Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Вкажіть державне регулювання бухгалтерського обліку бюджетних установ.

  2. Розкрийте мету ведення обліку бюджетними установами.

  3. Вкажіть завдання бухгалтерського обліку бюджетних установ.

  4. Назвіть дер­жавні органи, які здійснюють методологічне й організаційне ке­рівництво бухгалтерським обліком у бюджетних установах.

  5. Вкажіть функції органів, що здійснюють методологічне керівництво бухгалтерським обліком бюджетних установ.

Питання 7. Організація бухгалтерського обліку в бюджетних уста­новах. Порядок ведення та форми організації обліку в бюд­жетних установах

Література: 3, 18; 34, с.5; 36;

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Під організацією бухгалтерського обліку розуміють систему умов і елементів побудови облікового процесу з метою отримання достовірної та і ти чіткої інформації про виконання кошторису доходів і видатків та здійснення контролю за цільовим використанням грошових коштів відповідного бюджету. Призначенням організації бухгалтерського обліку є налагодження обробки інформації розподіл повноважень між персоналом бухгалтерії, наукова організація праці, розробка облікової політики

Особливістю організації бухгалтерського обліку бюджетних установ полягає у забезпеченні контролю за виконанням кошторису доходів і видатків, що вимагає чіткого та правильного ведення обліку фактичних видатків і обліку зобов’язань.

Організація бухгалтерського обліку в бюджетних установах складається з трьох етапів: методичний, технічний, організаційний .

Необхідно охарактеризувати етапи організації бухгалтерського обліку в бюджетних установах.

Всі три етапи взаємопов’язані між собою так як без первинного обліку неможливо провести поточний облік, тобто відобразити в облікових регістрах. А вірно організована робота апарату дозволяє ефективно та чітко відображати інформацію

Існують дві організаційні форми обліку в бюджетних установах — бухгалтерії при окремих установах і централізовані бухгалтерії. Самостійні бухгалтерії мають великі установи — вищі навчальні заклади, науково-дослідні інститути, лікарні тощо.

Далі необхідно охарактеризувати форми організації бухгалтерського обліку бюджетних установ.

Запитання для самоперевірки

  1. Вкажіть призначення організації бухгалтерського обліку бюджетних установ.

  2. Розкрийте особливість організації бухгалтерського обліку бюджетних установ.

  3. Вкажіть порядок організації бухгалтерського обліку бюджетних установ.

  4. Вкажіть форми організації бухгалтерського обліку бюджетних установ.

Питання 8. Основні принципи бухгалтерського обліку та фінансової звітності бюджетних установ. Облікова політика бюджетних установ, її зміст.

Література: 34, с.5; 35, с.4; 36;

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Слід зазначити, що основні принципи бухгалтерського обліку та фінансової звітності наведено в Законі про бухгал­терський облік. До даних принципів належать такі:

  • повного висвітлення;

  • обачності;

  • автономності;

  • послідовності;

  • безперервності;

  • нарахування та відповідності доходів і витрат;

  • превалювання сутності над формою;

  • історичної (фактичної) собівартості;

  • єдиного Грошового вимірника;

  • періодичності.

Потрібно знати сутність кожного принципу.

Організація бухгалтерського обліку передбачає визначення облікової політики, тобто сфери нормалізації обліку через певні правила, стандарти, методологічні норми. Оскільки бухгалтерському обліку в бюджетних установах характерна відсутність альтернативи у виборі методів обліку його об'єктів, то не можна говорити про облікову політику бюджетних установ на рівні розпорядників нижчого рівня. При цьому слід відмітити, що облікова політика бюджетних установ повністю обмежена державною регламентацією, що чітко визначає ведення бухгалтерського обліку. Так, нормативні документи, що регулюють бухгалтерський облік в бюджетних установах не передбачають різних варіантів оцінки майна бюджетної установи, форм ведення бухгалтерського обліку.

При організації і веденні бухгалтерського обліку бюджетних установ діє правове регулювання спеціально дозволеного виду, тобто дозволено те, що визначено нормативними документами.

Отже, власної облікової політики бюджетні установи не мають, оскільки її визначає Державне казначейство України. Проте у зв'язку з існуванням можливості вибору форми ведення бухгалтерського обліку, рішення бюджетної установи щодо обраної форми ведення обліку необхідно закріпити відповідним розпорядженням (наказом) керівника бюджетної установи у вигляді наказу про облікову політику. Який складається з загальних положень та організації бухгалтерського обліку. Необхідно розкрити зміст наказу про облікову політику бюджетної установи.

Наказ про облікову політику може розроблятися головним бухгалтером і затверджується керівником. Розподіл обов'язків бухгалтерії, графік документообороту, робочий план рахунків теж повинні бути затверджені розпорядженням (наказом) керівника бюджетної установи.