Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Що являє собою власний капітал бюджетних установ? Охарактеризуйте його складові частини.

  2. Укажіть призначення власного капіталу бюджетних установ.

  3. Назвіть основні завдання бухгалтерського обліку влас­ного капіталу бюджетних установ.

Питання 51. Облік фонду в необоротних активах. Порядок формуван­ня та зміни суми вкладень у фонд основних засобів, інших необоротних матеріальних і нематеріальних активів, що перебу­вають у безпосередньому розпорядженні установи.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Фонд у необоротних активах складається з суми вкладень до фонду основних засобів, інших необоротних матеріальних і нематеріаль­них активів з урахуванням нарахованого зносу, тобто сум залишкової вартості необоротних активів.

Спеціальних документів для фіксації господарських операцій з власним капіталом в тому числі і фонду у необоротних активах не передбачено, і тому підставою для відображення на рахунках бухгалтерського обліку фонду у необоротних активах будуть вважатися первинні документи з обліку необоротних активів

Формування та зменшення фонду у необоротних активів прямо пропорційно залежить від надходження, руху та вибуття необоротних активів.

Синтетичний облік фонду в необоротних активах ведеться на рах 40 "Фонд у необоротних активах", який має два субрахунки: 401 "Фонд у необоротних активах за їх видами" та 402 «Фонд у незавершеному капітальному будівництві»

Слід дати характеристику рахункам та порядок відображення на рахунках бухгалтерського обліку.

Аналітичний облік ведеться у багатографних картках за джерелами формування і напрямами їх зменшення

Запитання для самоперевірки

  1. Розкрийте порядок синтетичного обліку фонду у необоротних активів.

  2. Наведіть основні бухгалтерські проведення з обліку фонду у необоротних активів.

  3. Розкрийте порядок документального оформлення операцій з фондом у необоротних активів.

Питання 52. Облік фонду в малоцінних та швидкозно­шуваних предметах. Аналітичний облік фондів

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Для обліку фонду в малоцінних та швидкозношуваних предметах бюджетних установ призначено пасивний фондовий рахунок 41 "Фонд у малоцінних і швидкозношуваних пред­метах" (субрахунок 411 "Фонд у малоцінних і швидкозношу­ваних предметах за їхніми видами").

За кредитом даного рахунка (субрахунку) у кореспон­денції із субрахунками різних класів відображається вартість придбаних та безкоштовно отриманих МШП, а за дебетом - сума вибутих, ліквідованих і безкоштовно переданих МШП. Слід ознайомитися з основними бухгалтерськими проведеннями з обліку фонду в малоцінних та швидкозношуваних предметах.

Операції з обліку фонду в МШП відображаються в мемо­ріальному ордері № 10 та інших. У балансі залишок на суб­рахунку 411 має дорівнювати сумі залишків на субрахунку 221.

Аналітичний облік фондів ведеться в багатографних картках за джерелами формування за напрямами зменшення.

Запитання для самоперевірки

  1. Розкрийте порядок синтетичного обліку фонду в МШП.

  2. Наведіть основні бухгалтерські проведення з обліку фонду в МШП.

  3. Розкрийте порядок документального оформлення операцій з фондом у малоцінних та щвидкозношуючих пердметів.

Питання 53. Облік результатів переоцінок.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Слід зауважити, що переоцінка - це зміна оцінки вартості майна, товарів, запасів у зв'язку з матеріальним і моральним зносом, інфляцією, зміною цін. У бюджетних організаціях пере­оцінка здійснюється у випадках, передбачених чинним законо­давством України. Для відображення результатів переоцінок матеріальних, нематеріальних і фінансових активів застосову­ють рахунок 44 "Результати переоцінок". Даний рахунок поділя­ється на такі субрахунки:

441 "Переоцінка матеріальних активів";

442 "Інша переоцінка".

Потрібно з'ясувати, що обліковується на кожному суб­рахунку.

На субрахунку 441 обліковується вартість переоцінених запасів, матеріалів, а також отриманих від ліквідації, демонтажу матеріальних цінностей, оприбуткованих за результатами інвен­таризації.

Щодо субрахунку 442 слід врахувати, що у випадку застосування організацією операцій в іноземній валюті за умов змінного валютного курсу, на ньому відображаються курсові різниці. Для відображення курсових різниць цей субрахунок розподіляють на додаткові субрахунки:

442-1 - за коштами загального фонду бюджету;

442-2 - за коштами спеціального фонду бюджету.

Крім того, на кожне найменування валюти в обліку від­кривають рахунки третього порядку, залежно від виду валюти або рахунків, відкритих в установах банків.

Необхідно знати основні бухгалтерські проведення з об­ліку результатів переоцінок.

Слід зазначити, що порядок проведення переоцінки, як правило, регламентується окремими нормативними докумен­тами Державного казначейства. Переоцінка оформлюється відо­містю, після чого записи відображаються в меморіальних орде­рах і заносяться до книги "Журнал-головна".