Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

1. Охарактеризуйте операції з іноземною валютою.

  1. Поясніть порядок відкриття валютних рахунків бю­джетних установ.

  2. Назвіть первинні документи й облікові регістри офор­млення валютних операцій.

  3. На яких рахунках ведеться облік валютних коштів? Наведіть основні бухгалтерські проводки.

Питання 22. Поняття інших грошових коштів, що знаходяться у роз­порядженні бюджетних установ: акредитиви, лімітовані чекові книжки, векселі, грошові документи тощо. Порядок здійснення операцій по зазначених грошових коштах. Синтетичний та ана­літичний облік.

Література.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

До інших грошових коштів, що знаходяться у розпоря­дженні бюджетних установ належать кошти, що містяться в акредитивах, чекових книжках, оплачених талонах на бензин, мазут, харчування, санаторно-курортних путівках, у повідом­леннях на поштові перекази, поштових марках і марках держ­мита, в облігаціях позик, у бланках трудових книжок і вкла­дишах до них, векселях одержаних та інших грошових доку­ментах.

Слід дати характеристику кожному виду інших коштів.

Відповідно до порядку застосування Плану рахунків бух­галтерського обліку бюджетних установ, наявність і рух коштів, що містяться в акредитивах, чекових книжках, оплачених тало­нах на бензин, мазут, харчування, путівках до будинків відпочи­нку, санаторіїв, турбаз, у повідомленнях на поштові перекази, поштових марках і марках держмита, в облігаціях позик, у блан­ках трудових книжок і вкладишах до них та в інших грошових документах, обліковуються на рахунку 33 "Інші кошти".

Цей рахунок активний і поділяється на такі субрахунки:

  • 331 " Грошові документи в іноземній валюті";

  • 332 "Грошові кошти в іноземній валюті";

  • 333 "Грошові документи в дорозі в національній ва­люті";

  • 334 "Грошові документи в дорозі в іноземній валюті".

Необхідно дати характеристику кожному субрахунку та пояснити порядок документального оформлення опера­цій з іншими грошовими коштами, вказати основні бухгалтерські проводки з обліку цих коштів.

Запитання для самоперевірки

1. Які кошти належать до інших коштів бюджетних орга­нізацій?

2. Вкажіть рахунки обліку інших коштів.

3. Розкрийте порядок документального оформлення операцій з інши­ми грошовими коштами та наведіть основні бухгалтерські про­водки.

4. Розкрийте порядок ведення синтетичного обліку операцій з іншими грошовими коштами.

Питання 23. Облік розрахунків із підзвітними особами. Документаль­не оформлення видатків підзвітних осіб. Синтетичний та аналі­тичний облік.

Література.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Підзвітними особами можуть бути лише працівники устано­ви, яким видаються аванси на здійснення деяких господарських витрат, на відрядження та наукові експедиції.

Готівка видається під звіт з каси установи з дозволу керівника установи і головного бухгалтера і лише на цілі, передбачені кош­торисом, та в межах сум, отриманих на вказані цілі з рахунка у банку (казначействі), і лише у разі відсутності заборгованості підзвітної особи за раніше отримані аванси.

Розмір авансу на господарські потреби не лімітується, але підзвітна особа зобов'язана відзвітувати за отримані кошти не пізніше наступного робочого дня після їх отримання.

На службові відрядження аванс видається з розрахунку витрат, необхідних відрядженому на оплату вартості проїзду до місця відрядження і назад, добових та наймання житла. Порядок оплати службових відряджень регулюється «Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон», затвердженою МФУ 13.08.1998 р. (з подальшими змінами) та постановою КМУ «Про суми та склад витрат державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011р.№98 (з подальшими змінами).

Термін відрядження визначається керівником установи, але не може перевищувати в межах України 30 календарних днів, а за кор­дон — 60. Фактичний час перебування у відрядженні визначається за відмітками у посвідченні про відрядження про дату вибуття та прибуття до місця постійної роботи.

За час відрядження виплачуються добові з розрахунку 30 грн. за кожен день перебування у відрядженні, включаючи день від'їзду та день приїзду (незалежно від години дня від'їзду та приїзду). Дати від'їзду та приїзду звіряють з відмітками на проїз­них документах. Гранична сума витрат на найм житла становить 250 грн. на добу.

Добові за час відрядження за кордон виплачується в залежності від країни до якої відряджається працівник. Наприклад Франція , Німетчина, Італія, США – 50 дол.США; Швеція – 44 дол.; Грузія – 25 дол. Тощо.

В бюджетних установах існує поняття надбавок до затверджених сум добових витрат в іноземній валюті для окремих категорій працівників. Наприклад для членів уряду, держслужбовцям 1 рангу, дипломатичного рангу, надзвичайного та Повноваженого посла в розмірі 50% сум добових; держслужбовцям 2 і 3 рангу – 40%; делжслужбовцям 4,5 рангу - 30%; членам делегацій -25%; голові делегації – 30%.

Після повернення з відрядження підзвітна особа зобов'язана по закінченню п’ятого банківського дня, наступного за днем прибуття зобов’язаний подати звіт про використання коштів наданих на відрядження про витрачені у відрядженні кошти, до якого додаються посвідчення про відряд­ження з відмітками про дати прибуття і вибуття, а також в оригіна­лі інші документи, що підтверджують вартість витрат (проїзні квит­ки, рахунки, чеки, квитанції тощо). Залишок невикористаних коштів підлягає поверненню до каси у тій валюті, в якій був виданий аванс, не пізніше трьох робочих днів після повернення з відрядження.

Необхідно розкрити порядок складання, подання, перевірки, затвердження звіту про використання коштів наданих на відрядження.

Розрахунки з підзвітними особами обліковують на субрахун­ку 362 «Розрахунки з підзвітними особами» до синтетичного ра­хунка 36 «Розрахунки з різними дебіторами». На цьому ж субра­хунку обліковують видані в підзвіт талони на бензин, талони на проїзд у міському транспорті та інші грошові документи, а також кошти на виплату зарплати (в окремих випадках).

Господарські операції за розрахунками з підзвітними особами відображають у «Меморіаль­ному ордері № 8 — Накопичувальна відомість за розрахунками з підзвітними особами» Необхідно розкрити порядок відображення в обліку та здійснення записів до регістрів обліку бюджетної установи.

Загальні підсумки накопи­чувальної відомості (за вирахуванням операцій з руху коштів у касі) переносять до книги Журнал-головна.