Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. На які об'єкти нематеріальних активів знос не нарахо­вується?

  2. Поясніть порядок нарахування зносу необоротних ак­тивів.

  3. На якому рахунку обліковується знос необоротних ак­тивів? Укажіть документальне забезпечення.

  4. Поясніть особливості обліку ремонтів необоротних ак­тивів.

5. Укажіть основні бухгалтерські проводки з обліку зносу та ремонту необоротних активів.

Питання 37. Документальне оформлення та облік вибуття необорот­них активів.

Вибуття основних засобів та інших необоротних матеріальних активів бюджетних установ може бути наслідком: їх повного фізич­ного зносу і непридатності для подальшого використання; реалі­зації (відчуження) надлишкового, непотрібного, не використовуваного обладнання, транспортних засобів та інших об'єктів; полом­ки, знищення, псування з вини осіб, відповідальних за збереження та використання засобів; знищення або псування засобів унаслідок пожежі, стихійного лиха; недостачі, виявленої при проведенні інвен­таризації; безоплатної передачі іншим бюджетним установам за розпорядженням вищих керівних органів; переведення до складу оборотних активів (малоцінних та швидкозношуваних предметів, тварин на відгодівлі).

Усі господарські операції, якими оформляють вибуття і спи­сання основних засобів, протягом поточного місяця реєструють у меморіальному ордері № 9 «Накопичувальна відомість про вибут­тя та переміщення необоротних активів» т. ф. № 438 (бюджет). У кінці місяця підсумки цієї відомості переносять у книгу Журнал-головна.

Необхідно з'ясувати порядок і документальне оформлен­ня основних господарських операцій вибуття необоротних акти­вів, схему обліку вибуття необоротних активів, а також знати основні бухгалтерські проводки з обліку вибуття необоротних активів.

Запитання для самоперевірки

1. Що розуміють під поняттям "вибуття необоротних активів"?

2. Укажіть порядок і документальне оформлення господарських операцій у випадках ліквідації, продажу та безоплатної передачі необоротних активів.

3. Наведіть схему обліку вибуття необоротних активів.

4. Розкрийте порядок обліку вибуття необоротних активів. буття не оборот

Питання 38. Облік інших необоротних матеріальних активів.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Інші необоротні матеріальні активи становлять другу од­нойменну підгрупу матеріальних необоротних активів. Для їх обліку в Плані рахунків призначено активний рахунок 11 "Інші необоротні матеріальні активи". Цей рахунок поділяється на такі субрахунки:

  1. "Музейні цінності, експонати зоопарків, виставок";

  2. "Бібліотечні фонди";

  3. "Малоцінні необоротні матеріальні активи";

  4. "Білизна, постільні речі, одяг та взуття";

  5. "Тимчасові нетитульні споруди";

  6. "Природні ресурси";

  7. "Інвентарна тара";

118"Матеріали довгострокового використання для наукових цілей";

119 "Необоротні активи спеціального призначення". Слід знати, що обліковується на кожному субрахунку. За зазначеними субрахунками показується первісна (від­новлювана) вартість інших необоротних матеріальних активів.

Оскільки порядок відображення в обліку надходження, зносу та вибуття інших необоротних матеріальних активів є типовим як для всієї групи необоротних активів, то слід повто­рити бухгалтерські проведення з обліку необоротних активів. Знос експонатів зоопарків, виставок, бібліотечних фондів, малоцінних необоротних матеріальних активів, білизни, постільних речей, одягу та взуття, інвентарної тари, матеріалів довготривалого використання для наукових цілей нараховується у першому місяці передачі у використання об'єкта необоротних активів у розмірі 50 відсотків його первісної вартості та решта 50 відсотків первісної вартості - у місяці його ліквідації (списання з балансу).

Необхідно з’ясувати порядок відображення в обліку придбання, знос, та вибуття інших необоротних активів.