Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Розкрийте особливість видатків бюджетних установ як економічної категорії.

  2. Назвіть ознаки класифікації видатків бюджетних орга­нізацій.

  3. Охарактеризуйте видатки бюджетних установ залежно від джерел покриття.

  4. Розкрийте поняття касових і фактичних видатків.

  5. Поясніть співвідношення касових і фактичних ви­датків.

  6. Дайте характеристику бюджетної класифікації ви­датків.

Питання 16. Порядок формування видаткової частини проекту кошто­рису бюджетної установи, вимоги до нього. Норми бюджетних видатків, їх поняття і види. Обмеження бюджетних видатків, установлені чинним законодавством України.

Під час планування видаткової частини проекту кошторису обов'язковим є виконання вимоги щодо першочергового забезпечення бюджетними коштами видатків на оплату праці, а також на господарське утримання бюджетних установ. При визначенні розміру видатків повинно бути забезпечено суворий режим економії бюджетних коштів. Причому до кошторисів можуть включатися лише ті видатки, необхідність яких зумовлена характером діяльності бюджетної установи. Видатки на придбання обладнання, капітальний ремонт приміщень, які не є першочерговими, можуть передбачатися тільки за умови забезпечення коштами невідкладних видатків і відсутності заборгованості бюджетній установі.

Формування як доходної, так і видаткової частин кошторису здійснюється окремо за коштами надходжень загального та спеціального фондів бюджету.

При складанні кошторису головний бухгалтер бюджетної установи на основі показників фінансової звітності подає у письмовому вигляді фінансовому підрозділу дані про фактично використані кошти в минулому періоді за статтями видатків, про обсяг отриманих доходів, штатний розпис за минулий бюджетний період.

У видатковій частині проекту кошторису визначається загальна сума видатків бюджетної установи в розрізі кодів економічної класифікації, а також і розподілом видатків, які планується профінансувати за рахунок загального фонду та окремо за рахунок спеціального фонду.

Розрахунки видатків бюджетної установи подаються на розгляд керівнику. Після їх затвердження, вони стають основою для складання проекту кошторису доходів і видатків.

Особливістю при складанні проекту кошторису доходів та видатків є планування видатків за загальним і спеціальним фондами кошторису.

Видатки за загальним фондом плануються, виходячи із пріоритетності заходів, які виконує бюджетна установа, а також можливості фінансування цих заходів із загального фонду державного бюджету України. При цьому враховуються обсяги видатків, які доводяться бюджетній установі розпорядником вищого рівня.

Видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень плануються у такій послідовності: за встановленими напрямами використання, на погашення заборгованості бюджетної установи з бюджетних зобов'язань за спеціальним і загальним фондами кошторису та на проведення заходів, пов'язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

Усі видатки як за спеціальним, так і за загальним фондом, включені до проекту кошторису, повинні бути обґрунтовані відповідними розрахунками. Тому при складанні проекту кошторису бюджетні установи для обґрунтування сум видатків повинні наводити докладне розшифрування видатків за кожним кодом економічної класифікації.

При складанні кошторису доходів і видатків на рік обов’язково використовується метод нормування видатків.

Нормування видатківце визначення обсягу витрат на розрахункову планову одиницю, яка характеризує обсяг діяльності відповідної бюджетної установи, наприклад, на один клас в школі, на одну дитину або діто-день у дошкільній дитячій установі.

Метод нормування видатків є основним при розрахунку видатків на поточне утримання бюджетних установ і дає змогу порівняти потреби однотипних бюджетних установ та організацій. Нормування видатків передбачає однакове задоволення потреб споріднених установ і здійснення принципу цільового використання грошових коштів, які надаються їм із бюджету. Водночас, цей метод розрахунку видатків дає можливість здійснювати контроль за виконанням єдиного кошторису доходів і видатків.

Сума видатків бюджетної установи за допомогою нормативного методу розрахунку визначається як добуток розрахункових одиниць на норму видатків.

Норма видатків — це величина затрат на планову розрахункову одиницю (наприклад, на один клас, одного вихованця, на один квадратний метр площі).

Залежно від того, в яких одиницях вимірювання відображаються норми, вирізняють дві основні групи норм: матеріальні і фінансові.

Розглядаючи фінансову норму, необхідно виділити поняття - бюджетна норма.

Залежно від методу побудови фінансові норми поділяються на індивідуальні, комбіновані й укрупнені.

Норми видатків поділяються також на обов'язкові і розрахункові.

Необхідно знати характеристику норм видатків за кожною класифікаційною ознакою.

При плануванні видатків за кошторисом бюджетним установам обов'язково слід враховувати обмеження бюджетних видатків, встановлені чинним законодавством. Ці обмеження є прямою забороною для планування бюджетними установами видатків на наступний рік за відповідними кодами економічної класифікації.

При складанні кошторису головний бухгалтер бюджетної установи подає у письмовому вигляді фінансовому підрозділу дані про фактично використані кошти в минулому періоді. Фінансовий підрозділ (найчастіше - бухгалтерія) на основі отриманих даних розраховує план доходів і видатків.

Під час визначення обсягів видатків розпорядників нижчого рівня головні розпорядники повинні враховувати об'єктивну потребу в коштах кожної установи, виходячи з:

- основних виробничих показників і контингентів, які встановлюються для установ (кількість класів, учнів у школах, ліжок у лікарнях, дітей у дошкільних закладах тощо);

- обсягу виконуваної роботи, штатної чисельності, необхідності погашення дебіторської і кредиторської заборгованості та реалізації окремих програм і намічених заходів щодо скорочення видатків у плановому періоді;

- спроможності бюджетної установи самостійно заробляти грошові кошти;

- норми бюджетних видатків на розрахункову одиницю (на клас у школі, ліжко або ліжко-день у лікарні, на дитину або дитино-день у дошкільній установі).

Складений з урахуванням встановлених норм видатків, проект кошторису підписується керівником установи (централізованої бухгалтерії) та керівником її фінансового підрозділу чи головним бухгалтером. Кошторис за загальним і спеціальним фондами затверджується в цілому на рік без розподілу за періодами в обсязі, що дорівнює сумі цих фондів.