Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Дайте визначення головним розпорядником бюджетних коштів.

  2. Вкажіть права та обов’язки головних розпорядників бюджетних коштів.

  3. Назвіть головних розпорядників бюджетних коштів.

  4. Дайте визначення розпорядникам коштів нашого рівня.

  5. Вкажіть завдання обліку доходів бюджетних установ.

Питання 11. Класифікація і склад доходів бюджетних установ. Поря­док складання, розгляду та затвердження кошторису доходів бюджетних установ. Планування дохідної частини проекту кош­торису, вимоги до нього.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Згідно з Бюджетним кодексом України доходи бюджет­них установ поділяються на доходи загального фонду та доходи спеціального фонду. До доходів загального фонду належать кошти, які надходять із загального фонду бюджету для вико­нання бюджетними установами своїх основних функцій.

Спеціальний фонд бюджетної установи - це кошти, які надходять із конкретною метою і використовуються на відповід­ні видатки за рахунок даних надходжень. Доходи спеціального фонду бюджетної установи складаються із власних надходжень бюджетних установ і доходів за іншими надходженнями спеці­ального фонду.

Власні надходження бюджетних установ - це кошти, одержані бюджетними установами від надання послуг, вико­нання робіт, реалізації продукції чи здійснення іншої діяльності, з виконання окремих доручень, а також як гранти та дарунки (благодійні внески).

Доходи за іншими надходженнями спеціального фонду охоплюють надходження, які надійшли за розподілами головних розпорядників коштів з урахуванням грошових коштів у дорозі, а також коштів, які надходять безпосередньо на спеціальні реєстраційні рахунки бюджетних установ за іншими надходжен­нями спеціального фонду бюджету.

Схема класифікації доходів бюджетної установи

Слід з'ясувати зміст кожної підгрупи доходів бюджетних

Планування дохідної і витратної частини кошторису проводяться з урахуванням наступних вимог .

В дохідній частині проекту кошторису вказуються планові об’єми асигнувань, які необхідно направити на покриття витрат бюджетної установи за рахунок загального і спеціального фонду проектів відповідних бюджетів.

При формуванні дохідної частини спеціального фонду враховуються наступні показники: об’єм наданих платних послуг, а також інші розрахункові показники (площа приміщень і вартість обладнання, кількість місць в гуртожитку і т.д.) і розмір плати в розрахунку на одиницю показника.

На основі вказаних показників визначається сума доходів на наступний рік по кожному джерелу надходження.

Одночасно з проектом кошторису подається штатний розпис бюджетної установи. Складені проекти кошторисів доходів та видатків і планів асигнувань, бюджетні установи представляють для розгляду і затвердження вище стоячим розпорядникам у встановлені строки. Планування доходів бюджетних установ — справа, яка потребує відповідного рівня професійного досвіду головного бухгалтера, його здібностей до аналітично-планової роботи, чіткої побудови та організації облікового процесу, а також робочого часу.

Після отримання витягу з розпису бюджетних призначень розпорядники коштів подають затверджені кошториси доходів і видатків та плани асигнувань відповідним органам Державного казначейства з того моменту, коли обсяги бюджетних призначень буде доведено відділеннями з Держав­ного казначейства до розпорядників. Зазначений етап потребує від головного бухгалтера чіткого дотримання термінів підготовки й подання інформації щодо мережі установ та організацій, які отримують кошти з Державного бюджету України (не пізніш як за 15 днів до початку бюджетного року); підготовки й подання розподілу показників (зведених) кошторисів доходів і видатків та (зведених) планів асигнувань (протягом трьох робочих днів після отримання витягу з розпису бюджету відповідно до мережі установ) до відповідних органів Державного казначейства.