Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Зміст програми і методичні рекомендації до виконання завдань контрольної роботи

Тема 1. Теоретичні основи бухгалтерського обліку в бюджетних установах

Бюджетна установа, її поняття, види і статус. Особли­вості фінансово-господарської діяльності бюджетних установ.

Предмет бухгалтерського обліку бюджетних установ. Класифікація господарських засобів бюджетних установ за складом і розміщенням та джерелами їх утворення. Функції та завдання бухгалтерського обліку бюджетних установ.

Бухгалтерський баланс бюджетних установ, його понят­тя. Будова та зміст бухгалтерського балансу.

План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних уста­нов: характеристика, принципи побудови та структура. Порядок застосування плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ.

Форми бухгалтерського обліку бюджетних установ. Ха­рактеристика форми обліку в бюджетних установах. Облікові регістри аналітичного обліку бюджетних установ, їх призна­чення та використання.

Питання 1. Бюджетна установа, її поняття, види і статус. Особли­вості фінансово-господарської діяльності бюджетних установ

Література: 1; 34, с.5; 35, с.4; 36;

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Згідно з Бюджетним кодексом України, бюджетні установи - органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими. Слід знати, які ор­гани, установи та організації належать до бюджетних.

Фінансово-господарська діяльність бюджетних установ характеризується низкою особливостей, які впливанні, на мето­дику й організацію бухгалтерського обліку. До таких особливос­тей належать:

  • бюджетні установи функціонують на засадах держав­ної чи комунальної форм власності;

  • бюджетні установи належать до неприбуткових орга­нізацій і як такі реєструються;

  • нематеріальні послуги, що їх надають бюджетні установи, на відміну від будь-якої готової продукції, не є носія­ми матеріальної субстанції та не оприбутковуються на склад;

  • бюджетні установи не наділяються оборотними кош­тами;

  • бюджетні установи порівняно із суб'єктами матеріа­льного виробництва мають тенденцію до постійного відставання у продуктивності праці;

  • бюджетні установи є складовою бюджетної системи країни і беруть участь у виконанні як дохідної, так і видаткової частини бюджету.

Необхідно розкрити ці особливості діяльності бюджет­них установ.

Запитання для самоперевірки

  1. Дайте визначення поняття "бюджетна установа".

  2. Які установи належать до бюджетних?

3. Охарактеризуйте особливості фінансово-господарської діяльності бюджетних установ.

Питання 2. Предмет бухгалтерського обліку бюджетних установ. Класифікація господарських засобів бюджетних установ за складом і розміщенням та джерелами їх утворення. Функції та завдання бухгалтерського обліку бюджетних установ.

Література: 34, с.5; 35, с.4; 36;

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

При вивченні цього питання необхідно засвоїти, що предметом бухгалтерського обліку в бюджетних установах є го­сподарські засоби за складом і розміщенням, за джерелами їх формування і призначенням у процесі невиробничого спожи­вання.

Бюджетні установи є первинною ланкою галузей невиробни­чої сфери, де щоденно відбуваються численні господарські опе­рації, що вносять зміни до складу та розміщення господарських засобів і джерел їх утворення, використання яких потребує рете­льного контролю. Господарські засоби за складом і розміщен­ням поділяють на:

  • необоротні активи;

  • оборотні активи;

  • витрати.

Джерелами формування господарських засобів є власний капітал, доходи і зобов'язання. Слід дати характеристику кож­ної групи засобів і їх джерел.

Як система контролю за наявністю та рухом бюджетних коштів бухгалтерський облік у бюджетних установах виконує управлінську, контрольну та інформаційну функції. Необхідно розкрити зміст кожної функції.

Основним завданням бухгалтерського обліку в бюджет­них установах є повне і своєчасне відображення фінансово-господарських операцій з використання бюджетних коштів від­повідно до їх цільового призначення.