність по фінансово-матеріального і технічного забезпечення;

- Діяльність з міжнародного співробітництва;

- Підвищення рівня наукового забезпечення діяльності судів, матеріальне і побутове забезпечення суддів;

- Соціальне забезпечення і захист суддів;

- Порядок нарахування заробітної плати;

- Забезпечення житлом та вирішення інших соціальних питань;

- Виступ із законодавчою ініціативою (нормативно-правове забезпечення діяльності судів);

- Координацію з іншими гілками влади;

- Роботу в органах суддівського співтовариства (самоврядування) і всієї судової системи.

Отже, організаційне забезпечення судів - це створення всіх необхідних умов для нормального функціонування судів, це заходи щодо створення умов, необхідних для судової діяльності, її кадрового, організаційного та ресурсного забезпечення.

До них відносяться, зокрема, розробка і здійснення заходів по створенню нових судів там, де виникає в них потреба; організація прийому іспитів у осіб, вперше призначених (обраних) на посаду судді; матеріально-технічне забезпечення судів, в тому числі своєчасна постановка питання про виділення необхідних фінансових коштів для своєчасної виплати заробітної плати працівникам судів, будівництва або ремонту будівель, придбання обладнання та інвентарю; організація судової статистики; забезпечення судів законодавчими та іншими нормативними матеріалами, необхідними для їх діяльності; підвищення кваліфікації суддів.