Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

1. Розкрийте порядок розрахунку заробітної плати працівника при почасовій формі.

  1. Поясніть порядок нарахування заробітної плати в разі відрядної форми оплати праці.

  2. Вкажіть порядок розрахунку сум за дні відпустки.

  3. Розкрийте порядок розрахунку допомоги по тимчасовій втраті працездатності.

  4. Назвіть доплати і надбавки до заробітної плати праців­ників бюджетних установ.

  5. Вкажіть розміри та порядок проведення обов'язкових утримань із заробітної плати.

  6. Назвіть необов'язкові утримання із заробітної плати.

Питання 31. Документальне оформлення розрахунків та виплати заробітної плати. Синтетичний та аналітичний облік розрахунків із заробітної плати.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Слід знати, що головним розрахунковим документом, що містить зведену інформацію щодо розрахунків із заробітної пла­ти, є розрахунково-платіжна відомість або окремі форми розра­хункової та платіжної відомостей (реєстри аналітичного обліку розрахунків із заробітної плати). Необхідно звернути увагу на документальне забезпечення розрахунків з оплати праці.

Синтетичний облік розрахунків із працівниками за всіма видами виплат здійснюється на пасивному рахунку 66 "Розра­хунки з оплати праці", а для обліку депонованих сум передба­чений рахунок 671 "Розрахунки з депонентами". Відповідно за кредитом рахунка 66 "Розрахунки з оплати праці" відображають нарахування виплат, а за дебетом - утримання із нарахованих сум та видачу з каси. Потрібно з'ясувати, які субрахунки від­кривають до рахунка 66 і що на них обліковується. Слід також звернути увагу на типову кореспонденцію рахунків для відо­браження операцій, пов'язаних із нарахуванням, утриманням і видачею заробітної плати.

Бухгалтерські записи на суми нарахованої заробітної плати і відрахування з неї на підставі розрахункових (розрахунково-платі­жних) відомостей відображають у «Меморіальному ордері № 5 — Зведенні розрахункових відомостей із заробітної плати та сти­пендій»

Аналітичний облік розрахунків з працівниками з оплати праці за субрахунком 661 ведеться в «Особових рахунках» (т. ф. № П-54), з депонентами за субрахунком 671 — у книзі аналітичного об­ліку депонованої зарплати і стипендій, відрахованих сум із зарпла­ти — за кожною організацією, якій призначені відраховані суми, у картках або в книзі аналітичного обліку розрахунків.

Потрібно вказати порядок здійснення записів у картках та книгах аналітичного обліку.

Запитання для самоперевірки

  1. Які документи оформлюють розрахунки із працівни­ками по заробітній платі?

  2. На якому рахунку ведеться синтетичний облік розра­хунків по заробітній платі? Дайте йому характеристику.

  3. Укажіть типові бухгалтерські проводки з обліку розра­хунків по заробітній платі.

  4. Розкрийте порядок аналітичного обліку розрахунків по заробітній платі та за депонентами.

  5. Розкрийте порядок синтетичного обліку розрахунків із заробітної плати.

Питання 32. Порядок нарахування внесків (зборів) на загальнообо­в'язкове державне соціальне та пенсійне страхування. Облік розрахунків зі страхування.

Згідно із Законом України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-ІІІ бюджетні установи вносять

Ставки нарахування та утримання ЄСВ

Нарахування

%

Сума нарахованої зарплати за видами виплат

36,3%.

Сума оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за кошти роботодавця (лікарняні)

33,2%

Утримання

%

Сума нарахованої зарплати за видами виплат

3,6%

Сума оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за кошти роботодавця (лікарняні)

2%

Питання 33. Економічна характеристика категорії "стипендія". Поря­док призначення стипендії у навчальних закладах. Система пільг для студентів вищих навчальних закладів. Синтетичний та аналітичний облік розрахунків зі стипендіатами та аспірантами.

Слід знати, що стипендія - це грошове забезпечення, яке призначається із державного бюджету:

  1. особам, які навчаються в межах обсягів підготовки кадрів за державним замовленням, а саме:

  • учням денних відділень професійно-технічних нав­чальних закладів;

  • студентам денних відділень вищих навчальних закла­дів І - II рівнів акредитації;

  • студентам денних відділень вищих навчальних зак­ладів III - IV рівнів акредитації;

  • курсантам денних відділень факультетів вищих нав­чальних закладів цивільної авіації, морського та річкового транспорту, а також Севастопольського інституту ядерної енер­гії та промисловості;

  • клінічним ординаторам, аспірантам і докторантам ви­щих навчальних закладів, наукових установ, що фінансуються із загального фонду бюджету;

2) учням середніх спеціальних музичних шкіл-інтернатів і середніх художніх шкіл, які навчаються у 8 - 12 класах, учням І і II курсів училищ фізичної культури;

3) слухачам підготовчих відділень консерваторій та сту­дій підготовки акторських кадрів.

Потрібно зауважити, що стипендія забезпечує умови реа­лізації гарантій держави стосовно отримання освіти й мате­ріальне стимулювання якісного навчання, тобто виконує дві функції - соціальну і стимулюючу. Державні стипендії в нав­чальних закладах і науково-дослідних інститутах виплачуються в межах установлення лімітів стипендіального фонду відповідно до Порядку призначення і виплати стипендій, який затверджує постановою Кабінет Міністрів України.

Підставою для призначення стипендії є успішність сту­дента (учня), зарахованого (переведеного) до навчального закла­ду на загальних підставах (у межах обсягів підготовки кадрів, що здійснюється з державного бюджету), залежно від типу навчального закладу, результатів навчання, державних пільг і гарантій для громадян даної категорії.

Кожний навчальний заклад розробляє та затверджує По­ложення про порядок, призначення і виплати стипендій та вико­ристання коштів на виплату стипендій та створює стипендіальну комісію для вирішення даних питань. До складу комісії включа­ють керівника навчального закладу, деканів, представників профспілкових організацій та студентської ради. Стипендія призначається за результатами сесії з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому закінчилась сесія згідно з навчальним планом.

Питання щодо призначення стипендій розглядаються на засіданні комісії з прийняттям відповідного рішення, яке ви­значається протоколом засідання комісії. За поданням стипен­діальної комісії керівник навчального закладу видає наказ та затверджує реєстр осіб, яким призначається стипендія.

Для студентів, які виявили надзвичайні успіхи у нав­чанні, можуть надаватись стипендії Президента України, Вер­ховної Ради України, Кабінету Міністрів України, муніципальні тощо.

Для обліку розрахунків за стипендіями призначений пасив­ний субрахунок 662 «Розрахунки зі стипендіатами». На стипендії не проводяться нарахування до фондів соціального страхування та пенсійного фонду; не проводяться Стипендіатам за період тим­часової непрацездатності допомога, а зберігаєть­ся стипендія. Але у той же час стипендія включається до сукупного оподаткованого доходу громадян з якого справляється ПДФО.

Розрахунки зі стипендіатами є однією з найбільш трудо­містких ділянок обліку. Потрібно з'ясувати порядок оформлення операцій зі стипендіатами, їх документальне забезпечення, а та­кож основні бухгалтерські проводки з обліку розрахунків за стипендіями.