Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Визначте особливості науково-дослідної діяльності як специфічного виду виробництва.

  2. Вкажіть завдання бухгалтерського обліку з НДР.

  3. Розкрийте порядок укладання договорів за НДР.

Питання 47. Склад і класифікація витрат на НДР. Синтетичний та аналітичний облік витрат на НДР. Облік розрахунків із за­мовниками за виконані НДР.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Загальний склад витрат на НДР визначено Методичними рекомендаціями щодо застосування Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» при визначенні вартості науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, затвердже­ними Наказом Міністерства освіти і науки від 13.03.2001 № 19. Відповідно до класифікаційних принципів, прийнятих у вітчизняній практиці, витрати на НДР можна згрупувати за такими ознаками:

  • видами робіт;

  • економічними елементами;

  • статтями калькулювання.

Слід розкрити класифікацію витрат.

Для обліку витрати на виконання НДР за договорами та роз­рахунками із замовниками та співвиконавцями планом рахунків передбачено такі субрахунки:

351 «Розрахунки із замовниками з авансів на науково-дослідні роботи»;

634 «Розрахунки із замовниками за науково-дослідні роботи, що підлягають оплаті»;

723 «Реалізація науково-дослідних робіт за договорами»;

823 «Витрати на науково-дослідні роботи за договорами»;

826 «Видатки до розподілу».

Необхідно знати порядок обліку витрат, а також основні бухгалтерські проведення з обліку витрат на НДР

Запитання для самоперевірки

  1. Вкажіть склад витрат на НДР.

  2. Охарактеризуйте рахунки обліку витрат НДР.

  3. Укажіть основні бухгалтерські проводки з обліку ви­трат на НДР.

  4. Розкрийте порядок ведення аналітичного обліку.

Питання 48. Витрати виробничих (навчальних) майстерень бюджет­них установ, їх склад. Синтетичний та аналітичний облік витрат і продукції виробничих (навчальних) майстерень.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

До складу окремих бюджетних установ, зокрема закладів середньої освіти, можуть входити навчально-виробничі майстерні. Зазначені структурні підрозділи утворюються з метою виконання відповідних функцій з трудової підготовки контингенту учнів та виконавців з конкретною трудовою спеціалізацією.

Навчально-виробничі майстерні утримуються як за рахунок коштів загального фонду, так і за рахунок коштів спеціального фонду, який у незначній частині формується за рахунок прибутку, що отримується від реалізації продукції зазначеного структур­ного підрозділу установи.

У процесі виготовлення продукції, виробничі майстерні здійснюють витрати. До прямих витрат на виробництво продукції належать витрати на матеріали; заробітну плату виробничих робітників; нарахування на заробітну плату виробничих робітників; затрати електроенергії тощо. До непрямих витрат належать заробітна плата апарату управління й обслуговуючого персоналу; нарахування на заробітну плату апарату управління й обслуговуючого персоналу; оренда приміщень; опалення; поточний ремонт тощо.

Прямі виробничі витрати відносяться безпосередньо на виготовлену продукцію, накладні — попередньо збираються і розподіляються наприкінці місяця пропорційно заробітній платі основ­них виконавців, матеріальним затратам чи сукупності прямих витрат. Якщо майстерня виробляє один вид продукції, усі витрати класифікуються як прямі.

Для обліку операцій з виготовлення і реалізації продукції ви­робничих (навчальних) майстерень у плані рахунків бюджетних установ передбачено субрахунки:

241 «Вироби виробничих (навчальних) майстерень»;

721 «Реалізація виробів виробничих (навчальних) майсте­рень»;

821 «Витрати виробничих (навчальних) майстерень».

826 «Витрати до розподілу».

Слід знати характеристику даних рахунків та порядок відображення в обліку витрат виробничо-навчальних майстерень.

Аналітичний облік витрат ведеться, як правило, позамовним методом, тобто на кожне замовлення відкривають окрему картку аналітичного обліку витрат, записи у якій є підставою для визначення фактичної собівартості виготовленої продукції та виконаних робіт (наданих послуг), або вартості незавершеного виробництва.