Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Дайте визначення поняття "переоцінка майна".

  2. Розкрийте порядок ведення обліку результатів пере­оцінки.

  3. Наведіть основні бухгалтерські проведення з обліку результатів переоцінок.

Тема 11. Облік результатів виконання кошторису

Фінансовий результат діяльності бюджетної установи, його сутність.

Порядок визначення результату виконання кошторису бюджетної установи. Облік результату виконання кошторису за загальним фондом. Облік результату виконання кошторису за спеціальним фондом.

Питання 54. Фінансовий результат діяльності бюджетної установи, його сутність.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Відповідно Порядку складання фінансових звітів установами і організаціями, які отримують кошти державного або місцевих бюджетів, усі доходи й видатки загального і спеціального фонду завершальними оборотами в кінці року списуються на результати виконання кошторису (зокрема доходи й видатки з незавершеного капітального будівництва). Крім того, на результати виконання кошторису списуються доходи й видатки за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ, вартість переоцінених запасів та матеріалів, а також таких, що отримані від ліквідації, розбирання матеріальних цінностей, оприбутковані за результатами інвентаризації та нараховані курсові різниці. Також на результати фінансової діяльності в кінці кварталу відноситься депонентська та кредиторська заборгованість, терміни позовної давності якої минули, та безнадійна до стягнення дебіторська заборгованість.

Не списуються на результати фінансової діяльності витрати виробничих (навчальних майстерень, підсобних господарств за договорами з науково-дослідних робіт, з виготовлення експериментальних пристроїв тощо) за незакінченими або закінченими, але не зданими роботами.

Фінансовий результат діяльності за минулі бюджетні роки — це фінансовий результат виконання кошторису установи за минулий бюджетний рік у частині загального і спеціальних фондів.

Отже, фінансовий результат складається з результату виконання кошторису загального та спеціального фондів окремо, за Порядком, визначеним Державним казначейством України від 02.01.2002 № 07-04/3-5 «Про порядок здійснення річних заключних оборотів».

Для визначення результату діяльності установи від надання державних послуг, реалізованої продукції, надання інших послуг відповідно до кошторису установи, як за загальним, так і спеціальним фондами результатами року призначено рахунок 43 "Результати виконаним кошторисів", який відображається в пасиві балансу і містить наступні субрахунки:

  1. "Результат виконання кошторису за загальним фондом".

  2. "Результат виконання кошторису за спеціальним фондом'. Порядок визначення фінансового результату виконані кошторису доходів і видатків установи доцільно розподілити на два етапи;

1) визначення переліку субрахунків бухгалтерського обліку, які підлягають закриттю заключними оборотами після закінчення року а також вирішення деяких питань, що можуть виникнути під час закриття певних рахунків

2) відображення фінансового результату в річному балансі установи, звірка і аналіз цього показника з даними інших форм звітності.

Необхідно розкрити етапи визначення результатів виконання кошторису.

Питання 55. Порядок визначення результату виконання кошторису бюджетної установи. Облік результату виконання кошторису за загальним фондом.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Слід зазначити, що всі доходи й видатки загального фонду завершальними оборотами в кінці року списуються на результати виконання кошторису (зокрема доходи й видатки з незавершеного капітального будівництва). На результати виконання кошторису за загальним фондом списуються доходи й видатки загального фонду, вартість переоцінених запасів та матеріалів, а також таких, що отримані від ліквідації, розбирання матері­альних цінностей, оприбутковані за результатами інвентаризації та нараховані курсові різниці.

На результати фінансової діяльності бюджетної установи також відносяться депонентська та кредиторська заборгованість, терміни позовної давності якої минули, та безнадійна дебітор­ська заборгованість.

Для визначення фінансового результату виконання кош­торису за загальним фондом призначений рахунок 43 "Ре­зультати виконання кошторисів", субрахунок 431 "Результат виконання кошторису за загальним фондом".

Необхідно вказати основні бухгалтерські проведення, за якими здійсню­ються річні завершальні обороти зі списання доходів та видатків загального фонду бюджетних установ і виведення результатів. Залишок на рахунку 431 "Результати виконання кошто­рису" на кінець року обчислюється розрахунковим способом, може бути як кредитовим, так і дебетовим та відображається в пасиві балансу у вигляді додатного чи від'ємного сальдо.

Синтетичний облік операцій з виведення фінансового ре­зультату виконання кошторису за загальним фондом відоб­ражається окремо у меморіальному ордері № 16. Аналітичний облік за субрахунком 431ведеться на картках ф. - 292а (у книзі ф. № 292).