Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки.

  1. Перелічить обліку фінансово-розрахункових операцій.

  2. Охарактеризуйте форми розрахунків за фінансово-розрахунковими операціями.

  3. Вкажіть принципи безготівкових розрахунків.

  4. Назвіть форми розрахункових документів.

  5. Вкажіть завдання бухгалтерського обліку фінансово-розрахункових операцій.

Питання 20. Готівкові кошти бюджетних установ, порядок та умови їх зберігання. Загальні положення порядку ведення касових опе­рацій у національній валюті України. Синтетичний та аналітич­ний облік касових операцій.

Література.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Операції, які пов’язані з прийманням і видачею готівкових коштів під час здійснення розрахун­ків через касу установи (виплата заробітної плати, стипендій, різ­них видів соціальної допомоги, авансів на відрядження, господарських та інших витрат) і відображаються в касовій книзі, називаються касовими.

Облік касових операцій у бюджетних установах здійснюється відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого Постановою Націо­нального банку України від 19.02.2001 № 72 зі змінами й доповненнями.

При розкритті цього питання слід звернути увагу на по­няття ліміту каси й порядок його встановлення, документальне надходження і видачі грошових коштів, правила ведення касової книги.

Для оформлення документів на отримання заробітної плати, стипендій, допомоги, видатків на службові відрядження та інших коштів, що видаються на видатки, які не можуть бути проведені безготівковою оплатою, бюджетні установи та організації подають до органів Державного казначейства заявку на видачу готівки та перерахування коштів на вкладні рахунки.

Для синтетичного обліку наявності та руху грошових коштів у касі призначено активний рахунок 30 "Каса", який має два субрахунки: 301 "Каса в національній валюті" та 302 "Каса в іноземній валюті". За дебетом рахунка відображаються суми, що надходять у касу, а за кредитом - видана з каси готівка.

Необхідно розкрити основні бухгалтерські проводки з обліку касових операцій.

Синтетичний облік касових операцій ведеться у меморіальному ордері 1 «Накопичувальна відомість за касовими операціями.

Аналітичний облік касових операцій ведеться на картках аналітичного обліку готівкових операцій.

Необхідно вказати порядок здійснення записів до регістрів синтетичного та аналітичного обліку готівкових операцій, а також схему обліку касових операцій.

Запитання для самоперевірки

  1. Вкажіть нормативний документи, що регулює питання ведення обліку касових операцій.

  2. Вкажіть порядок документального оформлення касових операцій.

  3. Розкрийте порядок синтетичного обліку готівкових операцій.

  4. Розкрийте порядок аналітичного обліку касових операцій.

Питання 21. Валютні операції бюджетних установ та їх характе­ристика. Синтетичний та аналітичний облік валютних операцій.

Література.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Бюджетні організації можуть проводити свої господарсь­кі операції і в іноземній валюті. Іноземною вважається будь-яка валюта, відмінна від валюти звітності, тобто грошової одиниці України.

До основних операцій з іноземною валютою належать:

  • операції з надходження валютних коштів;

  • операції з витрачання валютних коштів;

  • операції з розрахунків курсових різниць.

Слід охарактеризувати кожну групу валютних операцій.

Потрібно засвоїти, що операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності перера­хунком суми в іноземній валюті із застосуванням валютного ку­рсу НБУ на дату здійснення операції.

Для розрахунків в іноземній валюті бюджетні установи мають право відкривати в установах банків валютні рахунки

Облік грошових коштів на валютному рахунку в банку ведеться на активному субрахунку 318 "Поточні рахунки в іно­земній валюті". Облік готівкової валюти в касі ведеться на акти­вному субрахунку 302 "Каса в іноземній валюті".

Для розрахунків іноземною валютою бюджетним установам можуть бути відкриті в уповноважених банках валютні рахунки за кожним видом іноземної валюти зокрема. У бухгалтерсько­му обліку грошові кошти у валюті іноземних держав обліковуються окремо за кожною валютою у накопичувальних відомостях руху грошових коштів загального (спеціального) фонду т. ф. № 381 (бюд­жет) або № 382 (бюджет) — меморіальні ордери відповідно № 2 та № 3. Якщо бюджетна установа використовує у своїх операціях де­кілька видів валютних коштів, має декілька валютних рахунків у банку, то кількість меморіальних ордерів з обліку іноземної валю­ти повинна відповідати кількості видів валюти і рахунків у банку. При цьому меморіальні ордери нумеруються відповідно № 2-1, 2-2, 3-1, 3-2 і т. ін.

У регістрах бухгалтерського обліку операції з іноземною ва­лютою повинні бути відображені паралельно як в іноземній, так і в національній валюті України (гривнях). З цією метою в меморіаль­них ордерах для кожного запису валютних операцій передбачають 2 рядки за одним порядковим номером (один — для суми в іно­земній, другий — в національній валюті).

Бухгалтерський облік валютних операцій ведеться бюджетни­ми установами за субрахунками, встановленими планом рахунків: 302 «Каса в іноземній валюті», 318 «Поточні рахунки в іноземній валюті», 442 «Інша переоцінка» (для відображення курсових різниць). На кожне найменування валюти в обліку відкривають окремі суб­рахунки третього порядку залежно від виду валюти або рахунків, від­критих в установах банків (302-1, 302-2, 302-3, 318-1, 318-2 і т. ін.).

Аналітичний облік іноземної валюти у касі бюджетної уста­нови ведеться в касових книгах за кожною валютою зокрема і одночасно в гривнях за офіційним курсом НБУ. На підставі звіту касира і доданих до нього первинних документів на валютні опе­рації складають окремо на кожен вид валюти «Меморіальний ор­дер — Накопичувальну відомість за касовими операціями», нада­ючи їм відповідно № 1-1, 1-2, 1-3 іт. ін.

Слід з'ясувати документальне оформлення валютних операцій та основні бух­галтерські проводки.